Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jardo, nesouhlasím s hodnocením Dubčeka - myslím, že byl jen naivní, chtěl trochu víc demokracie a vymklo se mu to z ruky (a protože měl v Rusku přátelé, tak nedomyslel, že mu to nikdy nedovolí, aby se vymanil z jejich vlivu). Taky s ním pěkně zametli. Bohužel, dnes jsme vyměnili Moskvu za Brusel a už opět jsou vyhazováni lidé z práce za názory, které odporují té jediné pravdě (a označováni za dezoláty).

4 1
možnosti
Foto

Naivita je také druh hlouposti.

0 0
možnosti

M77i15l85a61n 56B71í43l83e56k

28. 11. 2023 10:14

"Vlastizrádce Komenský kreslil Švédům mapy, aby mohli snadněji dobývat a plenit České země."

Komenskému nešlo o plenění, ale o změnu ve válečném vývoji, která by umožnila návrat pobělohorské emigrace atd. Označení této snahy za vlastizradu je ahistorické.

0 0
možnosti

Komenský ty mapa Švédům prokazatelně kreslil.

To byla evidentní zrada !

1 0
možnosti

Velký odliv schopných lidí po letech 1948 a 1968 padá ovšem jednoznačně na vrub komunistů, takže na tom tvrzení pana Zieglera něco bude.

4 0
možnosti
Foto

Souhlasím.

Já nepopírám, co pan Ziegler napsal. Jen doplňuji, že byly i jiné věci, které měly špatný vliv na povahu Českého národa.

0 0
možnosti

Opravte si chybku:

...před a po únoru 1945...

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za upozornění. Už jsem to opravil.

1 0
možnosti

Pan Ziegler by měl mluvit jen za sebe...

7 5
možnosti

Klidně může i za mě

7 0
možnosti
Foto

Asi jak které. Např. u Vámi zmíněného autora bych to nevyloučil, potažmo i u těch, kteří mu tak nadšeně přitleskávají

5 0
možnosti
Foto

P.S.: viz.: ,,A tak, coby pamětník, mnohému i mnohým se musím pousmát, když kdokoli chce mně o těch dobách kázat, ba učit mně ty doby znát. Nejednou způsobem, který i v oněch dobách byl zvykem, a tak často se v mnohém neliší. Což nejednou tímtéž zapáchá, ba až čiší. Prej nejsou jako oni. Jen jezdí často na tomtéž koni.Jen více ,,cválaj“, díky pokroku. Holt jasánci, pidlové i hujéři jsou věční,. I přítlesků dostává se jim, a za to jsou velice vděční. A leckteří se tím i živí. A tak jasánkují, hujeří i pidlují. Jak diví.

Zdroj: https://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=80941

2 1
možnosti

Ze všech vyjmenovaných pohrom ta poslední , bolševická, byla nejničivější. Zlikvidovala například selský stav.

4 0
možnosti
Foto

Dlouho jsem přemýšlel, jak Vám odpovědět.

Komunistická pohroma byla poslední a tudíž na současný stav našeho národ měla velký vliv. Přesto je těžké hodnotit, která pohroma byla nejničivější. Myslím si, že například třicetiletá válka a německá okupace na naši zemi měly velký negativní dopad.

1 0
možnosti

Jak jednoduché je naházet všechny do jednoho pytle a dělat podobné "závěry"! Jde o hrubě zjednodušenou generalizaci danou černobílým viděním, příznačnou pro různé typy totalitních systémů.

Vycházejme proto z individuálního nastavení každého z nás. Žádný režim nemůže změnit člověka s KRITICKÝM MYŠLENÍM v nemyslícího tvora, který se nechá opít vzletnými myšlenkami, frázeni apod., většinou ideologickými.

Je však otázkou, kolik takových jedinců skutečně je. Vzhledem k tomu, jak se naše společnost už minimálně desítky let zmítá v různých ideologiích, a doslova tak lítá od zdi ke zdi, lze snadno vyvodit, že je takovýchto lidí (tedy těmi s kritickým myšlením) menšina. A je jedno, jestli se nechají zmanipulovat komunistickou nebo jakoukoli jinou ideologií.

V neposlední řadě hraje k tomu všemu (u takovýchto lidí) tvrdá vypočítavost a oportunismus.

6 1
možnosti

* ... a je tak jedno, jestli se lidé s absencí kritického myšlení nechají zmanipulovat komunistickou nebo jakoukoli jinou ideologií...."

6 0
možnosti

Možná výhrada k bodu 1, že by 30tileá válka měla vést k degeneraci. Spíš naopak, přežije ten chytřejší. Tak by se možná mohla vysvětlit inteligence Židů, kteří po staletí čelili pogromům. Když se někdo ptá, jestli může někdy skončit palestinsko -izraelský konflikt, odpovídám, že až se Darwinovsky vyselektuje inteligence na palestinské straně, pochopí nesmyslnost svého válčení.

3 0
možnosti
Foto

Jelikož značně ubylo obyvatel Čech a Moravy, tak docházelo k tomu, že mnoho lidí vlastně si byli příbuzní a docházelo proto více ke sňatkům a množení mezi příbuznými, což mělo jistě nějaké genetické důsledky.

Na druhou stranu máte pravdu v tom, že často přežívali chytřejší. To mohlo vyvážit genetickou degeneraci.

1 0
možnosti

Nesouhlasím s tím, že by komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo.

Myslím si, že to bylo přesně naopak: Komunisté nás tehdy změnili proti své vůli v přemýšlivý národ. Rozhodně si to nepřáli, ale prostě toho dosáhli.

Ono už to tak je obecně, že když někdo trpí, tak hodně přemýšlí a i třeba si dělá iluze o něčem, co zas až tak moc dobré není.

Uvedu příměr: Rozhodně více přemýšlí vozíčkář o tom, jak by bylo hezké, kdyby chodil jako jiní lidé, než zdravý člověk o tom, jak je výborné, že mu nohy fungují a že může normálně chodit. Ten zdravý to už prostě bere jako samoazřejmost, nevěnuje tomu pozornost a nepřemýšlí o tom.

Už tehdejší značný počet politických anekdot byl důkazem toho, že lidé tehdy přemýšleli. Ty anekdoty se samy ani nevymyslely, ani nešířily.

Nyní máme svobodu a demokracii a v drtivé většině aspektů se máme lépe než v době totáče. A lidé to už berou jako samozřejmost a přestávají o tom přemýšlet.

Komunisté nás chtěli změnit v nemyslící stádo, ale dosáhli pravého opaku.

To je můj názor.

16 2
možnosti

Zajímavá uvaha

3 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky