Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den, pane Jaroslave. V Nizozemsku jsme byli, také jsme si tam dali (s mužem) jablkový, štrůdl, vlastně šátečky z lístkového těsta. Prodávali je na stánku buď ještě teplé, nebo studené. A takév bistru marinovaného háringa s bagetou, chutnal výtečně. Tenkrát jsme Holandsko projeli křížem krážem, málokterou pamětihodnost jsme vynechali. Zastavili jsme se jsme i v muzeu na Hrázích Háringflijtu a pozorovali zvedací most v akci. V královském městě Den Haag jsme navštívili muzeum a koukali na v Čecháh neslavně proslulého zimního krále Fridricha Falckého v nadživotní velikosti - a na přenádherné obrazy holandských zátiší. Na to byli Holanďané skuteční mistři. A pak na jakousi panoramatickou krajinu kolem moře, a byli mini-Holandsku, Madurodamu. Zdravím Vás, vzpomínám na tu "tulipánovou zemi" - a jsem ráda, že jsem Váš Blog objevila. Těším se na Vaše další články. R^;-)

1 0
možnosti
Foto

Pěkné, odpočinkové čtivo;-)R^

1 0
možnosti

A rozloucim se podkovanim za sympaticky nepoliticky blog.

Preju vsem diskutujicim prijemny zbytek nedelniho vecera. Tady u nas je krasne vlahy.

1 0
možnosti
Foto

...co dodat;-), snad jen, že schwazwaldský dort s višněmi jsem před pěti lety pekla neteři k 25... a ty květiny na fotografii jsou nádhernéR^

1 0
možnosti
Foto

Díky Vám za návštěvu a komentář. Též za pochvalu kytek. :-)R^

1 0
možnosti

Noa muj nazor?

Tak Schwarzwälder Kirschtorte nema konkurenci. Uz jenom proto, ze ta podlaha musi byt nasycena pravou tresnovici z te oblasti.

A pak nostalgicky vzpominam na balicky ktere dostavali na vojne kamaradi slovaci. Slivovice a makove rohlicky. Vehlasne kucharky jako pani Rettigova ci Sandtnerova je nazyvaji bratislavskymi. jak mama, tak manzelka se o ne pokousely presne podle tech receptu. Ale neco tomu chybelo.Mozna ta atmosfera.

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář. :-)R^

Možná Vaše matka a manželka příliš šetřili na té pálence. :-)

0 0
možnosti

Příjemné počtení, jen Maďar se nikdy nebude cítit Slovákem:-). To není nic proti, veleli "Zalitavsku" a je to v nich. Jen maličkost - Schwarzwald je bez Vašeho "t" :-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za upozornění na to nadbytečné "t", opravím to.

S tím Maďarem, který se cítí být Maďar, ač je státní příslušností Slovák, máte zcela pravdu. A ani se mu příliš nedivím. Ono to není zcela tak, že Maďaři takoví jsou, protože veleli Zalitavsku, ale veleli Zalitavsku, protože takoví jsou.!!

Mimochodem, bavili jsme se o ledasčem. Třeba i o rozdílu mezi národy v bývalé monarchii. Řekl jsem například, že Češi byli dobří dělníci, ale i dobří technici a inženýři, měli jsme v Českých zemích dobré německé a rakouské techniky, inženýry, manažery a vlastníky podniků (to byli často i Židi), a proto České země byly nejprůmyslovější částí RU. Načež mi Ríša odpověděl, že Češi také často byli "dobří" státní úředníci a to i ti z nich, kteří pracovali ve Vídni. Řekl mi téměř rozhněvaně, že jeden z argumentů Maďarů pro to, aby se osamostatnili v rámci RU, prý bylo to, že Maďaři nechtěli poslouchat "blbé české úředníky" (pracující ve Vídni). :-) Toto jsem nevěděl, možná však na tom něco pravdy bylo.

0 0
možnosti
Foto

tak pro mě je pravý štrůdl také ten z listového těsta-do jablíček rozinky a oříšky a hodně skořice a když je teplý s trochou šlehačky navrch a politý vaječným koňakem tak to je dobrota-mimochodem ty květiny na fotce jsou pohádkové;-)R^

2 0
možnosti
Foto

Díky Vám za návštěvu a komentář. R^

Všechna Vaše navrhovaná vylepšení jsou dobrá, ale až příliš plná energie. To bych musel omezit počet porcí, anebo se více pohybovat.

0 0
možnosti

Jaroslave, ano - život se má žít, ne jen o něm mluvit. To bylo krásné poetické odpoledne...příjemní lidé, a samé dobré věci. No, vídeňáci dělají štrúdl především "tažený". Je tenoučký těstem, a bohatý náplní.

Ale běžně, doma, se víc dělá z listového těsta.

Ten Schwarzvald dort je asi s višněmi, ne s třešněmi. Ale bohužel jsem ho nikdy nejedla. I když to tmavé těsto, višně a šlehačka, slibují hodně.

A do toho makového štrúdlu snad dávají Maďaři taky višně. Musím to vyzkoušet:-))))

Bříško máte na zimu připravené odpovědně:-D Pěkná fotka!

Díky za bezva blog!

2 0
možnosti
Foto

Marie, díky za návštěvu a moc pěkný komentář. R^:-)

Ano, dávají se tam i višně. Inspirací prý byla višňová pálenka. Často se do tohoto dortu i trochu pálenky dává nebo alespoň aroma třešňové či višňové pálenky.

Děkuji za pochvalu mého bříška. Upřímně řečeno, mně se také líbí, ale pokusím se jej trošku zmenšit. Není to však snadné, musím si odříkat jídlo nebo se až příliš moc pohybovat. Snažím se trochu o oboje.

2 0
možnosti
Foto

Soudě podle Vašich energetických zásob, dá se čekat tuhá zima. V Dolomitech mi chutná štrůdl. kdy jsou "jablečné hranoly" zabalené do těsta v jakési štole. Od hoteliérky jsem dostal i recept, ale je to "porod" zajistit, aby se těsto netrhalo a nesjíždělo.

2 0
možnosti
Foto

Má reakce na Vaši první větu: ;-D Člověk nikdy neví, jak tuhá zima bude.

Myslím si, že mám až příliš mnoho energetických zásob. Kvůli odstranění nadbytečných zásob a zlepšení kondice jsem si šel dnes zaplavat. Plavat chodím jednou týdně a zhruba třikrát týdně dělám nordic walking. Přesto nehubnu, protože také rád dobře jím.

0 0
možnosti

Takový pohodový blog, to je taky pochoutka R^

2 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář. R^:-)

Přesně tak, šlo mi o to napsat pohodový blog. Přeji Vám příjemný zbytek nedělního večera.

2 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky