Prší, prší, neleje, jen kape

20. 07. 2019 16:33:02
Nizozemsko je známé tím, že tu často prší. Díky tomu je tak zelené. Nizozemci jsou proslulí tím, že jsou šetrní. Říká se, že nizozemská šetrnost souvisí s tím, jak tu prší. Časté deště mají pozitivní důsledky na místní přírodu.

Ve známé české lidové písni se zpívá: "Prší, prší jen se leje, kam koníčci pojedeme? ..."

V provincii Jižní Holandsko, kde žiji, (obecně na západě Nizozemska) prší často, ale zpravidla neleje, jen kape nebo mrholí. Často je tu několik hodin, někdy i celý den, oblačno a nespadne ani kapka deště.

Kdysi jsem četl, že v Praze za předešlý rok spadlo více srážek než v Amsterdamu. Zlí jazykové tvrdí, že to nizozemské kapání a mrholení souvisí s nizozemskou šetrností, že si Nizozemci s tou trochou vody vystačí celý rok.

Když jsem se dnes ráno probudil, tak pohled z balkonu vypadal takto:

Z balkonu na druhé straně mého bytu to vypadalo podobně:


Tato zeleň se musí udržovat a to něco stojí. Nevím, jak je to s tím placením přesně. Vím však, že údržba zeleně v naší čtvrti se neplatí pouze z městských daní, ale vlastníci a pronájemci bytů a domů na ni (povinně) přispívají. Osobně platím 5 eur měsíčně. Není to moc a jsem rád, že žiji mezi zelení.
Obdobně je to s odvodňováním Holandska a udržování dobré kvality vody v Nizozemsku. I to něco stojí. Existují zde různé organizace (waterschappen) dle oblastí, které se o to starají. Je zde na to speciální daň "Waterschapbelastingen". Osobně platím waterschapbelastingen 216 eur ročně. To je poměrně dost, ale ty organizace se starají nejen o přečerpávání vody do kanálů a moře, vylepšování hrází atd., ale i například o kanalizaci. Toto vše jsou nesmírně důležité věci.
Systém daní a poplatků v Nizozemsku je složitý. Zpočátku jsem se tomu divil, než jsem si na to zvykl. Líbí se mi však, že na konkrétní infrastruktury a služby jsou speciální organizace a speciální daně. Takto je přehledné, kdo co dělá a kolik to občany stojí.

Podél nizozemského pobřeží Severního moře se táhnou duny, které jsou dobře udržované, zatravňované a částečně zalesňované, aby je vítr neodfoukl, moře se nevlilo do Holandska a "Holanďanům nenateklo do dřeváků". Hned za dunami se místy táhne úzké pásmo lesů a lesoparků, přerušované městy a vesnicemi. Mezi Rotterdamem a Haagem leží obrovská oblast skleníků na zeleninu. Tato oblast se nazývá Westland.

Když jsem se jednou během mrholení procházel v lesoparku kousek od moře, tak jsem se dal do řeči s jedním Holanďanem. Řekl jsem mu ten vtip, že zde často jen mrholí, protože Nizozemci jsou šetrní. Na to mi odpověděl, že to je jinak, že je správcem dun a že o tom něco ví. Velká část provincií Jižní a Severní Holandsko leží pod hladinou moře. Díky tomu je zde půda nasáklá vodou. Ta voda se zčásti pomocí kanálků a kanálů přečerpává a odvádí zpět do moře. Zčásti se ta voda vypařuje. Protože vodní pára je lehčí než vzduch, tak stoupá a "nadnáší" mraky. Takže tu tak často neleje, jen kape a mrholí.

Časté západní větry ty mraky odvanou do vnitrozemí. Takže Holanďani jsou šetrní, ale nejsou lakomí, dovedou být štědří a dopřejí srážky jiným. :-)

Místo, kde bydlím je zhruba 10 km od moře a 4 metry pod hladinou moře. Na stránkách www.overstroomik.nl (překlad www.buduzaplaven.nl) jsem vyplnil své poštovní směrovací číslo a dozvěděl jsem se, že místo, kde žiji se potopí maximálně 2 metry. Pravděpodobnost, že se to během života člověka stane je menší než 1 procento. Stát se to však může již zítra. Důležité jsou tyto rady: "V Tvé oblasti skoro nikdo nemůže včas místo opustit. Ostatní musí zůstat doma nebo hledat suché místo. V případě potopy rádia a internet (crisis.nl) radí, zda evakuovat nebo ne."
Naštěstí bydlím ve čtvrtém poschodí a doufám, že v případě povodně budova alespoň několik dní vydrží (je na pořádných pilířích) a nezřítí se.

V poledne byly stromy i auta dostatečně umyté, jihozápadní vítr mraky odvál a vysvitlo sluníčko. Jen pár kapek zůstalo na listech stromů.

Takováto zelená a modrá obloha se mi velmi líbí. :-)

Přeji vám milí čtenáři příjemný víkend, aby u vás v noci trochu zapršelo a přes den svítilo sluníčko.

Autor: Jaroslav Chudáček | sobota 20.7.2019 16:33 | karma článku: 25.22 | přečteno: 507x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.35 | Přečteno: 203 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.14 | Přečteno: 153 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXI. - Kapitán Nemo a jiní bezejmenní - Speciál)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

22.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 21.11 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...