Zemřel Harry Mulisch

1. 11. 2010 9:16:39
30. října 2010 ve věku 83 let zemřel významný nizozemský spisovatel Harry Mulisch. Narodil se 29. července 1927 v Haarlemu v Nizozemsku. Byl velmi produktivní spisovatel, od r. 1947 do roku 2001 napsal desítky knih.
Harry Mulisch

X+Harry Mulisch

Člověk a spisovatel Harry Mulisch

Mulisch je nejpřekládanější nizozemský spisovatel a je považován za jednoho ze tří největších poválečných nizozemských spisovatelů, spolu s Gerardem Reve a Willemem Frederikem Hermansem. Je oblíben nejen v Nizozemsku, ale také např. ve Francii.

Mulisch byl zajímavý a sympatický člověk. Proslavil se nejen svými díly, ale také svými výroky o tom, jaký je vynikající člověk a spisovatel. Málokomu bylo vždy zcela jasné, do jaké míry Mulisch tyto výroky myslel vážně a do jaké míry šlo o sebeironii.

Jinou charakteristiku jeho osobnosti podává jeho výrok z rozhovoru v roce 1959: „Chtěl jsem být chemikem, dostat Nobelovu cenu, kterou bych odmítl, a stát se kouzelníkem/mágem a bankovním lupičem a svatým. Když tak začneš, tak skončíš jako spisovatel.“

Na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2007 byly oslavovány Mulischovy 80. narozeniny. Každý velký mezinárodní nakladatel tam prý řekl, cituji z tohoto článku, že je čas, aby Mulisch dostal Nobelovu cenu za literaturu. Několikrát se ozývalo „Stockholm, do you hear us?” Mulisch však (zatím) Nobelovu cenu za literaturu nedostal.

Nebudu zde podrobně popisovat a rozebírat život a dílo Harry Mulische. Základní informace je možno najít v různých jazycích (ale bohužel ne v češtině) na Wikipedii a vygooglovat se dá o něm spousta článků - též v češtině - na internetu.

Zmiňuji jen Mulischovo neznámější a nejocenovanější dílo „Objevení nebe“.

Román Objevení nebe (Ontdekking van de hemel)

Kniha se věnuje otázce Boha a nebe. Je do značné míry inspirována křesťanskou Biblí, tj. Starým a Novým zákonem, a na základě těchto knih buduje příběh několika lidí. Jde o spekulaci o možném pokračování křesťanské Bible. Píší úmyslně křesťanské Bible, neboť v Mulischově příběhu je zmiňován též Ježíš, který je specifický pro křesťanskou víru.

Nechci zde příliš prozrazovat děj, natož překvapivý závěr tohoto Mulischova románu. Kniha je svým způsobem typická pro poválečné Nizozemsko, které bylo tradičně silně kalvinistické a v jižních provinciích katolické. Byla vydána v roce 1992, kdy mnozí Nizozemci již opustili křesťanství, alespoň v jeho praktikované formě (tj. pravidelné chození do kostela, pravidelné modlení atd.), a je ji možno vidět jako Mulischovo vyrovnáním se s touto změnou. V každém případě napsání této knihy, natož její vydání před 100 lety by stěží bylo možné.

Pro moderní - často ateistické - Čechy knihu uvádím takto: Křesťanskou Bibli a jiné „svaté“ knihy chápe v současné době, jistě v Evropě, málokdo doslova. Na druhé straně, mnoho lidí se domnívá, ža na víře v Boha a na náboženstvích možná něco pravdy je. Mnoho lidí na celém světě v křesťanskou Bibli též věří, byť ne doslova.

Objevení nebe je Mulischovou spekulací o tom, jak by to možná také mohlo být. Jde však zcela jasně jen o fikci. Mullisch se nedomnívá ani nepředstírá, že si myslí, že to je tak, jak v knize nastiňuje.

Román Objevení nebe dostal v roce 2007 cenu „Nejlepší nizozemský román všech dob“. Román byl též přeložen do češtiny. Kniha byla v roce 2001 zfilmovaná.

Knihu každému pro dlouhé zimní večery vřele doporučuji. Má přes 700 stran, takže její přečtení trochu času zabere. Kdo nemá trpělivost těchto 700 stran číst, tak může zhlédnout film. Ten se dá – namluvený v angličtině - koupit přes internet na DVD.

Sám jsem před více než 10 lety začal knihu číst. Málo volného času, příliš vykonstruovaný příběh a zdlouhavost jeho podání v knize, a má netrpělivost způsobily, že jsem knihu nedočetl. Po letech jsem si náhodou všiml, že film Objevení nebe bude vysílán v televizi a jej zhlédl. Pak jsem si okamžitě alespoň závěr, který se mi moc líbí, přečetl v knize, neboť závěr ve filmu probíhá velmi rychle a podání v knihách je zpravidla mnohem lepší. Harry Mulisch byl vynikající spisovatel. Rád čtu, ale těch 700 stran různých zápletek je i pro mne příliš, ale o to je pak překvapivější závěr knihy.

Fotografie je převzata z nizozemské Wikipedie.

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 1.11.2010 9:16 | karma článku: 20.47 | přečteno: 1553x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.08 | Přečteno: 216 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...