Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volvo Ocean Race, 2017-18

V neděli 24. června 2018 dopluly do cíle v Haagu lodě a týmy, účastníci 13. edice závodu plachetnic Volvo Ocean Race. Sedm týmů během osmi měsíců obeplulo Zemi, při čemž urazilo 45 000 mořských mil. Článek obsahuje fotografie.
loď Clean Seas, Turn the Tide on Plastic a autor

Jednalo se o nejdelší trať Volvo Ocean Race (dále někdy zkracuji na VOR) ve 44-leté historii tohoto závodu plachetnic. Lodě urazily 45 000 mořských mil, tj. 83 000 km.

Toto byla 13. edice tohoto závodu plachetnic od prvního startu v roce 1973. 

Závodu se zúčastnilo 73 plachtařů (z toho 16 žen) celkem 19 národností. Na každé lodi byla minimálně jedna žena.
Lodě a týmy patří sedmi firmám. Lodě jsou v podstatě stejné, vyrobené jednou firmou. I elektronika, jako navigace, je na všech lodích stejná a od stejných firem. Závod tedy rozhoduje především kvalita posádky (znalosti, zkušenosti, fyzická kondice atd.) a ne kvalita lodi. 
Týmy se skládaly zpravidla z různých národností. "Národnost" lodě a týmu se pak odvozuje od země, ve které sídlí firma, která loď vlastní. Například tým vítězné čínské lodi Dongfeng měl na palubě zkušeného francouzského kapitána, tři Číňany, jednu Nizozemku atd. Stručná povídání o všech týmech si můžete přečíst zde a zde. Složení čínského týmy je zde
Závod vyhrál tým čínské lodi Dongfeng nejtěsnějším rozdílem v historii tohoto závodu. Dongfeng je významná čínská firma na výrobu aut a nákladních automobilů. Poslední etapa závodu ze Švédského Göteborgu (anglicky Gothenburgh) do Haagu byla nesmírně napínavá. Tři lodě ještě měly šanci vyhrát celou tuto edici. Tým lodi Dongfeng  podle návrhu svého navigátora na základě předpovědi počasí atd. odvážně vybral delší trať podél pobřeží, která se nakonec ukázala být skutečně rychlejší. Většina ostatních lodí, včetně dvou jejich hlavních konkurentů, si vybrala kratší trasu dále od pobřeží. Čínská loď etapu vyhrála a stala se tak i celkovým vítězem 13 edice Volvo Ocean Race. Toto bylo jejich jediné etapové vítězství. Jejich výkony však byly stabilní a během závodu se většinou pohybovali mezi prvními třemi loděmi v celkovém pořadí. 
Během 13. edice VOR lodě navštívily Alicante, Lissabon, Kapské město, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff, Gothenburg, Den Haag. Etapy trvaly circa 2 - 4 týdny, pak následoval odpočinek. V některých přístavech bylo povoleno lodě opravovat. Každý tým měl povoleno použít dvě sady plachet. Pokud plachty byly poškozeny, tak je týmy též opravovaly, zalepovaly apod. 
Z VolvoOceanRace.com přebírám celkové pořadí

173
270
369
459
539
632
732

V posledním sloupečku je celkový počet bodů, které týmy v jednotlivých etapách obdržely. 
Lodě zůstanou v přístavu ve Scheveningenu (součást Haagu) do neděle 1. července. Ve Scheveningenu hned vedle přístavu vznikla Volvo Ocean Race Village a konají se tam různé aktivity. Ve čtvrtek 28. června jsem přístav navštívil a udělal pár fotek, které zde přikládám.

Má návštěva Volvo Ocean Race Village ve čtvrtek 28. června

Bylo nádherné počasí a do přístavu jsem jel z mého bydliště ve Voorburgu, který leží hned vedle Haagu, veřejnou dopravou (tramvají). Parkovat v přístavu anebo blízko něho delší dobu je v létě téměř nemožné. V centru Haagu jsem musel přestoupit a navštívil jsem svou oblíbenou kavárnu, kde prodávají nejen kávu, ale i výborné vlastně vyráběné čokolády, zákusky a zmrzliny. Obsluha je vynikající. 
 

Zmrzlinářka

Haag je mezinárodní město, ve kterém (ač formálně není hlavním městem Nizozemska, to je Amsterdam) sídlí nizozemská vláda, většina ministerstev, je v něm pracovní palác krále, většina zastupitelských úřadů a je v něm též velké množství mezinárodních institucí. Žije v něm spousta národností, což však platí pro celé Nizozemsko.
Hádejte, jaký je národnostní původ této zmrzlinářky? Byl jsem zvědavý a zmrzlinářka mi s úsměvem sdělila, že 50% nizozemský, 25% procent marocký a 25% irský. Zajímavá kombinace a výsledek je dle mne na první pohled pěkný. Dívka mi povolila si ji s jejím zmrzlinářským oddělením vyfotit a fotku umístit na mém českém blogu. 
 

Závod VOR lodí před Scheveningenskou pláží

Ve čtvrtek se konal závod VOR lodí u Scheveningenské pláže. Nešlo o žádný formální ani důležitý závod. Lodě prostě svezly několik "svých spřízněných osob", nejspíš představitele svých sponzorů. Přikládám pár fotografií.

VOR lodě před Scheveningenskou pláží
VOR lodě
VOR lodě
"zaparkované" VOR lodě

 

VOR Village

V této dočasné "vesničce" se konala spousta aktivit, je tam několik restaurací s terasami, stánek firmy VOLVO a stánky sedmi firem, které na 13. edici VOR měly loď. 
 

Děti na surfboards etc. v bazénu
Stánek firmy Volvo
Stánek firmy Dongfeng

 

Závěr

13. edice Volvo Ocean Race byla velmi úspěšná. Závod byl od začátku až do konce velmi napínavý a během plavby lodí kolem světa nedošlo k žádné velké nehodě. 
Je jen náhodou, že na poslední fotce mám tričko stejné barvy jako je barva vítězné čínské lodi. Není to reklamní tričko firmy Dongfeng. Nedávno zkrachovala firma McGregor a tak jsem ve výprodeji nakoupil i do zásoby trochu pěkného a kvalitního oblečení v současných módních barvách. :-) 
Zcela náhodou však není, že vyhrála čínská loď Dongfeng. Nutné štěstí tento tým pochopitelně měl. Číňané se s lodí Dongfeng zúčastnili závodu podruhé. V edici 2014 - 2015 skončili třetí. Tentokrát chtěli vyhrát. Najali zkušeného francouzského kapitána. Charles Caudrelier dostal na tuto edici ještě větší rozpočet od čínského výrobce aut a nákladních aut než jaký firma dala na VOR minule. Oproti minule posádce dovolili trénovat nejen v Číně, ale také ve Francii. V týmu byli tři Číňané (Horace, Black en Wolf, nevím jak k těmto jménům přišli, asi aby pro ostatní bylo snaží je oslovovat) a mimo jiné také Nizozemka Carolijn Brouwer, která se zúčastnila VOR potřetí. Mimochodem, má byt ve Scheveningenu, často tam asi není, takže vlastně doplula vítězně domů. Carolijn Brouwer se stala první Nizozemka, která VOR vyhrála. V Nizozemských plachtařských kruzích to způsobilo velkou radost.
Ve čtvrtek VOR village navštívil nizozemský král Willem Alexander. Jeho nejstarší dcera Amálie, následnice trůnu, se na jeho radu učí čínsky a chce strávit jeden rok studia v Číně. 
Závěr závěru: Význam Číny v mnoha odvětvích roste a to i ve VOR. Můžeme si o tom myslet, co chceme, a hodnotit to, jak chceme, ale je to fakt. Rozumní lidé, rozumné firmy, rozumní politici, králové a zjevně i princezny s tím počítají, se tomu přizpůsobují a snaží se to využít k vlastnímu prospěchu. Holanďané (tj. obyvatelé provincií Severní a Jižní Nizozemsko) byli vždy otevřeni světu, vyráželi do světa a obchodovali na světové úrovni. Nyní v Číně působí několik významných nizozemských architektů a firem. Někteří mladí Nizozemci (a není jich málo) se učí čínsky a do Číny chtějí vyrazit.  

Smutný epilog

Ve čtvrtek se ve Scheveningenském přístavu před očima mnoha diváků srazily dvě motorové lodě, jeden člověk při tom přišel o život a tři jsou vážně zraněni. Nejednalo se tedy o lodě VOR a VOR plachetnice ani nebyly nijak zasaženy, protože už byly "zaparkované" v docích, viz zde. Policie případ vyšetřuje, viz zde
Zdroje
Volvo Ocean Race Finish The Hague, Programmaboek 24 juni - 1 juli 2018
VolvoOceanRace.comVolvoOceanRaceDenHaagSouvisející články
Volvo Ocean Race WikipediaZajímavé video
Full Replays: Arrivals The Hague - Doporučuji k shlédnutí, alespoň první hodinu a 10 minut, kdy do cíle doplouvá vítězná loď (celé video trvá 3:50:39). Video obsahuje nejprve stručný úvod, pak v 5 minutách shrnutí všech 11 etap a pak následuje video-reportáž z poslední části napínavé poslední etapy do Haagu. Vítězná loď doplouvá do cíle zhruba v čase 1:10:00 videa. 

Autor: Jaroslav Chudáček | sobota 30.6.2018 17:56 | karma článku: 24,80 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 649x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport

Jaroslav Chudáček

Helena Vondráčková a Jiří Korn

Helena Vondráčková a Jiří Korn tvořili po léta vynikající pěveckou dvojici. V tomto článku umisťuji tři videa tohoto páru, od lehčího, přes oddychové až po velmi vážné. Všechny tři písně jsou pozitivní a optimistické.

17.6.2023 v 20:29 | Karma: 25,93 | Přečteno: 708x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Chudáček

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová opět perlila

Markéta Pekarová Adamová obhajovala reformní balíček. Přitom se dopustila velké nepřesnosti, co se týče daně z tichého vína z dovozu.

22.5.2023 v 11:22 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Tak máme zase letní čas.

V noci na dnešek byl náš čas posunut o jednu hodinu dopředu. Jako důchodci mi to nevadí. Dělám jen to, co chci, kdy chci a s kým chci. :-) V článku popíši, jak tento problém řešily a řeší některé firmy v Nizozemsku.

26.3.2023 v 10:40 | Karma: 22,63 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Novoroční zamyšlení a přání

Včera skončil rok 2022 a o půlnoci jsme vstoupili do roku 2023. Na mnoha místech to bylo doprovázeno odpalováním zábavní pyrotechniky.

1.1.2023 v 18:15 | Karma: 21,80 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Petr Fiala je učenlivý žák Vladimíra Putina

Nebojte se, Petr Fiala nechce vojensky napadnout a okupovat žádnou zemi, jako to udělala Ruská federace pod vedením Vladimíra Putina. Zdá se však, že se od Putina naučil překrucovat význam slov.

16.10.2022 v 15:54 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Až ráno, až ráno, až bude nový den,

dřív domu nepůjdem, než bude bílý den. Na tuto píseň jsem si vzpomněl, když jsem se včera dvakrát na chvíli podíval na jednání ve sněmovně českého parlamentu.

2.9.2022 v 19:16 | Karma: 23,90 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Michail Gorbačov

30. srpna 2022 zemřel bývalý generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov. V tisku o něm v minulých dnech prošlo hodně zpráv. Pokusím se k tomu něco dodat a upozornit i na jeho negativní stránky.

1.9.2022 v 14:15 | Karma: 22,56 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Jak jsme se v roce 1968 mohli ubránit před vojsky Varšavské smlouvy?

Nevěříte? Tak čtěte dáááááááááááááááááááááááál. A dočtete se. (Perex musí mít minimálně 100 znaků.)

21.8.2022 v 18:57 | Karma: 22,08 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Pražské jaro a Alexandr Dubček

Dnes je to 54 let ode dne, kdy nás obsadily armády Varšavské smlouvy. Tímto článkem sděluji můj názor na Alexandra Dubčeka a na Pražské jaro.

21.8.2022 v 13:02 | Karma: 23,31 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Trapná ODS

Kandidátka ODS do následujících komunálních voleb v Mladé Boleslavi je plná chyb. Přesto se to Raduanu Nwevaltimu líbí.

13.8.2022 v 11:47 | Karma: 31,76 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Jak se chovat v parných dnech

V Evropě je nyní vedro a sucho. Maximální teplota dle předpovědi na příští úterý v mém bydlišti v Nizozemsku, kousek od Haagu a od Severního moře, prý bude 37 stupňů Celsia.

16.7.2022 v 12:55 | Karma: 24,49 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Za Babiše bylo líp

Na různé lidi, věci, události a situace existují různé názory. Záleží na povaze, inteligenci, výchově, vlastních zkušenostech a úhlu pohledu člověka, který hodnotí. Někdy je překvapivé s jakou argumentací někdo může přijít.

16.5.2022 v 17:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Velikonoční přání

Miluji všechna roční období. Každé z nich má výhody i nevýhody. Na jaře se po zimě opět otepluje. Rozkvétají stromy a květiny.

15.4.2022 v 20:28 | Karma: 21,32 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Německo začíná měnit názor na politiku Angely Merkelové vzhledem k Rusku

Němečtí politici a historici si kladou otázku, zda „měkký“ přístup Berlína k Moskvě nedal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pocit, že se nemusí obávat reakce Západu.

28.3.2022 v 21:51 | Karma: 25,02 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Inteligentní dron sovětské výroby

Přes dvě země NATO, Rumunsko a Maďarsko, dnes do členské země NATO Chorvatska "zabloudil" z Ukrajiny dron sovětské výroby.

11.3.2022 v 18:06 | Karma: 22,38 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky