Cena másla za poslední rok významně klesla

30. 09. 2017 2:13:26
V českých médiích, včetně blogů na iDnes.cz opět bouří emoce nad nárůstem ceny másla v posledním roce. Vidím to jinak a vysvětlím proč.

Kolegyně bloggerka Markéta Šichtařová v článku Máslo nový investiční hit tepe do EU, že svými regulacemi trhu způsobila nárůst ceny másla v posledním roce o 46%. Píše: "Podle ČSÚ byla cena másla v srpnu meziročně o 46 % vyšší."

​V jejím článku je také uveden graf ceny másla ke dni 24.9.2017 v několika zemích. Z uvedených zemí je nejvyšší cena za 100 kilo másla v Nizozemsku, 694 eur. Průměrná cena v EU je 647 eur. Cena v České republice je nižší než průměrná v EU a to 606 eur. Ceny vypadají vysoké, protože jsou to ceny za 100 kg másla. Když je však vydělíme 100, tak dostaneme ceny za 1 kg, a ty už na první pohled vypadají přijatelněji a to 6,94, 6,47 a 6,06 eur.

Občan ČR spotřebuje v průměrně za rok zhruba 5 kg másla. Tudíž za máslo utratí za rok zhruba 30 eur (= 5 x 6), tj. 780 Kč (při kurzu 1 euro = 26 Kč). Tudíž zhruba 65 Kč za měsíc, tj. v průměru zhruba 2 Kč za den. Nechci nijak zmenšovat roli každé zbytečně utracené koruny, obzvláště pro sociálně slabší rodiny, ale 2 Kč za máslo na osobu a den se mi nezdá být až tak moc.

​Žiji (již léta) v Nizozemsku, kde je dle toho grafu máslo nejdražší, a nevšiml jsem si, že by zde lidi, s kterými se stýkám, nebo v médiích někdo kritizoval vzrůst ceny másla nebo to, že máslo je drahé. Zdražování lidé kritizují, to se však netýká specificky másla. Na druhou stranu ceny spousty věcí, díky globalizaci, klesly. I když s poklesem ceny často také bohužel klesla kvalita.

Největší kritika zdražování zde byla po zavedení eura. 1 euro se tehdy měnilo za zhruba 2,20 guldenu. Všeobecná stížnost lidí byla, že mnoho cen tehdy velmi rychle stouplo tak, že nová cena v eurech se rovnala staré ceně v guldenech. (Platy v eurech však byly vypočítány z předchozích platů v guldenech dle kurzu 1 euro = 2,20371 guldenů.) Tehdejší ministr financí zhruba rok po zavedení eura na dotaz novináře na inflaci odpověděl, že po zavedení eura dle jejich statistik inflace významně nestoupla, dle jeho ženy však ano.

​Nechci nijak obhajovat evropskou hospodářskou politiku. Paní Šichtařová píše:

A kdo za drahé máslo může skutečně? Souhra několika vlivů. V EU se vyrábí méně mléka. Proč? Protože společná evropská zemědělská politika platí zemědělcům za to, že nevyrábějí. (Vážně, bez legrace.) Vyrobené mléko má také nižší obsah tuku. A současně s tím stoupá výroba tučnějších výrobků, takže tuku k použití na máslo zbývá stále méně.

Zdroj: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=626009

Dle mne však mnohem důležitější a mnohem horší než vzrůst ceny másla je to, že euro, česká koruna atd. je inflační měna. Evropská centrální banka stále tiskne 80 miliard eur měsíčně, odborně a podvodně se to nazývá kvantitativní uvolňování. Od března 2015 ECB tiskla 60 miliard eur měsíčně, od března 2016 tato částka byla navýšena na 80 miliard eur měsíčně. Tyto peníze pak prostřednictvím centrálních bank zemí Eurozóny ECB půjčuje za velmi nízké úroky vládám, které stále drží státy v dluhu. Získané peníze mimo jiné používají na často ne zcela smysluplné a dlouhodobě udržitelné sociální programy, na přemíru státních úředníků a byrokratů a na zbrojení. Nově "natištěné" peníze dostávají levně nebo dokonce s nulovým úrokem jako půjčku zadarmo též velké banky. Ty by měly těmito penězi podporovat podnikání a investice, ale dělají to velmi málo. Třeba proto, že se bojí, že v nadcházející krizi by o peníze přišly. Tištěním nových peněz se však znehodnocuje euro. Tím jsou vlastně všichni spořitelé v eurech a korunách okrádáni. Rovněž jsou okrádání ti, co vydělávají, dostávají důchod anebo podporu v eurech, které díky inflaci klesá v ceně vzhledem k produktům a službám.

Píši o ECB a euru. Stejné však platí i pro jiné centrální banky a jejich měny, které dlouhodobě ve velkém množství "tisknou" nové peníze.

​Je těžké donutit centrální banky, aby se postaraly o stabilní anebo dokonce deflační měnu. Proto vymyslelo a zavedlo pár nerdů, matematiků, informatiků, libertariánů a anarchistů alternativní kryptoměnu bitcoin. Emise nových bitcoinů je předem omezena matematickým algoritmem. Proto je bitcoin deflační měna a jeho cena v US dolarech, eurech, korunách atd. dlouhodobě (byť s výkyvy) roste.

Na tomto grafu, zobrazená situace je z 29.9.2017 v 20:10 hodin, vidíme, že za poslední rok cena bitcoinu v eurech vzrostla o 553 procent. Cena bitcoinu z 539,85 eur totiž vzrostla o 2 985,62 eur na 3 525,47 eur. Cena bitcoinu v eurech tedy za rok vzrostla 6,53 krát (= 3 525,47 : 539,85). Kdyby cena másla v eurech anebo v korunách zůstala v minulém roce stejná, tak by jeho cena v bitcoinech klesla na zhruba 15,31 % původní ceny (= 100 : 6,53). Cena másla v Česku v korunách však meziročně stoupla o 46%. Kurz koruny k euru nyní a před rokem je zhruba stejný (26 - 27 Kč). Tudíž cena másla v Česku v bitcoinech za rok klesla na zhruba 22,35 % jeho ceny před rokem (= 15,31 x 1,46). Toto odůvodňuje název tohoto článku, i když cena je zde myšlena v jedné specifické měně. :-)

​Nechci zde nijak propagovat to, aby si lidé kupovali bitcoiny, aby s nimi (jeho malými zlomky) po čase vlastně "se slevou" mohli platit máslo. Zatím v Česku asi není kamenný obchod, kde by lidé mohli koupit čerstvé máslo za bitcoiny. Lidé vydělávají v korunách a (bohužel) ne v bitcoinech. Navíc, bitcoin je velmi volatilní měna a riskantní investice.

​Článkem ukazuji na to, že současné fiat měny - US dolar, euro, česká koruna atd. - jsou inflační, že tisknutí ve velkém nových peněz inflaci způsobuje a je to jedna z nejhorších věcí pro naši životní úroveň. Vzrůst ceny másla je v širším kontextu důsledků těchto inflačních měn téměř bezvýznamný detail.

Přeji všem čtenářům pěkný víkend.

Související články

Evropská centrální banka překročila Rubikon
Článek o začátku kvantitativního uvolňování vyhlášeném ECB.

Euro je na vzestupu a tak je to v pořádku, věří evropští bankéři
Z článku plyne, že šéf ECB Mario Draghi ani letos nemíní skončit kvantitativní uvolňování.

Dodatek 3.10.2017 12:30

Článek jsem po malých úpravách publikoval též na CryptoSvet.cz, viz Inflace, cena másla a bitcoin.

Autor: Jaroslav Chudáček | sobota 30.9.2017 2:13 | karma článku: 26.48 | přečteno: 1430x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 21.77 | Přečteno: 372 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...