Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

To jaro 1968 prikladam k mim stastnym dnum po WWII, do roku 1949. Tech ctyri a pul roku je pro mne jidiny cas, kdy CSR byla v nadeji se stat ten spravny stat. Ten cas pocitam az do dnesniho dne.

S pohledu na nasi minulost, to jaro zacalo presne , kde komuniste nikdy nemohli chtit. U mlade generace, vyskolene ve dvojim smeru. Jeden , byla teorie komunismu se vsi tvrdosti a ta druha, rozhovory v domacnostech vyvrajici to cele uceni. To vyvraceni postavene na ucasti rodiny same. Mlceni obcanu bylo znamu po tom mlceni behem Protektoratu.

Snad je dnes i nutno pripomenout na jednu udalost ve svete, ktera nasledovala toto jaro. Nevim zda bylo dusledkem, ale blizskost tohoto vzniku k "Prazskemu jaru" je uzasna.

Byvaly vedouci KGB prichazi s myslenkou soustredeni mladych myslitelu v ustavu, ktery, podle mysleni zakladatele, muze prinest novou kapitolu komunistickeho deni. Jmeno je Andropov a ustav je Prognosticky ustav. Tato myslenka nasledovala i do socialistickych zemi, specialne po zvoleni Andropova vedoucim ustredniho vyboru strany po umrti Brezneva Proste uzasne.....!!??

2 0
možnosti
Foto

Myslím si, že ve vedení sovětské komunistické strany bylo již tehdy minimálně několik lidí, kteří věděli, že ten jejich systém bez reforem je neudržitelný. A pak vystoupili Andropov a později Gorbačov.

2 0
možnosti
MB

Jenom náhoda?

1.9.1992 havarovalo auto řízené profesionálním řidičem u Humpolce, Dubček v bezvědomí zemřel 7.11.1992.

1.9.1992 byl nájemnými vrahy zavražděn i s manželkou Piotr Jaroszewicz, bývalý polský premiér.

Oba dva, Dubček i Jaroszewicz, měli 4.9.1992 vypovídat v Moskvě o kriminální činnosti KGB...

0 0
možnosti
Foto

R^ Ano, Dubček byl v první řadě komunista a jako takový nemohl překročit svůj stín. Díky za článek.

6 0
možnosti
Foto

Díky za komentář, s kterým souhlasím.

0 0
možnosti
MB

Diskuse mi připadá, že záměr normalizátorů se zdařil. A. Dubček byl slabý, pomatenec a snílek. V životě jsem se propracoval k fázi, že ideje mají lidem sloužit. Aby se jim lépe žilo, prosté. Pak i hledím na Dubčeka, určitě komunista, nicméně s demokratickým srdcem. Velmi dobře to vystihuje pojem - "Socialismus s lidskou tváří" - (Brežněva to pudilo, já tvář nemám?) .

Kecy jsou jedna věc - Akční program, druhá. Prostě, aby bylo lépe. Tržní prvky ekonomiky - do zatuchlosti central plánování. Nemožné? Mj., přesně s tímto už šel K. Gottwald v r,. 1946! Soukromé vlastnictví, jeho nedotknutelnost. Demokratizace, počínaje zrušením cenzury, povolením cestováním - jaké železné opony, k čemu? , postavení soudů , kultury, sdělovacích prostředků ap.

Co by s ČSSR bylo? Zřejmě, něco, jako Jugoslávie - Pověstný Tito nepřikyvovač Klemlu. Běžné državy výrobních prostředků, jako v MLR, Polsku. Shrnuto - Absolutní rarita cesty, aby ideje skutečně lidu sloužily! Obrovské riziko pro Brežněva - tedy tanky. Ochotný G. Husák na rudo koncilu 1970 jej tedy vyhlásil za kacíře - "Nechť odpadne, čo je kolísavé" ... Jako komise u Švejka - "Alexander Dubček? Je to blb" ... (Dokonce skáče z můstku na koupališti) ...

Můžeme si myslet co chceme, tvrdím - Celý socialismus, i s jeho romantickými pokusy - ke dni 21.8. 1968 skončil. Následovala tupá Diktatura a úpadek ČSSR. Ro rakve zabito 21 hřebů, které shnily a vyviklaly se. Jsem odpůrcem komunistů. Přesto mi ten Alex s jeho družinou - Smrkovský, Mynář, atd - Pořád vycházejí nejlépe ... :-)

1 0
možnosti
Foto

Mně nejlépe nevycházejí. Nebylo možné ani jim věřit, což se i potvrdilo;-)

2 0
možnosti
Foto

R^Ano. A mnozí byli až naivní, že pod vedením jediné strany a vlády může dojít ke změnám, a že lze věřit komunistům;-)

2 0
možnosti
Foto

Ano, mnozí naivní byli. Překvapuje mne však, že z článků a diskusí zde jsem získal dojem, že někteří jsou asi naivní i teď.

2 0
možnosti
Foto

Dubčeka vidím úplně stejně

3 1
možnosti
Foto

Díky za komentář, s kterým nemohu jinak než souhlasit. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky