Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Kruton

11. 8. 2012 19:26
prochazkova blaboli

Pokud by v RU nepatřil církví její majetek, pak by to platilo i v Rakousku a dalších nastupnickych státech. Nebo že by rakouska nebo slovinska církev vlastnila majetek protizákonně?

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

11. 8. 2012 19:43
Re: prochazkova blaboli

Pochopitelně, církve mohou něco vlastnit. Myslím si, že tomu v ČR tak i je. Např. mají přece fary apod. Pokud ne a mají je pouze ve správě, tak jim je (popř. jiné objekty jako jsou kostely apod) stát může DAROVAT. To proto, aby něco měly do začátku. Půjde však o dary a ne o restituce, protože na ně právní nárok nemají.

Viz též mou odpověď níže.

1 0
možnosti
LG

Serge__Gainsbourg

11. 8. 2012 19:23
Proč pořád ty vznešené fráze?

Církev má nárok?

No, hlavně nemají nárok ti vyžírkové, leckdy papírově napojeni na církev (ale častěji vůbec), kterým církevní představitelé za laciný peníz darují pozemky, aby si tam tito mohli postavit třeba kasíno. !

1 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

11. 8. 2012 19:34
Re: Proč pořád ty vznešené fráze?

Souhlasím, že "Má církev nárok na restituce?" je trochu vznešený a obecný název článku. Název článku v Lidovkách je konkrétnější, neboť mluví o právním nároku.

Český stát si však poměry s církví musí uspořádat a konečně uskutečnit oddělení církve od státu, aby vznikl skutečně sekulární stát. Součástí tohoto uspořádání nemůže být restituce, na které právní nárok nemají. Stát však může církvím něco DAROVAT, aby měly něco do začátku. Pak by církve měly, stejně jako např. spolky žít především ze svých "členských příspěvků" (tj. příspěvků svých věřících), poplatků za svatby apod. a stát by je dle počtu členů mohl trochu podporovat. Tak je to v Nizozemí a funguje to zde bezvadně.

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky