Nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů - 2. díl - Hierarchie

16. 08. 2019 19:20:42
V tomto článku popisuji nutně existující nekonečnou hierarchie Bohů Stvořitelů a možné paralelní hierarchie Bohů Stvořitelů.

V minulém článku Nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů - 1. díl - Úvod jsem porovnal stvoření světa dle knihy Genesis s tím, jak náš vesmír vznikl, se vyvíjel a vyvíjí dle současné kosmologie.

Filosofické důkazy existence Boha Stvořitele

V článku jsem též uvedl filosofické důkazy Boha Stvořitele. Tyto důkazy jsou důkazy kruhem a vycházejí z toho, že svět kdysi nebyl, a jelikož vznikl, tak jej někdo musel stvořit a toho někoho pak nazývají Bohem Stvořitelem. Kruh je tady v tom, že autoři důkazu předpokládají, že svět někdo musel stvořit a pak to dokážou. Tento "důkaz" má mnoho verzí, například, že vše musí mít příčinu. Tudíž i vznik světa musí mít svou příčinu a Bůh Stvořitel je zde ta příčina.
Autoři tohoto důkazu, aniž by to zmínili, vylučují, že svět mohl vzniknout velkým třeskem, že možná existuje hyper-vesmír s paralelními světy, odkud se něco přesunulo těsně před velkým třeskem do našeho vznikajícího vesmíru, atd. Pro autory tohoto "důkazu" je Bůh nadpřirozená bytost.

Shrnuji, co je základem těchto důkazů. Jsou to dva axiomy, postuláty.

  1. Pokud něco existuje, tak to muselo někdy vzniknout.
  2. Pokud něco někdy vzniklo, tak to musel někdo vytvořit nebo stvořit.

Na základě těchto dvou postulátů můžeme velmi snadno definovat nekonečnou hierarchii Bohů Stvořitelů.

Nekonečná hierarchie Bohů Stvořitelů

Náš vesmír existuje. Dle axiomu 1 tedy musel někdy vzniknout. Dle axiomu 2 musel být někým stvořen. Nazývejme tohoto stvořitele BůhStvořitel0 ((Čteme: Bůh Stvořitel nula). Toto je vlastně běžný filozofický důkaz existence našeho běžného Boha Stvořitele. My však můžeme pokračovat, proč bychom nemohli?

BůhStvořitel0 existuje. Dle axiomu 1 tedy musel někdy vzniknout. Dle axiomu 2 musel být někým stvořen. Nazývejme tohoto stvořitele BůhStvořitel-1 (Čteme Bůh Stvořitel mínus 1). Atd. atd.

To atd. atd můžeme popsat rekurzivním vzorcem takto: Pro n>0 předpokládejme, že BůhStvořitel-n existuje. Dle axiomu 1 tedy musel někdy vzniknout. Dle axiomu 2 musel být někým stvořen. Nazývejme tohoto stvořitele BůhStvořitel-(n+1) (Čteme Bůh Stvořitel mínus (n+1)).

Definovali jsme tedy tyto Bohy Stvořitele:

  • BůhStvořitel0 (Čteme: Bůh Stvořitel nula),
  • BůhStvořitel-1 (Čteme Bůh Stvořitel mínus 1),
  • BůhStvořitel-2 (Čteme Bůh Stvořitel mínus 2),
  • BůhStvořitel-3 (Čteme Bůh Stvořitel mínus 3),
  • atd.

Bohy stvořitele indexujeme negativními čísly. To odpovídá časovému průběhu stvořování Bohů Stvořitelů. Čím vyšší n, tím dříve byl BůhStvořitel-n stvořen.

Mnozí věřící asi teď namítnou, že jejich Bůh Stvořitel (tj. Bůh z knihy Genesis) je věčný, vždy byl a vždy bude. Vím, že to je jejich dogma. Mně však platnost tohoto dogmatu nepřipadá přijatelná. Pokud by jejich Bůh Stvořitel, v naší terminologii BůhStvořitel0, vždy existoval, tak se ptám, co tedy celou tu věčnost dělal. Náš vesmír zas tak dlouho neexistuje, proti věčnosti je to skoro nic. Vím, že před tím než stvořil náš svět, jak je popsáno na začátku knihy Genesis, tak stvořil anděly, elfy a jiné éterické bytosti. Měl s tím trable, které se musel snažit řešit, někteří andělé padli a stali se z nich nekalé živly: ďáblové a podobně.
Nezdá se mi přijatelné, že by Bůh Stvořitel vždy existoval a za celou tu dobu stvořil jen pár elfů, andělů atd. a jeden vesmír, i když z naší perspektivy nesmírně velký a z naší perspektivy již velmi dlouho existující vesmír.

