Česká národní banka nakupuje bitcoiny

V minulých týdnech bitcoin opět překonal několik rekordů.  Pak se jeho cena z různých důvodů propadla. V posledním týdnu však jeho cena opět velmi rychle stoupala.  

Lámání rekordů

Během března se cena bitcoinu vyšplhala až na 1 225 eur. Již o něco dříve byla celková tržní cena bitcoinu (market capitalization of bitcoin) větší než stříbra. Cena jednoho bitcoinu překročila cenu jedné trojské unce zlata. Viz bitcoin.nl a klikněte u grafu na 6mnd.
V Japonsku byl bitcoin uznán jako alternativní měna. Sněnárny a obchod s bitcoiny tam však nyní podléhají přísným regulacím, což je pochopitelné.
Bratři Winklevoss požádali o vstup jejich firmy COIN ETF na New York Stock Exchange.

Následný propad ceny bitcoinu

Pak se cena bitcoinu - jak je jeho dobrým zvykem vždy po velkém nárustu ceny - propadla až na 840 eur. Kromě kapitalizace zisků spekulantů zde byly tři hlavní důvody propadu ceny.

1. Peoples Bank of China zpřísňuje kontrolu nad bitcoinovými směnárnami.

2. Americký úřad Securities and Exchange Commission (SEC) zamítl žádost bratří Winklevoss k vstupu jejich firmy COIN ETF na New York Stock Exchange.

3. Bitcoin na rozcestí
Cena bitoinu pak trochu stoupla, ale málo. Problémem je, že bitcoinová síť začíná mít potíže stíhat transakce. Obzvláště malé transakce trvají příliš dlouho. Tento problém se již několik let očekával a bylo navrženo několik řešení. Problémem však je, že bitcoin community se nemůže shodnout na tom, které řešení vybrat. Skupina zvaná bitcoin core chce postupně zavádět malé změny v softwaru, který podporuje síť. Skupina bitcoin unlimited chce okamžitě radikálně zvětšit velikost bitcoinového bloku, což by umožnilo bez problému rychle provádět více bitcoinových transakcí.

Většina bitcounů, bitcoinových směnáren a dealerů je na straně bitcoin core. Mnoho minérů (horníků), kteří udržují bitcoinovou síť je však na straně bitcoin unlimited, protože by pak více vydělávali.

Důsledkem tohoto boje je nejistota a pokles - nebo alespoň konec růstu - kurzu. Myslím si, že bitcoin core tento boj vyhraje a že k tzv. hard fork, který by mohl být katastrofou pro bitcoin, nedojde.

Stabilizace ceny a opětný růst

V posledním týdnu konečně cena bitcoinu stoupla z 840 eur na současnou cenu 1 025 eur. Viz bitcoin.nl a klikněte na 1wk.

Vše, co jsem dosud napsal je pro ty, kteří sledují věci kolem bitcoinu, známé a dá se to snadno v různých jazycích vygooglovat.

Česká národní banka

Včera 31.3.2017 skončil závazek České národní banky, že bude intervenovat, aby udržela cenu koruny kolem 27 eur. Během intervencí banka za 2 000 000 000 000 korun (2 biliony korun) nakoupila eura. Nebudu zde probírat, zda to bylo v tomto rozsahu rozumné. Stalo se.

Nyní však ČNB má velkou devizovou rezervu v eurech, jehož hodnota není příliš jistá, jak ukazují např. problémy jižních států v Eurozóně. ČNB nemůže rychle směnit svá eura za koruny, protože by tím koruna rychle a velmi významně posílila.

Česká národní banka nakupuje bitcoiny

Z důvěrných, ale zpravidla velmi spolehlivých zdrojů jsem se dozvěděl, že ČNB se rozhodla za část svých eur nakoupit bitcoiny a s nákupy už začala. Toto vysvětluje růst ceny bitcoinu v posledním týdnu.

K otázce intervencí ČNB a jejímu nákupu bitcoinů se dnes v Praze konalo urychleně svolané jednání Václava Klause s jeho poradci. Mnozí z nich nikdy nesouhlasili s rozsahem intervencí ČNB a teď se divili tomu, že banka nakupuje bitcoiny. Co se týče bitcoinů je však Václav Klaus jiného názoru. Je příznivcem bitcoinu a po přečtení mých blogů o bitcoinu prý prohlásil: Víc takových Chudáčků!

Poznámka na závěr. Bitcoin nepropaguji, ale o něm jen informuji, a někdy o něm i vtipkuji. :-) Jsem si dobře vědom toho, že bitcoin je zajímavá, ale velmi riskantní komodita, která se velmi pomalu stává alternativní měnou. Je těžké odhadnout, jak to s bitcoinem dopadne.

Dodatek 18:10
Aby nedošlo k nedorozumění, tak se pro jistotu přiznávám, že oznámení o nakupování bitcoinů Českou národní bankou a o jednání Václava Klause na toto téma jsem si vymyslel a zde podávám jako aprílový vtip.

Autor: Jaroslav Chudáček | sobota 1.4.2017 14:50 | karma článku: 23,51 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67

Jaroslav Chudáček

Tak máme zase letní čas.

26.3.2023 v 10:40 | Karma: 22,63

Jaroslav Chudáček

Michail Gorbačov

1.9.2022 v 14:15 | Karma: 22,56

Jaroslav Chudáček

Trapná ODS

13.8.2022 v 11:47 | Karma: 31,76

Jaroslav Chudáček

Jak se chovat v parných dnech

16.7.2022 v 12:55 | Karma: 24,49

Jaroslav Chudáček

Za Babiše bylo líp

16.5.2022 v 17:20 | Karma: 20,93

Jaroslav Chudáček

Velikonoční přání

15.4.2022 v 20:28 | Karma: 21,32
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky