Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji všem za příspěvky do diskuse.

Z článku by mělo být jasné, že osobně nijak nekritizuji ani nechválím to, že si Britové v referendu odhlasovali brexit. To je čistě jejich věc. Chápu důvody k brexitu i vidím jeho nevýhody, jak pro Brity, tak pro zbytek EU.

V článku jsem jen popsal, jak referendum a vše, co po něm následovalo proběhlo.

Jediný jasně kritický bod vidím v tom, že Britové, Mayová a spol. se vlastně nemohou rozhodnout, co chtějí. I když, i proto mám pochopení. Je to těžké rozhodování.

Doufejme, že to nějak dobře dopadne. Jak pro Brity, tak pro zbytek EU.

Jak jsem v článku napsal, dle mne by bylo nejlepší, kdyby došlo k reformě EU a stala se méně byrokratická a méně centrálně řízená z Bruselu.

0 0
možnosti

J61i14r56i 69V71r21a50b51e41c

24. 7. 2017 12:31

V česku je těch slabomyslných procentuelně ještě víc. Tak přímá volba by byl konec. Bylo to vidět u volby Zemana.

3 0
možnosti

J92a68n 35S62t30e81h36l25í46k

24. 7. 2017 12:17

...směli volit i lidé, kteří příliš nevěděli, přehnaná demokracie...

Z fleku bys mohl být politikem. Tedy politikem moderního levicového směru. Podle toho co píšeš, by demokracii zastřihl křídla a volit by mohli pouze ti se správným názorem. Děkuji nechci. To pamatuji ještě za bolševika.

0 1
možnosti

velmi dobrý článek. Já bych jen dodal , že celá záležitost s Brexitem se musí vidět jinýma očima. Správně jste napsal , že pro Brexit hlasovali v referendu ti, kdo toho moc nevěděli a nechali se ošálit oním dnes již příslovečně známým volebním sloganem Farage a Johsona, že je lepší neposílat tolik peněz každý týden do EU a raději dát ty peníze do zdravotnictví........tento slogan je psychologicky vynikající a je přesně nasměrovaný podle našeho přísloví..........KOŠILE BLIŽŠÍ NEŽ KABÁT...a jistá veliká skupina BRITŮ na toto přísloví dobře slyší.........

A TAK bych to viděl tak, že snahou Británie bude nějakým obludným taktickým systémem,který se může táhnout i dost dlouho se vrátit zpět do EU..........mohu se plést a ani nejsem schopen říci jestli je to tak dobře........protože jako Evropan cítím problém v tom že Britové mají nesmírně blíže k USA než k Evropanům.......ale možná je to jinak........

A to přesto že jejich anglická korunovaná rodina je vlastně německá rodina , která se jen přejmenovala------všechno jsou to jen hrátky mocných s námi nevědomými......

Proto také asi Merkelová spíše drží s Francií než s UK..UK by se totiž mohla v případě nutnosti stát v Evropě pátou kolonou USA.......a možná , že tomu tak i již je.....

I když jsou zná my případy kdy USA pěkně podvedly UK.......

Jakmile člověk v těchto úvahách vyjde z základních geopolitických situací daností a historie, je to celé poněkud jasnější, jen detaily nikdo nemůže vědět dopředu.....ale směr vývoje se dá uhodnout, i když ohledně Brexitu jsou ještě dveře otevřené na obě strany.......

0 0
možnosti

Zařekl jsem se, ale musím. Heslo peníze do zdravotnictví mi něco připomíná: „Víte, co znamená 18 miliard? To jsou třeba platy zdravotníků a vybavení 18 nemocnic, nebo za to může být 140 škol a školek, nebo 280 kilometrů modernizovaných železnic, nebo pětistovka měsíčně navíc důchodcům nebo 900 dětských hřišť, nebo 2700 špičkových hasičských aut, nebo 4 500 měsíčně navíc pro učitele,...“ Hádejte kdo to řekl, že by nás vůdce taky šálil?

UK je pátou kolonou USA. To znamená, že v USA čekají čtyři kolony aby dobyly tentokrát ne Madrid, ale Evropu? To nesedí ani pokud vlastníte básnickou licenci, nacionalistický generál Emilio Mola by čuměl.

Poslední odstavec je taky perla, prostě já neříkám tak, ani tak, ale na má slova dojde, tedy z geopolitického hlediska jistě.

0 0
možnosti

Osobně si myslím, že EU bude tak dlouho házet brexitu klacky pod nohy, až za dva roky VB bouchne do stolu a odejde bez jakékoliv dohody. Možná, že některé země (např. Německo nebo Španělsko tajně s Brity vyjednává.

2 0
možnosti
Foto

Bouchne do stolu, odejde a co bude dál? Británie je na obchodu s EU velmi, velmi závislá. A EU Británii žádné klacky pod nohy nehází. Chce si, stejně jako Británie, vyjednat pro sebe co nejlepší podmínky. Co je na tom špatného?

0 0
možnosti

Koukám, že Vám jako kovanému EUropanovi ten Brexit leží pěkně v žaludku a vyhledáváte články, které se stávají pro Vás důkazem. Hezký je zejména rozbor referenda s tím, že jde o demokratický nástroj. Nevím proč, viděno stejnou logikou, se vlády mnoha států EU zuby nehty brání vyhlášení podobného demokratického referenda. Pro Vás by to bylo pozitivní, objevili by se další příležitosti pro sepsání podobných blogů.

0 3
možnosti
Foto

Dnes je zjevné, že brexit byl výsledkem krátkodobého výkyvu nálad a důkazem toho, jak ohromné škody dokážou napáchat političtí hochštapleři typu pana Farage / nebo např. Okamury /. V závěru článku správně vyvozujete, že situaci by pomohlo, kdyby v EU nastaly změny směrem k menší byrokracii a menšímu centralismu. Jsem přesvědčen, že změna v neprospěch junckerovsko-mogheriniovské garnitury musí nastat. Tlak sílí a neschopnost řešit brexit z obou stran nakonec povede k jakémusi odchodu - neodchodu a víceméně k zachování dosavadního statu quo. Lépe se to asi vyřešit nedá a nakonec si všichni - my i Britové - zvykneme. Karma.

4 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS