Mé vzpomínky na rok 1968 - třetí část, 21. srpen ráno

21. 08. 2018 19:58:59
V této sérii článků se pokouším stručně popsat, co si o roku 1968 pamatuji, jak jsem tehdejší politiku viděl a jak jsem rok 1968 a léta kolem prožil.

Tento článek je pokračováním mých předešlých článků:

Mé vzpomínky na rok 1968 - první část
Mé vzpomínky na rok 1968 - druhá část.

Čtenářům, kteří to ještě neudělali, vřele doporučuji si nejprve přečíst tyto části.

Minulý článek jsem skončil tím, že jsem se jako student druhého ročníku MFF-UK přihlásil na výměnný studentský čtrnáctidenní zájezd do Leningradu a vysvětlil jsem tam důvody, proč jsem se toho zájezdu chtěl zúčastnit. Stručně řečeno, chtěl jsem se zdokonalit v ruštině (abych z ní mohl snadno složit zkoušku), na vlastní oči poznat Sovětské Rusko (tak trochu mé safari po Sovětském Rusku), abych toto poznání měl za sebou a příště už jezdil jen na západ.

Odjezd byl určen na 21. srpna 2018 ráno z Hlavního nádraží v Praze.

20. srpna jsem z mého trvalého bydliště v krásném městečku Bělá pod Bezdězem autobusem přijel do Prahy. Ubytoval jsem se na jednu noc na studentské koleji na Albertově, nechal si tam kufr. Pak jsem se sešel s mou přítelkyní a vyrazil jsme na večeři a rozlučkovou oslavu s ní a Prahou do Vinárny u Zlaté Studně pod Pražským hradem. Z terasy restaurace je nádherný výhled na Prahu. Na stejném místě je nyní luxusní a drahá Terasa U Zlaté Studně. V šedesátých letech to však byla až na to výjimečné místo běžná nepříliš drahá pražská vinárna.

Bylo pěkné počasí, navečeřeli jsme se, pokochali se pohledem na Prahu, popovídali si a společně vypili láhev vína. Pak jsem přítelkyni doprovodil domů a těsně před půlnocí jsem tramvají vyrazil směrem Albertov.

Nepamatuji se již, kdy přesně jsem se dozvěděl, že nás vojska Varšavské smlouvy začaly obsazovat. Zda to bylo po cestě v tramvaji nebo až na koleji. Dobře si však pamatuji na pokoj, kde jsem tu noc spal a jak jsem se tam díval z okna a viděl mnoho letadel letících nad Prahou. Byl to velký pokoj, na pokoji bylo zhruba 8 paland, tedy pro 16 studentů a tu noc tam spalo přibližně 10 studentů. Zvolal jsem, že jsme obsazováni. Už nevím přesně, jaká slova jsem použil. Přesně si však pamatuji, co řekl student, kterého jsem jako prvního vzbudil: "Jsi vožralej, jdi spát". Za chvíli však jiný student vstal a pustil dráťák. Opět po chvíli řekl: "... on má pravdu, pojďme za ženskýma, začala třetí světová válka".

Poslouchali jsme chvíli to rádio a pak spali až do brzkého rána. Pak jsem tramvají dojel na Hlavní nádraží, kde jsme měli sraz. Téměř všichni účastníci zájezdu dorazili. Někteří s kufry a/nebo velkými taškami a někteří bez kufrů. Bez kufrů byly především dívky. Dorazila též učitelka ruštiny, původem Ruska, která zájezd organizovala. Jak jsem již zmínil v minulém článku, byla to celkem sympatická žena, která učila ruštinu a odbornou ruštinu a politikou nás neotravovala. Možná ani komunistka nebo zastánkyně komunismu nebyla. Ve skupině jsme diskutovali, probrali jsme, co víme o vstupu vojsk a co bychom v současné situaci měli dělat. Zda do Leningradu dnes odjet nebo ne. Učitelka se u přepážky snažila zjistit, zda vlak odjede, nebylo to jisté, ale zatím se zdálo, že ano.

V jednu chvíli jeden o něco starší student (z vyššího ročníku), než jsem byl já řekl: "Jde o to, kde to teď bude zajímavější, zda tady nebo tam?" Vidím ho ještě teď před očima, byl štíhlý, vypadal trochu jako Jiří Suchý a po té větě se ušklíbl skoro tak, jak to dělával Jiří Suchý. Suchý si často dělával legraci, u něho jsem si však nebyl jist, že šlo o legraci, možná to myslel vážně. Tak to asi pochopila i učitelka ruštiny. I tu si ještě dovedu vybavit před očima, v obličeji dostala šedý skoro ustrašený výraz, polil ji asi studený pot a řekla: "Nikam nepojedeme". Pak to vysvětlila starostí o naší bezpečnost a že vůbec není jasné, zda bychom dojeli až do Leningradu, zda by nás tak daleko pustili. V duchu si možná řekla, že s touto bandou riskujících nezodpovědných vtipkujících studentů teď do Svazu nepojede a kvůli nim se na Sibiř podívat nechce. Pokud bychom do Leningradu dojeli a s našimi ruskými kolegy studenty matematiky a fyziky se setkali (což není vůbec jisté, že by se s námi směli setkat), tak mohlo jistě dojít k zajímavým diskusím. Paní učitelka původem Ruska jistě věděla lépe než my, možná i po zkušenostech z její rodiny, čeho všeho jsou ruští komunisti schopni. Takže jsme nikam nejeli. Většina s tímto rozhodnutím souhlasila. Stejně jsme bez organizátorky zájezdu odjed nemohli.

Kufr jsem si dal do úschovny zavazadel a zavolal přítelkyni, že se u nich stavím. Měl jsem v plánu dozvědět se, co se přesně děje, podívat se na fakultu a projít se po Praze.

Pokračování bude někdy příště.

Související články

Mé vzpomínky na rok 1968 - první část

Mé vzpomínky na rok 1968 - druhá část

Jan Hus a Alexander Dubček - tragické postavy české a československé historie

Události pražského jara

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 21.8.2018 19:58 | karma článku: 20.90 | přečteno: 359x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Srpen 1968

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 1556 | Diskuse

Tomáš Flaška

Když to zatím nejde na Ukrajinu, tak Rusko expanduje aspoň do Kazachstánu

Nechci hodnotit, co se v Kazachstánu děje. Jestli má pravdu státní moc, nebo lid. Určitě je špatné napadání a zabíjení policistů, stejně jako střílení policie do davu.

6.1.2022 v 16:28 | Karma článku: 24.47 | Přečteno: 667 | Diskuse

Tomáš Flaška

Rusko svou expanzi už ani zbytečně netají

Dlouhodobě má namířeno na Ukrajinu, deptá ji, poškozuje, posílá tam dovolenkáře, zbraně, munici a teď už i nepokrytě shromažďuje velkou armádu na jejích hranicích.

4.12.2021 v 8:42 | Karma článku: 31.41 | Přečteno: 864 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...