Děkujeme za pochopení.
M16i57r19k64a 52P68a27n14t58l38í64k13o61v25á
Dobrý den, pane Jaroslave. V Nizozemsku jsme byli, také jsme si tam dali (s mužem) jablkový, štrůdl, vlastně šátečky z lístkového těsta. Prodávali je na stánku buď ještě teplé, nebo studené. A takév bistru marinovaného háringa s bagetou, chutnal výtečně. Tenkrát jsme Holandsko projeli křížem krážem, málokterou pamětihodnost jsme vynechali. Zastavili jsme se jsme i v muzeu na Hrázích Háringflijtu a pozorovali zvedací most v akci. V královském městě Den Haag jsme navštívili muzeum a koukali na v Čecháh neslavně proslulého zimního krále Fridricha Falckého v nadživotní velikosti - a na přenádherné obrazy holandských zátiší. Na to byli Holanďané skuteční mistři. A pak na jakousi panoramatickou krajinu kolem moře, a byli mini-Holandsku, Madurodamu. Zdravím Vás, vzpomínám na tu "tulipánovou zemi" - a jsem ráda, že jsem Váš Blog objevila. Těším se na Vaše další články.
V18o92k31o76u82n 82V76l81a78d90i53m16i66r
A rozloucim se podkovanim za sympaticky nepoliticky blog.
Preju vsem diskutujicim prijemny zbytek nedelniho vecera. Tady u nas je krasne vlahy.
O32l34č12a 46V21o56d52o63v42á
...co dodat, snad jen, že schwazwaldský dort s višněmi jsem před pěti lety pekla neteři k 25... a ty květiny na fotografii jsou nádherné
J57a36r95o79s76l14a76v 66C98h23u28d94á64č16e87k
Díky Vám za návštěvu a komentář. Též za pochvalu kytek.
V65o29k45o29u87n 33V16l29a39d60i40m96i55r
Noa muj nazor?
Tak Schwarzwälder Kirschtorte nema konkurenci. Uz jenom proto, ze ta podlaha musi byt nasycena pravou tresnovici z te oblasti.
A pak nostalgicky vzpominam na balicky ktere dostavali na vojne kamaradi slovaci. Slivovice a makove rohlicky. Vehlasne kucharky jako pani Rettigova ci Sandtnerova je nazyvaji bratislavskymi. jak mama, tak manzelka se o ne pokousely presne podle tech receptu. Ale neco tomu chybelo.Mozna ta atmosfera.
J54a60r72o49s85l13a98v 77C11h33u53d91á48č62e67k
Díky za návštěvu a komentář.
Možná Vaše matka a manželka příliš šetřili na té pálence.
P26a43v19e86l 96K22u21c17h18t56a
Příjemné počtení, jen Maďar se nikdy nebude cítit Slovákem. To není nic proti, veleli "Zalitavsku" a je to v nich. Jen maličkost - Schwarzwald je bez Vašeho "t"
J70a83r47o16s67l26a71v 50C13h42u47d43á74č47e85k
Díky za upozornění na to nadbytečné "t", opravím to.
S tím Maďarem, který se cítí být Maďar, ač je státní příslušností Slovák, máte zcela pravdu. A ani se mu příliš nedivím. Ono to není zcela tak, že Maďaři takoví jsou, protože veleli Zalitavsku, ale veleli Zalitavsku, protože takoví jsou.
Mimochodem, bavili jsme se o ledasčem. Třeba i o rozdílu mezi národy v bývalé monarchii. Řekl jsem například, že Češi byli dobří dělníci, ale i dobří technici a inženýři, měli jsme v Českých zemích dobré německé a rakouské techniky, inženýry, manažery a vlastníky podniků (to byli často i Židi), a proto České země byly nejprůmyslovější částí RU. Načež mi Ríša odpověděl, že Češi také často byli "dobří" státní úředníci a to i ti z nich, kteří pracovali ve Vídni. Řekl mi téměř rozhněvaně, že jeden z argumentů Maďarů pro to, aby se osamostatnili v rámci RU, prý bylo to, že Maďaři nechtěli poslouchat "blbé české úředníky" (pracující ve Vídni). Toto jsem nevěděl, možná však na tom něco pravdy bylo.
L63i95b91u36š48e 70P48a11l25k44o96v87á
tak pro mě je pravý štrůdl také ten z listového těsta-do jablíček rozinky a oříšky a hodně skořice a když je teplý s trochou šlehačky navrch a politý vaječným koňakem tak to je dobrota-mimochodem ty květiny na fotce jsou pohádkové
J68a56r47o61s42l77a56v 38C93h63u27d85á75č76e21k
Díky Vám za návštěvu a komentář.