Shrnutí

Na základě postulátů 1 a 2, jsme dokázali, že existuje nekonečná hierarchie Bohů Stvořitelů BůhStvořitel0, BůhStvořitel-1, BůhStvořitel-2, BůhStvořitel-3, atd. Tato hierarchie vlastně tvoří rodokmen našeho BohaStvořitele0.

Možná rozšíření dokázané hierarchie Bohů Stvořitelů

Bylo by velmi divné, kdyby každý Bůh Stvořitel stvořil pouze jednoho Boha Stvořitele. Například Bůh Stvořitel-17 jich možná stvořil pět (mezi nimi BohaStvořitele-16, pra-pra-...předchůdce našeho Boha stvořitele) a čtyři z nich stvořili minimálně jednoho dalšího Boha Stvořitele. Pátý z nich si užíval Božského života a žádného Boha Stvořitele nestvořil.

Podobně je to asi i se světy (vesmíry). Proč by každý Bůh Stvořitel měl stvořit pouze jeden svět. Klidně jich mohl stvořit konečně nebo nekonečně mnoho.

Také není jisté, že náš svět, náš vesmír, je jediný svět, který náš Bůh Stvořitel stvořil. Zdá se mi logické, že jich stvořil více a možná ještě nějaké stvoří. Možná náš Bůh Stvořitel již stvořil svého potomka BohaStvořitele+1, možná jich stvořil již i více.

A to není ještě zdaleka všechno. Nepřekvapilo by mne, kdyby kromě hierarchie Bohů Stvořitelů, kterou jsem dosud popsal, existovalý paralelně jiné hierarchie Bohů Stvořitelů. Dosud popsaná hierarchie obsahuje pouze blízké nebo vzdálené příbuzné našeho Boha Stvořitele. Ne všichni Bozi Stvořitelé jsou asi navzájem příbuzní.

Obdržely jsme tedy obrovské nekonečné paralelní hierarchie Bohů Stvořitelů a též obrovské nekonečné soubory paralelních světů. Trochu se to podobá paralelním světům ze současné kosmologie.

Myslím si, že platí
Axiom 3: Vše co jednou vzniklo, tak také jednou zanikne.

Na základě toho axiomu můžeme dedukovat, že každý Bůh Stvořitel jednou zemře, zanikne. Moc by mne překvapilo, kdyby například BůhStvořitel-128 ještě existoval. :-)

Dodatek 16.8.2019 23:59 Jak chápat čas.

Již dva diskutéři v diskusi projevili, že nepochopili jak chápat čas v tomto článku. Pro konstrukci nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů, čas nepoužívám. Bohy Stvořitele indexuji zápornými přirozenými čísly. Pouze ve vysvětlivkách říkám, abych to čtenáři přiblížil, že ta záporná čísla odpovídají průběhu stvořování Bohů Stvořitelů. Tj. že například BůhStvořitel-12 byl stvořen dříve než BůhStvořitel-11. To nemá nic společného s naším vesmírným časem, náš Bůh Stvořitel, ani náš Vesmír, ani naše Země v té době neexistovaly. Je to čas věčnosti nad všemi Bohy Stvořiteli. Musíte se, stejně jako jsem to udělal během psaní tohoto článku já, přenést do nad-Božských sfér věčnosti a zároveň do nad-Božského hyper-super-prostoru.;-)

PS. Původně jsem to nechtěl napsat takto explicitně, teď to však pro jistotu píši: Neberte prosím tento můj článek příliš vážně. Vždyť, jak jsem napsal, ten filozofický důkaz existence Boha Stvořitele jako důkaz (protože je to důkaz kruhem) neuznávám. Má konstrukce nekonečných hierarchií Bohů Stvořitelů je pouze dotažením tohoto filozofického "důkazu" existence Boha Stvořitele. Neříkám ad absurdum, i když výsledek se může zdát někomu absurdní. :-)

Odkazy a související články

Nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů - 1. díl - Úvod okaz ještě změnit, dát odkaz na publikovaný článek
Starý zákon, Online Bible, překlad 21. století
Biblenet.cz Genesis
Genesis Wikipedie
Paralelní světy (vesmíry), Wikipedie
Velký třesk, Wikipedie

Jiří Podolský: Kosmos jako celek - co o něm dnes víme?

Obrázek v článku a u perexu

Děkuji kolegu blogerovi Janu Řeháčovi, že mi (v diskusi pod jeho článkem) povolil použít obrázek, který umístil v článku Cesta do hlubin fraktálovy duše IX

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 16.8.2019 19:20 | karma článku: 22.73 | přečteno: 426x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 504 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 182 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...