Jaroslav Chudáček

Gratulace všem bitcounům

2. 01. 2017 12:28:13
Definice. Bitcoun je hlavoun (chytrý člověk), který má bitcoiny. V loňském roce se cena bitcoinu více než zdvojnásobila. Včera cena bitcoinu překročila hranici 1 000 US dolarů (zhruba 940 eur) za kus.

Bitcouni tedy virtuálně zbohatli. Nebo i reálně, pokud část svých bitcoinů, když jejich cena byla vysoká, prodali.

V loňském roce se cena bitcoinu více než zdvojnásobila. Důvodů k tomu bylo více. Hlaním důvodem bylo to, že bitcoin se stal populární v zemích, jejichž měna je nestálá anebo klesá: Čína, Venezuela, Indie, Rusko atd. Např. Číňané nesmějí kupovat cizí valuty, aby si pojistili své peníze. Smí však kupovat bitcoiny. Za bitcoiny si pak na burzách v zahraničí mohou zahraniční valuty koupit. Vlastně by to dle čínské strany a vlády dělat neměli, ale vláda jim do tohoto nevidí.

Obecně platí, že pokud je ve světě hodně nepořádku a nejistoty, cena bitcoinu stoupá. Není tedy příliš důvodu se nad růstem ceny bitcoinu radovat.

Dalším - menším - důvodem růstu ceny bitcoinu je to, že v některých zemích (např. Nizozemsku) je bitcoin stále více akceptován v obchodech k platbám. Obchody v Nizozemsku však zpravidla obdržené bitcoiny okamžitě mění za eura. Takže paradoxně se tímto snižuje cena bitcoinu, protože se bitcoiny dostávají na trh často od lidí, kteří bitcoiny již dlouho vlastnili a dosud s nimi nic nedělali. Pokud někdy dojde k tomu, že si obchody zpravidla bitcoiny budou ponechávat a budou v nich platit svým dodavatelům, tak teprve pak dojde ke skutečnému obchodu v bitcoinech. A pokud též mnohé podniky budou platit své zaměstnance - alespoň částečně - v bitcoinech, tak budeme moci říci, že bitcoin je plnohodnotná alternativní měna. Pak budeme asi moci též říci: sbohem euro, sbohem dolare, byly jste dobré měny, váš čas však již skončil.

Rozumní a opatrní čtenáři si nejspíš teď myslí, že cena btc jistě zase klesne, a mají pravdu. Pak však cena asi opět stoupne.

Netroufám si odhadnut, jak se cena bitcoinu v tomto roce bude vyvíjet. S téměř jistotou mohu jen říci, že se bude pohybovat v rozmezí 0 a 10 000 eur. Na 70 procent bych si tipl, že mezi 600 a 2 000 eury.

Poznámka na závěr. Pokud nemáte bitcoiny a nejste tedy bitcouni, tak to neznamená, že nejste chytří. Bitcoin je riskantní investice a investovat do něj by měli pouze ti, kteří mají peníze nazbyt, o které mohou přijít, aniž by jim to moc vadilo.
Navíc, chytří lidi mohou dělat s penězi i spoustu jiných věcí než je střádat v bitcoinech.

Dodatek 4.1.2017, 9:30
Cena bitcoinu stoupá dál. Před několika hodinami překročila hranici 1 000 eur. Nyní se jeho cena na různých burzách pohybuje mezi 1 015 a 1 030 eury.

Autor: Jaroslav Chudáček | karma: 24.33 | přečteno: 849 ×
Poslední články autora