Všechna Vaše navrhovaná vylepšení jsou dobrá, ale až příliš plná energie. To bych musel omezit počet porcí, anebo se více pohybovat.
M63a83r75i81e 67Š70í10p42k26o29v80á
Jaroslave, ano - život se má žít, ne jen o něm mluvit. To bylo krásné poetické odpoledne...příjemní lidé, a samé dobré věci. No, vídeňáci dělají štrúdl především "tažený". Je tenoučký těstem, a bohatý náplní.
Ale běžně, doma, se víc dělá z listového těsta.
Ten Schwarzvald dort je asi s višněmi, ne s třešněmi. Ale bohužel jsem ho nikdy nejedla. I když to tmavé těsto, višně a šlehačka, slibují hodně.
A do toho makového štrúdlu snad dávají Maďaři taky višně. Musím to vyzkoušet:-))))
Bříško máte na zimu připravené odpovědně:-D Pěkná fotka!
Díky za bezva blog!
J68a84r32o82s32l71a69v 37C12h92u65d80á15č64e27k
Marie, díky za návštěvu a moc pěkný komentář.
Ano, dávají se tam i višně. Inspirací prý byla višňová pálenka. Často se do tohoto dortu i trochu pálenky dává nebo alespoň aroma třešňové či višňové pálenky.
Děkuji za pochvalu mého bříška. Upřímně řečeno, mně se také líbí, ale pokusím se jej trošku zmenšit. Není to však snadné, musím si odříkat jídlo nebo se až příliš moc pohybovat. Snažím se trochu o oboje.
Š19t91ě10p77á16n 59B70i58c83e27r48a
Soudě podle Vašich energetických zásob, dá se čekat tuhá zima. V Dolomitech mi chutná štrůdl. kdy jsou "jablečné hranoly" zabalené do těsta v jakési štole. Od hoteliérky jsem dostal i recept, ale je to "porod" zajistit, aby se těsto netrhalo a nesjíždělo.
J61a39r26o67s23l30a41v 60C19h70u16d20á41č55e25k
Má reakce na Vaši první větu: Člověk nikdy neví, jak tuhá zima bude.
Myslím si, že mám až příliš mnoho energetických zásob. Kvůli odstranění nadbytečných zásob a zlepšení kondice jsem si šel dnes zaplavat. Plavat chodím jednou týdně a zhruba třikrát týdně dělám nordic walking. Přesto nehubnu, protože také rád dobře jím.
M47i73r28e97k 12P69i27n49k61a17s
Takový pohodový blog, to je taky pochoutka
J42a47r23o30s96l36a47v 65C82h19u40d21á43č78e44k
Díky za návštěvu a komentář.
Přesně tak, šlo mi o to napsat pohodový blog. Přeji Vám příjemný zbytek nedělního večera.
- Počet článků 264
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1142x
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".
Seznam rubrik
- Nezařazené
- Kultura
- Víra, náboženství a církve
- Čeština
- Věda a technika
- Společnost
- Láska a partnerství
- Ekonomika a finance
- Bitcoin
- Politika
- Praha
- Nizozemsko - Scheveningen
- Nizozemsko - ostatní
- Sport
- Osobní
- Blogování na iDnesu
Oblíbené blogy
- Do Thu Trang
- Karel Drábek, příroda, ekologie
- Radek Folprecht, hrady, zříceniny, města atd.
- Jan Borovička
- Aneta Coufalová, profesionální fotografie
- Miluše Ondrejátová, fotoblogy
- Anna Grosmanová (recepty)
Oblíbené články
- Helena Čížková, Na délce nezáleží
- Barbora Topinková, Šmok roku 2011 (břitká satira)
- Karel Čapek, Kousek pravdy
- Peter Westbroek: Život jako geologická síla (recenze)
- Česká strava - fotoblog
- Proti Masarykovi, proti Benešovi, proti lidem i proti národu
- Pěkné fotografie a povídání
- Prague 34 Gigapixel Panorama Photo
- Cesta do hlubin fraktálovy duše
Co právě poslouchám
- Stéphane Rousseau - Moi, Si J'Etais Une Femme
- A. Dvořák, Houslový koncert a moll, Josef Suk
- J.S. Bach, Ciaccona, Julia Fischer (1/2)
- J.S. Bach, Ciaccona, Julia Fischer (2/2)
- J.S. Bach, Ciaccona, Yehudi Menuhin (1/2)
- Jean Ferrat - L'Amour est Cerise
- Jacques Brel - Ne Me Quitte Pas
- N. Urbánková - Závidím (nádherný text J. Grossmanna)
- Françoise Hardy - La maison où j'ai grandi, Il est des cho
- Françoise Hardy - Ci sono cose più grandi (původní text)
- Barbara - Ma plus belle histoire d'amour