Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Srovnání článků v německých a francouzských novinách opět ukázal velký rozdíl povah mezi Němci a Francouzi. Zatímco Němci si myslí, že po volbách skoro všichni půjdou za vítězem (za svým novým Führerem), tak Francouzi jsou jiného názoru. Mnozí z nich volili Macrona jen jako menší zlo, protože nechtěli Le Penovou jako prezidentku. Teď se zase budou mezi sebou dohadovat, jak dál. Viz článek na iDnes

http://zpravy.idnes.cz/francie-volby-nemecky-francouzsky-tisk-macron-fqv-/zahranicni.aspx?c=A170508_094748_zahranicni_fka

0 0
možnosti
Foto

Dle prvních prognóz po volbách Macron druhé kolo voleb vyhrál s 65 procenty hlasů. Výsledek tedy dle očekávání.

0 0
možnosti

Myslím, že paní Le Pen by nedostala více hlasů i kdyby soupeřila s Fillonem. Nechci lacině opakovat názory i seriozních odborníků, že nemá kromě nacionálnějšího přístupu vlastně žádný program. Něco tam je ale uzavřenější přístup není pro zemi s vysokými náklady na práci řešení. Samozřejmě - omezit imigraci, vymýtit ilegální, boj s muslimy, v tom souhlas, ale to nestačí.

0 0
možnosti

jen pripominka k Marii Antoinette a kralovi. On se snazil dostat zemi z krize, ale globalni ochlazovani melo za nasledek male urody, on byl prvni kral ktery nejen ze nerozhazoval, ale setril kde mohl, drzel u huby nejen manzelku ale celou rodinu a pribuzne, coz se mu dost nevyplatilo. Delal reformy hospodarstvi, ale situace se hroutila i tak. Revoluce tutu situaci o mnoho zhorsila, a zlepsilo se to az po delsi dobe, zacinalo byt tepleji, pak zacala prumyslova revoluce, atd. Obeslo by se to i bez toho krveproliti, a nechapu proc sakra to Frantici stale oslavuji, a svet se na francouzkou revlouci diva s poklidem. To je jako oslavovat VRSR.

Ale kral i s rodinou zaplatil za hrichy svych predku.

Ja v hrichy otcu neverim, ale Stvoritel nebo Svet, jak chcete je jineho mineni. Totez se stane i v budoucnu.

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a příspěvek do diskuse.

Odpovím Vám po večeři. First things first.

0 0
možnosti
Foto

Ještě dodatečné vysvětlení, proč jsem dal do jednoho článku téma lásky a revoluce? Za prvé, jak jsem v perexu napsal, že jde dle mne o dvě velmi kontroverzní záležitosti. Za druhé proto, že jsem článek chtěl publikovat 1. máje, který se v Česku slaví jako svátek práce i jako svátek lásky. :-)

Nestihl jsem ho však do 1. května napsat, tak jsem jej publikoval až dnes při příležitosti francouzských prezidentských voleb.

0 0
možnosti
Foto

No, bohužel lidstvo začne konat obvykle až když dojde k průšvihu, takže to vidím spíš na pár dalších let setrvačnosti a pak revoluce... Dík za článek R^

2 0
možnosti
Foto

Dík za návštěvu a příspěvek do diskuse.

Asi máš pravdu. Bohužel, čím déle se bude čekat a čím to bude horší, tím větší a surovější ta revoluce (vlastně kontrarevoluce) bude.

2 0
možnosti

J27a34n 69R18á66ž

7. 5. 2017 18:11

Jsme svědky velkého rozdílu v tom, jak je státem chápána svoboda. Na jedné straně, kdo by chtěl využít ústavou chráněnou svobodu vlastnictví spolu se stejně hájenou svobodou podnikání a rozhodl se provozovat kuřáckou restauraci, tak mu to politici nedovolí. Na druhé straně když někdo obsadí cizí budovu a provozuje tam ilegálně společenské centrum pro anarchisty, tak i když porušuje ústavou hájenou nedotknutelnost vlastnictví, je za to od většiny politiků tolerován a dokonce podle některých je toto porušení zákona považováno za projev svobody.

I toto rozdílné chápání pojmu "svoboda" je ve své podstatě důsledek Francouzské revoluce.

P.S. Od de Saint-Exupéryho mám raději Citadelu, než Malého Prince a Bastiatův Zákon mi nedávno doporučil přítel, za což mu tímto děkuji.

"Život, schopnosti, výroba, jinými slovy: Individualita, svoboda, vlastnictví- to je člověk. Tyto tři dary od Boha, i přes vychytralost a lstivost politických vůdců, předchází veškeré legislativě a jsou jí nadřazeny." (Bastiat)

1 0
možnosti
Foto

Díky za příspěvek do diskuse.

V podstatě souhlasím, ale ne se vším. Je to však složitější. Moderní lidská společnost je složitá a její zákony i ústavní si vlastně protiřečí, pokud se přesně nevymezí základní pojmy, jako je svoboda, a to je těžké.

PS. Mrkl jsem teď na Váš blog. Mohu se zeptat, proč jste přestal psát nové články?

0 0
možnosti
Foto

Mám rád dva Francouze, kteří mě svým dílem ovlivnili. První byl Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry , toho ale časem zastínil Claude Frédéric Bastiat . Tohoto druhého Francouze si čtu stále a stále nalézám nové a nové myšlenky.

Nejzajímavější na jeho díle, je to, že mě připadá, jako by ho psal dnes. Viz takový Zákon.

http://bastiat.cz/zakon/

1 0
možnosti
Foto

Díky za příspěvek do diskuse.

Malého prince od Antoine de Saint-Exupéry jsem četl již několikrát a moc se mi líbí.

Na ekonoma a spisovatele Claude Frédéric Bastiat jsem právě teď koukl na anglické Wikipedii. Zdá se zajímavý. Možná si o něm nebo i od něho jednou něco přečtu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS