Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Horní sněmovna si se schválením pospíšila, viz:

"Horní sněmovna britského parlamentu schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Zbývá tak již jen poslední krok legislativního procesu - souhlas královny Alžběty II. Podle agentury Reuters by jej panovnice mohla udělit již v pondělí."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/velka-britanie-brexit-snemovna-lordu-zakon-proti-odchodu-bez-dohody-soudy.A190906_093738_zahranicni_kha

Souhlas královny Alžběty by měl být pouze formalita.

0 0
možnosti
Foto

Zdá se, že jak jsem v článku napsal, EU se od Britů dále již za nos vodit nedá. Mluvčí EU řekla, že pokud Britové požádají o další (už třetí) odklad Brexitu, tak k tomu musí udat dobrý důvod. Předsedové vlád 27 EU zemí musí žádost od odklad jednomyslně schválit. Co je dobrý důvod, bude moci být posouzeno, až když bude položen oficiální žádost. Doposud však Británie nepředložila žádné konkrétní návrhy.

Zdroj:

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/brussel-uitstel-brexit-alleen-met-goede-reden/ar-AAGQPYR?ocid=spartanntp

0 0
možnosti
Foto

oprava

... až když bude předložena oficiální žádost ...

0 0
možnosti
Foto

Myslím si, že aktuální situace není důsledkem toho, že nějaký "podivný národ" neví co chce, ale pouze toho, že jeho politická reprezentace špatnými prostředky donutila národ vyjádřit názor na něco, co seriózně nevysvětlila, a co může mít za krátkou dobu s použitím jiné propagandy zcela jiný výsledek. Řekl bych, že to bylo nezodpovědné, a současný stav je pouze výsledkem oné populistické nezodpovědnosti. Jedná se o něčem, co prakticky realizovat nejde, nemá to smysl, co je obtížné a nedůstojné zvrátit a co de facto nic neřeší.

1 0
možnosti
DR

Tak tak. Ideální je namísto těch politických klaunů všechno svést na nezodpovědné voliče.

0 0
možnosti
MP

R^ za závěrečný dodatek

1 1
možnosti
Foto

:-) Díky.

Je to vtip. Vážně se však ptám, kdy se rozpadne UK? Myslím si, že vše k tomu směřuje. Nedojde k tomu rychle. Nepřekvapilo by mne, kdyby se Skotsko odtrhlo. K tomu by časem mohlo dojít mírovou cestou. Pokus o odtržení Severního Irska by však pravděpodobně znamenal občanskou válku. UK má nesymetrický model, kdy Skotsko a myslím i Wales mají vlastní parlamenty a vlády, ale Anglie je nemá. A proč? Protože UK prakticky vládnou Angličani. Současní britští (především angličtí) politici se hodně podobají tajtrlíkům, kterým jde hlavně o jejich vlastní funkce. Platilo to i pro Mayovou, která v referendu hlasovala pro remain a pak se stala premiérkou, "aby uvedla v život brexit". Britští poslanci za její vlády odmítli všechny realistické varianty brexitu. Jsou to hloupí nezodpovědní šašci a tajtrlíci. Ačkoliv současnou byrokratickou a moc si usurpující EU rád nemám, tak se divím, že Britům jejich chování trpí. Základem problému s brexitem však je, že referendum bylo špatně připraveno a voliči si nebyli vědomi, jaké různé varianty brexitu budou mít důsledky. Například, že pokud chtějí zůstat v celní unii, tak UK (stejně jako například Norsko) bude muset dodržovat některá EU pravidla, aniž by na ta pravidla už mělo vliv.

Nesymetrický model mělo SSSR a vlastně i Československou. Například jsme měli Československou akademii věd a Slovenskou akademii věd, ale žádnou Českou akademii věd. Proč? Protože Československé akademii věd vládli především Češi a tak jsme Českou akademii věd nepotřebovali.

1 0
možnosti
JJ

Taky muzou schvalit ze pristi rok nesmi prset.

1 0
možnosti
Foto

;-DR^

S tím nesouhlasím. Navrhl jsem, že v Evropě ve středním pásmu by přes den mělo být jasno, pěkné slunečné počasí, teplota pod 30 stupňů Celsia a pršet pouze v noci. Viz

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/boris-johnson-brexit-hlasovani-zakon-dolni-snemovna-evropska-unie.A190904_205757_zahranicni_jn

2 0
možnosti
FL

Problematice nerozumím, ale intuice mi říká, že i bez dohody by se tragédie nekonala. Pokud je na současných ekonomických vztazích oboustranný zájem, tak by si obě strany cestičky zase našly ... Nebo ať mne prosím někdo poučí

1 2
možnosti
Foto

V principu s Vámi souhlasím. Pokud na obou stranách bude zájem, tak se jistě nějak dohodnu, aby nedošlo k velkým problémům.

Obávám se však, že mnozí britští politici stále neakceptovali, že už nejsou tou velmocí, jakou Británie bývala.

Například irská otázka není k oboustranné spokojenosti vlastně řešitelná. Buď musí vzniknout hranice mezi Irskou republiku (které je v EU) a Severním Irskem, to však Irové v republice ani v Severním Irsku nechtějí. Anebo musí Severní Irsko vystoupit z UK a spojit se s Irskou republikou nebo samostatně vstoupit do EU. To však nechtějí Severoirští protestanti a mnozí britští politici. Je to neřešitelný problém, něco jako kvadratura kruhu. Sice by bylo možno nějakým složitým způsobem sledovat osoby, zboží a služby, které by proudili mezi Irskou republikou a Severním Irskem, aby nedocházelo k obcházení pravidel EU a přes Irsko se do zbytku UK nepašovali lidi a zboží a naopak. To by však bylo velmi složité.

2 0
možnosti
Foto

Rádo se stalo.

Napsal jsem to stručně. iDnes.cz o tom napíše asi až pozdě večer, po druhém hlasování. Navíc, zdání může klamat, třeba ten návrh zákona v Dolní sněmovně nakonec ani schválen nebude. U britských politiků a poslanců už by mne nic nepřekvapilo. Myslím si však, že by se o brexitu nemělo jednat donekonečna.

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky