Česká národní banka nakupuje bitcoiny

1. 04. 2017 14:50:57
V minulých týdnech bitcoin opět překonal několik rekordů. Pak se jeho cena z různých důvodů propadla. V posledním týdnu však jeho cena opět velmi rychle stoupala.

Lámání rekordů

Během března se cena bitcoinu vyšplhala až na 1 225 eur. Již o něco dříve byla celková tržní cena bitcoinu (market capitalization of bitcoin) větší než stříbra. Cena jednoho bitcoinu překročila cenu jedné trojské unce zlata. Viz bitcoin.nl a klikněte u grafu na 6mnd.
V Japonsku byl bitcoin uznán jako alternativní měna. Sněnárny a obchod s bitcoiny tam však nyní podléhají přísným regulacím, což je pochopitelné.
Bratři Winklevoss požádali o vstup jejich firmy COIN ETF na New York Stock Exchange.

Následný propad ceny bitcoinu

Pak se cena bitcoinu - jak je jeho dobrým zvykem vždy po velkém nárustu ceny - propadla až na 840 eur. Kromě kapitalizace zisků spekulantů zde byly tři hlavní důvody propadu ceny.

1. Peoples Bank of China zpřísňuje kontrolu nad bitcoinovými směnárnami.

2. Americký úřad Securities and Exchange Commission (SEC) zamítl žádost bratří Winklevoss k vstupu jejich firmy COIN ETF na New York Stock Exchange.

3. Bitcoin na rozcestí
Cena bitoinu pak trochu stoupla, ale málo. Problémem je, že bitcoinová síť začíná mít potíže stíhat transakce. Obzvláště malé transakce trvají příliš dlouho. Tento problém se již několik let očekával a bylo navrženo několik řešení. Problémem však je, že bitcoin community se nemůže shodnout na tom, které řešení vybrat. Skupina zvaná bitcoin core chce postupně zavádět malé změny v softwaru, který podporuje síť. Skupina bitcoin unlimited chce okamžitě radikálně zvětšit velikost bitcoinového bloku, což by umožnilo bez problému rychle provádět více bitcoinových transakcí.

Většina bitcounů, bitcoinových směnáren a dealerů je na straně bitcoin core. Mnoho minérů (horníků), kteří udržují bitcoinovou síť je však na straně bitcoin unlimited, protože by pak více vydělávali.

Důsledkem tohoto boje je nejistota a pokles - nebo alespoň konec růstu - kurzu. Myslím si, že bitcoin core tento boj vyhraje a že k tzv. hard fork, který by mohl být katastrofou pro bitcoin, nedojde.

Stabilizace ceny a opětný růst

V posledním týdnu konečně cena bitcoinu stoupla z 840 eur na současnou cenu 1 025 eur. Viz bitcoin.nl a klikněte na 1wk.

Vše, co jsem dosud napsal je pro ty, kteří sledují věci kolem bitcoinu, známé a dá se to snadno v různých jazycích vygooglovat.

Česká národní banka

Včera 31.3.2017 skončil závazek České národní banky, že bude intervenovat, aby udržela cenu koruny kolem 27 eur. Během intervencí banka za 2 000 000 000 000 korun (2 biliony korun) nakoupila eura. Nebudu zde probírat, zda to bylo v tomto rozsahu rozumné. Stalo se.

Nyní však ČNB má velkou devizovou rezervu v eurech, jehož hodnota není příliš jistá, jak ukazují např. problémy jižních států v Eurozóně. ČNB nemůže rychle směnit svá eura za koruny, protože by tím koruna rychle a velmi významně posílila.

Česká národní banka nakupuje bitcoiny

Z důvěrných, ale zpravidla velmi spolehlivých zdrojů jsem se dozvěděl, že ČNB se rozhodla za část svých eur nakoupit bitcoiny a s nákupy už začala. Toto vysvětluje růst ceny bitcoinu v posledním týdnu.

K otázce intervencí ČNB a jejímu nákupu bitcoinů se dnes v Praze konalo urychleně svolané jednání Václava Klause s jeho poradci. Mnozí z nich nikdy nesouhlasili s rozsahem intervencí ČNB a teď se divili tomu, že banka nakupuje bitcoiny. Co se týče bitcoinů je však Václav Klaus jiného názoru. Je příznivcem bitcoinu a po přečtení mých blogů o bitcoinu prý prohlásil: Víc takových Chudáčků!

Poznámka na závěr. Bitcoin nepropaguji, ale o něm jen informuji, a někdy o něm i vtipkuji. :-) Jsem si dobře vědom toho, že bitcoin je zajímavá, ale velmi riskantní komodita, která se velmi pomalu stává alternativní měnou. Je těžké odhadnout, jak to s bitcoinem dopadne.

Dodatek 18:10
Aby nedošlo k nedorozumění, tak se pro jistotu přiznávám, že oznámení o nakupování bitcoinů Českou národní bankou a o jednání Václava Klause na toto téma jsem si vymyslel a zde podávám jako aprílový vtip.

Autor: Jaroslav Chudáček | sobota 1.4.2017 14:50 | karma článku: 23.51 | přečteno: 952x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...