Koronavir v Nizozemsku

27. 03. 2020 20:02:45
V Nizozemsku je vzhledem k Česku na jednoho obyvatele mnohem více registrovaných nakažený a značně více zesnulých. V článku popíši, jak to zhruba s pandemií COVID-19 v Nizozemsku nyní je a proč si myslím, že to tak je.

Fakta

Dnes v Nizozemsku na COVID-19 zemřelo 112 lidí. Celkem dosud této nemoci v Nizozemsku oficiálně podlehlo 546 lidí, viz RIVM: 112 nieuwe coronadoden, ’opnames lijken minder snel toe te nemen’.
Počet registrovaných nakažených je nyní 8 603. Dle zmíněného článku počet nových přijetí do nemocnic na tuto nemoc se zažíná snižovat.

Poznámky k faktům

Je však třeba zmínit pár věcí:

1. Těch 546 zesnulých na COVID-19 jsou lidé, kteří byli na koronavir pozitivně testováni a někteří z nich zemřeli spíše "s koronavirem" než na koronavir. A to proto, že byli (velmi) staří, oslabení a dlouhodobě vážně nemocní. Tyto případy zhoršují statistiky.

2. Na druhou stranu, domácí lékaři speciálně v provincii Severní Brabantsko, kde se zde koronavir nejvíce rozšířil, tvrdí, že na COVID-19 zemřelo o dost více lidí, než uvádí statistiky. To proto, že tu testováni na koronavir jsou v principu pouze lidé s vážnými příznaky a s vysokými horečkami. Pokud někdo, kdo zavčas nebyl testován a přijat do nemocnice, doma zemřel, tak už posmrtně testován nebyl a ve statistikách COVID-19 se nevyskytuje.

3. Největší problém, a to platí pro skoro všechny země mimo Jižní Koreu, je, že zde velmi málo lidí bylo na koronavir testováno. Takže vlastně stále moc přesně nevíme, jaká je smrtnost této nemoci, a jak je přesně rozložena dle věkových skupin.

Jak se korona vir do Nizozemska dostal a proč se zde tolik rozšířil

Prvním známým pacientem byl muž, který se vrátil ze severní Itálie.

V Severním Brabantsku (a také v provincii Limburg) se v únoru ve velkém slavil karneval.
Severní Brabantsko a Limburg jsou jediné dvě tradičně katolické nizozemské provincie. V ostatních, tradičně kalvinistických nizozemských provinciích se karneval příliš neslaví.
Zmíněný muž se karnevalu v Severním Brabantsku zúčastnil. Během karnevalu lidé oslavují v přeplněných restauracích a kavárnách a šíření nákazy bylo snadné. Navíc bylo téměř nemožné pak zjistit, s kým se dotyčný během karnevalu setkal. Také druhá známá osoba, byla to žena, nakažená koronavirem se karnevalu zúčastnila. S tím mužem se však asi nesetkala.

Nizozemsko začalo poměrně pozdě vydávat nařízení na ochranu před touto epidemií. Nyní jsou nařízení již dost přísná. Horeca podniky, tj. restaurace, kavárny apod. jsou zavřené. Lidi smí v principu jen do práce a z práce, na nejnutnější nákupy a pak musí být především doma. Shromažďování více než dvou osob je zakázáno. Výjimky platí jen pro rodinné příslušníky. Roušky tu povinné nejsou, ale lidi musí od sebe dodržovat minimálně jeden a půl metru vzdálenost. To platí i během nákupů potravin. U vchodů a východů ze supermarketů jsou k dispozici dezinfekční prostředky na ruce.

Nizozemci jsou ve své většině ne sice přehnaně, ale dostatečně disciplinovaní. Neplatí to však pro všechny. Když byly uzavřeny školy a některé podniky, tak se prý někde konaly i "korona oslavy". Taktéž při prvním pěkném počasí mnoho lidí se vydalo na pláže, kde dostatečné vzdálenosti nebyly dodržovány. To nesmírně rozzlobilo našeho premiéra Marka Rutteho a vláda vyhlásila postihy za takovéto nezodpovědné chování.

Nizozemsko má velkou hustotu obyvatel. To je asi také jeden z důvodů, proč se tu koronavir tak rychle šíří. Co se týče měst, tak nejvíce nakažených je tu v Amsterdamu. V poklidném a menším Haagu je jich, i na hlavu, o dost méně.

Již pár dní je v Nizozemsku pěkné slunečné počasí. Téměř denně chodím na procházky do blízkého parku. Pokud někoho potkám, tak se vždy na dálku pozdravíme a sobě na dostatečnou vzdálenost vyhneme.

Doufám, ale moc v to nevěřím, že tato pandemie se rychle přežene.

Související článek: Nový koronavir - jak se před ním chráním

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 27.3.2020 20:02 | karma článku: 31.34 | přečteno: 1634x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 8.40 | Přečteno: 78 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 122 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 346 |
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...