Jaroslav

Dnes slaví svátek Jaroslavové. Jaroslav je krásné staré slovanské jméno. Donedávna to bylo jedno z nejpoužívanějších jmen v Česku.

Wikipedia v češtině říká

Jaroslav je mužské jméno. Podle českého občanského kalendáře má svátek 27. dubna.Jedná se o jméno staroslovanského původu, odvozené ze slova „jaryj“, jehož význam je jednak „vznětlivý“, jednak „silný, mocný, vládnoucí“, nebo se i chybně vykládá jako ten, kdo "slaví jaro". Smyslem obdobné je jméno Roderik.Volné shrnutí z Wikipedie: V letech 1999 - 2006 jméno Jaroslav s četností přes 200 000 bylo páté nejpoužívanější jméno v České republice. V roce 2007 se podle údajů ČSÚ jednalo o 31. nejčastější mužské jméno mezi novorozenci. Tudíž obliba tohoto jména v ČR v současnosti významně klesá.

Jaroslav v jiných jazycích

  • Bělorusky: ???????
  • Bulharsky, rusky, ukrajinsky: ???????
  • Německy: Jaroslaus
  • Polsky: Jarosław
  • Slovensky: Jaroslav
  • Anglicky: Yaroslav
  • Francouzsky: Gérard
  • Španělsky,Portugalsky: Gerardo
  • Jidiš: ??????????????
  • Hebrejsky: ?????? (Iruslb)
  • Čínsky: ????? (Yaluósilafuěr)
  • Japonsky: ????? (Yarosurafu)
  • Maďarsky: Jaroszláv
  • Řecky: ????????ß (Giaroslav)
  • Litevsky: "Jaryslovas"

Nevím, jak na přišli na to, že Jaroslav se řekne francouzsky Gerard. Nejspíš je to chyba v české Wikipedii. V anglické Wikipedii pod heslem Gerard česká verze "Jaroslav" není zmíněna. Líbí se mi však, že ve francouzštině se možná nazývám Gerard. Jméno Gerard (když se správně vysloví) mi zní moc pěkně a jmenoval se tak herec Gerard Philipe (v angličtině viz zde), oblíbenec mnoha žen v minulém století. Ze čtvrtiny - po babičce z matčiny strany - byl českého původu, jak je uvedeno v anglické Wikipedii:

"Born Gérard Philip Cannes, France, he was of one quarter Czech ancestry from his maternal grandmother and three quarters French ancestry."

Některé filmy, v nichž hrál, se mi moc líbily, např. Fanfán Tulipán, kde hrál po boku krásné Giny Lollobrigidy, a Červený a černý.

?Citát z Wikipedie v angličtině

There are several possible origins of the name Jaroslav. It is very likely that originally the two elements of the name referred to Jarilo - male Proto-Slavic deity of the sun, spring, and fertility, and slav meaning glory, i.e. "glory of the sun". However, with the adoption of Christianity in the Slavic countries the name began to be commonly understood not as a reference to a pagan deity, but rather to the "fervent worship of God" of the Bible.

Domácí podoby a podoby mezi přáteli jména Jaroslav

Cituji z české Wikipedie: Jára, Slávek, Sláveček, Jaroušek, Jarínek, Jarin, Jája, Jarda, Jarek, Jaran, Jarouš.

To Slávek a Sláveček se mi na první pohled moc nezdálo, sám jsem se s tím nesetkal. Asi to je však někde tak používáno. Na české Wikipedii píší, že jméno Slávek se též používá jako zdrobnělina jmen končících na -slav (Jaroslav, Miroslav, Bohuslav, Ladislav, Stanislav atd.)

    Jméno Jaroslav jsem dostal po otci. Když jsem byl malý, tak mi doma někdy říkali Jaroušku, nejspíš proto, že jsem byl malý a hodný :-). Otec se narodil a vyrostl v Brně, kde mu říkali Jarek. Tak mě nazývali i někteří mí moravští příbuzní. Nevím, jak to vzniklo, ale rodiče a sestry mě nazývali často Jarka. Nejspíš to byl kompromis mezi dětským Jaroušek a Jára na jedné straně a trochu hrubě znějícím Jarda a formálním oslovením Jaroslav na straně druhé. Mé jméno Jarka skloňovali dle mužského vzoru. Takže se například říkalo: dej to Jarkovi a ne dej to Jarce. :-) V kraji, kde jsem vyrostl (Bělá pod Bezdězem, Máchův kraj), se pro Jaroslava v rodinném styku jméno Jarka užívalo. Přáteli (i přáteli v Nizozemsku) jsem byl a stále jsem nazýván Jarda, někdy Jaroslav.

    Jména Jaroslav a Jarda nejsou v Nizozemsku příliš známá. Nizozemci však nemají potíže se správnou výslovností těchto jmen. Jen při představování musím někdy mé jméno zopakovat a třeba na vysvětlenou dodat, že se jedná o české jméno. Češi, kteří mají jméno, které je běžné i v anglosaském světě, jako jsou např. jména Jan (Jan v Nizozemsku a John v Anglii) a Tomáš (Thomas), to mají v cizině při představování snazší.
    Toto je možná jeden z důvodů, že v současnosti tak málo novorozeňat v Česku dostává jméno Jaroslav. Na jednu stranu to chápu. Na druhou stranu je možná trochu škoda, že se postupně po troškách i takto vzdáváme své české identity. Kritizovat to pochopitelně nemohu, protože sám jsem emigroval.
    Jméno Jaroslav je však nejen české, ale obecně slovanské jméno. Je často používáno například v Polsku, na Ukrajině a v Rusku. Takže (i v cizině) lidmi, kteří mají trochu přehled o slovanských jménech, není chápáno jako specificky české, ale oprávněně obecněji jako slovanské jméno.

    Jaroslav, dobrák od kosti a malý Jarda

    Nemyslím si, že jméno příliš určuje povahu člověka. Mnozí Jaroslavové, které znám, jsou však, stejně jako já, dobráci od kosti :-), trochu idealisti a v mládí někdy až kapku naivní. Ne nadarmo se říká "malý Jarda". To ale také odpovídá tomu, že často mívají otevřenou dětskou duši (jsou bezelstní a upřímní) a někdy jsou dokonce trochu dětinští. 
    Možná jejich zpravidla veselá povaha souvisí i s tím, že svátek Jaroslava je na jaře, koncem proměnlivého dubna, těsně před začátkem května. Avšak pozor, Jaroslavové mohou být dobráci od kosti a idealisti, nejsou však zpravidla hloupí a nenechají se dlouhodobě zneužívat. Takže pokud vás nějaký Jaroslav někdy zklamal (i to se stává), tak si za to nejspíš můžete sami nebo šlo o nedorozumění.

    Osobně ani z historie neznám špatného Jaroslava. Jediná mně známá výjimka potvrzující pravidlo, že Jaroslavové jsou vesměs dobří lidé, je Jaroslav Stodola – český sériový vrah?. Na tohoto Jaroslava jsem narazil až teď na stránce o jménu Jaroslav na Wikipedii.

    Někteří známí Jaroslavové

    Vybral jsem pouze několik známých Jaroslavů, které mám v oblibě a kterých si velmi vážím. Na české Wikipedii je delší seznam známých Jaroslavů.

    Nejznámější literární postava Jaroslav je fiktivní génius Jára Cimrman.

    Jaroslav Moudrý

    V Rusku a asi i na Ukrajině je Jaroslav symbol moudrosti, protože měli knížete Jaroslava Moudrého.

    Nizozemsko 27. dubna slaví Den Krále

    V Nizozemsku je dnes státní svátek. Od nástupu Willema-Alexandra na trůn se v Nizozemském království slaví "Den krále" (Koningsdag) 27. dubna. Je to den narozenin současného krále Willema-Alexandra. Dnes mu je 50 let.

     

    Přeji všem Jaroslavům příjemné prožití svátku.

    PS. Omlouvám se všem Jaroslavám, že jsem při této příležitosti nepojednal i o jejich jméně. Je to dáno tím, že Jaroslavy dle českého kalendáře slaví svátek 1. června. Nevím však ani pořádně, jaké jsou názory na jméno Jaroslava, jen to, že to je ženský protějšek jména Jaroslav. Proto jsem jejich jméno v tomto článku raději nerozebíral. Odkazuji tedy alespoň na článek o Jaroslavách na české Wikipedii.

    Dodatek 8:41

    Na začátek článku jsem přidal video písně "Dům, kde jsem vyrostl(a)" v podání Francoise Hardy.
    ?Na závěr přikládám video písně "Závidím" se stejnou melodií na text Jiřího Grossmana v podání Naďy Urbánkové.

     

     

    Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 27.4.2017 1:00 | karma článku: 30,52 | přečteno: 2976x
    • Další články autora

    Jaroslav Chudáček

    Oslava Silvestra v Nizozemsku

    31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87

    Jaroslav Chudáček

    Nutella je stále levnější

    20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91

    Jaroslav Chudáček

    Mužský a ženský tenis

    16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67

    Jaroslav Chudáček

    Tak máme zase letní čas.

    26.3.2023 v 10:40 | Karma: 22,63

    Jaroslav Chudáček

    Michail Gorbačov

    1.9.2022 v 14:15 | Karma: 22,56

    Jaroslav Chudáček

    Trapná ODS

    13.8.2022 v 11:47 | Karma: 31,76

    Jaroslav Chudáček

    Jak se chovat v parných dnech

    16.7.2022 v 12:55 | Karma: 24,49

    Jaroslav Chudáček

    Za Babiše bylo líp

    16.5.2022 v 17:20 | Karma: 20,93

    Jaroslav Chudáček

    Velikonoční přání

    15.4.2022 v 20:28 | Karma: 21,32
    • Počet článků 264
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 1142x
    Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
    Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
    Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
    Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
     



     

    Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

    Seznam rubrik

    Oblíbené blogy

    Oblíbené články

    Co právě poslouchám

    Oblíbené knihy

    Oblíbené stránky