Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Chudáčku, nemaťte prosím lid prostý odkazem na Velký třesk, jako by to byl dokázaný výklad světa. Zde přikládám otevřený dopis 33 významných vědců v oboru časopisu New Scientist, které poukazují na množství nejasností v tomto modelu https://cosmology.info/open-letter/

Potom bych poprosil přítomné matematiky a fyziky, aby se smířili s tím, že rozum sám není dostatečný nástroj na pochopení života a jeho případného smyslu. Jak v legendárních přednáškách 80. letech říkal vikář Dan Drápal : pokud se někdo ptá - proč láska, z jakého důvodu a co bylo předtím, takový člověk už nemůže dostat odpověď. Toho mi už může být jen líto.

Ke smyslu Kristovi oběti. Nedávno běželo na Nově zfilmování C. S. Lewisových Letopisů, konkrétně Lev, čarodějnice a skříň. Než mi to správce ovladače :-) přepnul, proběhlo to nejdůležitější. Chlapec Edmund zradí a stane se vlastnictvím čarodějnice. I když uprchne, čarodějnice přichází do Aslanova tábora a podle starého práva žádá vydání zrádce. Aslan mezi čtyřma očima čarodějnici odmítne a Edmund zůstává. V noci pak tajně odejde do tábora čarodějnice, nechá se svázat, zesměšnit a zabít za Edmunda. Je to parafráze evangelijního příběhu, kdy po velkém smutku Aslan vstává z mrtvých a znovu se ujímá vlády, protože podle ještě starších zákonů Narnie smrt nemá moc nad tím, kdo se nechá zabít dobrovolně místo zrádce.

0 0
možnosti
Foto

Ještě maličkost. Docela by mne zajímalo, co ponouklo Boha(0) aby namísto Boha(1) stvořil člověka. Asi usoudil, že nekonečně bohů v chalupě je až až a je čas stvořit něco jiného... :-)

Na druhé straně se mi ve světlě Boha(-1) jeví křesťanství o něco rozumnější.

Nikdy jsem totiž nechápal, proč bylo nutno obětovat Krista. Proč Bůh - jako suverénní vládce vesmíru - ten prvotní hřích lidstvu prostě neodpustil. To že bylo nutno ten hřích nějak vykoupit indikuje, že Bůh(0) musí někomu skládat účty - pravděpodobně tedy Bohu(-1)...

Podobně jako kdybych ti půjčil stovku a ukázalo se, že nemáš na to mi ji vrátit, tak já ti ji jako suverénní vládce své peněženky mohu prostě odpustit. Pouze kdybych tu stovku vytáhl ze sejfu svému tatínkovi, tak ti ji odpustit nemohu a tatínkovi do sejfu musím vrátit nějakou protihodnotu. Musím tu stovku něčím "vykoupit"... :-)

2 0
možnosti
Foto

Odpověď na první odstavec:

Kdyby existovali pouze Bohové, tak by to pro ně byla asi nuda. Nekonečně mnoho dokonalých všemocných entit, to si ani nedovedu představit. Proto občas stvoří i jiné entity jako anděly, elfy a vesmíry (včetně rostlin, živočichů a lidí). Ne vždy se jim to zcela podaří a tak se musí snažit a mají co dělat. Třeba mezi sebou soutěží, kdo stvoří lepší vesmír.

Bůh(0) už asi Boha(1) stvořil. Náš vesmír pak mladému Bohu(1) mohl ukazovat, aby se na něj díval a něčemu se přiučil. My pouštíme svým dětem videa a Bozi ukazují svým dětem, vesmíry, které stvořili.

1 0
možnosti
Foto

Já bych z toho udělal přímo matematickou větu (Pythia Theorem)

Nechť V je lokálně kompaktní Lorentzovský vesmír ve kterém platí axiomy A1 a A2. Pak existuje posloupnost Bohů, tak že Bůh(-n) stvořil Boha(-n+1), n>0 :-)

1 0
možnosti

"Svět kdysi nebyl, a jelikož vznikl, tak jej někdo musel stvořit a toho někoho pak nazývají Bohem Stvořitelem"

Polička nad mým stolem taky kdysi nebyla, a jelikož vznikla, tak ji někdo musel stvořit. Stvořil jsem ji já. Nazvou mě taky Bohem Stvořitelem?

1 0
možnosti
Foto

;-DR^

Poličku jste stvořil, to je jisté. Zeptejte se poličky. Třeba Vás považuje za Boha, stvořitele poličky.

Ač nejsem věřící, tak se mi líbí tento argument věřících, který říkají lidem, kteří v Boha nevěří, protože jej nevidí ani necítí: Kytička kterou zahradník zalévá, také neví, že ji zahradník zasadil a se o ní stará. To je jeden z důvodů, proč nejsem skalní ateista, ale agnostik. Definici termínů ateista a agnostik viz v prvním dílu této dvojdílné série článků.

0 0
možnosti
Foto

No, tak nějak, vzhledem k tomu, že bůh a všichni bohové existují jen v imaginárním světě, je jednoznačně dáno jejich stvoření člověkem (pokud ostatní tvorové nemají své bohy). No a každý člověk věřící v boha - bohy, má svého unikátního boha a jsou jich (bohů) v současnosti miliardy, stejně jako věřících. :-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

0 0
možnosti
Foto

Njn, existence "věčného Boha" přímo odporuje základním postulátům:

Pokud něco existuje, tak to muselo někdy vzniknout.

Pokud něco někdy vzniklo, tak to musel někdo vytvořit nebo stvořit.

(Viz zdroj: https://chudacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=724464)

1 0
možnosti

Tento postulát má výjimku, pokud existuje něco věčného, co už žádný počátek nemá. Pokud nic takového neexistuje, vzniká nám nekonečný řetězec příčin. Tento řetězec podle tohoto postulátu také nemůže být věčný, takže se takto logicky dostáváme na nějaký absolutní počátek.

Vlastně to ale není až tolik důležité, pokud se Vám koncept věčného Boha nelíbí, můžete si představit, že Bůh také někdy vzniknul a třeba se vyvíjí spolu s námi.:-)

0 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a pochvalu. :-)

0 0
možnosti

Otázkou je, co je přirozenější - nekonečná řada Bohů, nebo jeden konečný, věčný Bůh? Podle mě nekonečná řada čehokoliv (reálného) nemůže existovat, všechno musí mít nějaký svůj absolutní počátek. Docházíme tedy k dosti absurdnímu závěru, že existence čehokoliv je vlastně už z podstaty věci absurdní, protože nikdy nemůžeme zcela úplně vysvětlit původ čehokoliv. Koncept věčného a neměnného Boha je tak prozatím jakýsi jediný možný logický "fígl", jak tuto absurditu alespoň zjednodušeně vyřešit.

Na vaši otázku "co by Bůh celou tu dobu před stvořením světa dělal" vlastně existuje jednoduchá odpověď - nemohl dělat nic, protože k jakékoliv činnosti je zapotřebí času, který však tehdy ještě neexistoval. :-)

0 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

Ano věčný a neměnný Bůh Stvořitel je fígl, jak se vyhnout vysvětlení původu světa. To jste napsal moc pěkně. R^:-)

S posledním odstavcem nesouhlasím. Náš vesmír ani náš čas před stvořením našeho vesmíru neexistoval. Nesmíme však zaměňovat náš vesmírný čas s časem věčnosti nad všemi Bohy Stvořiteli. Musíte se, stejně jako jsem to udělal během psaní tohoto článku já, přenést do nad-Božských sfér věčnosti a zároveň do nad-Božského hyper-super-prostoru. ;-)

Diskutér pan Hlinka měl také problém s tím, jak chápat čas v mém článku. Zítra se tedy pokusím to v článku nějak upřesnit.

PS. Neberte tento můj článek příliš vážně. Vždyť, jak jsem napsal, ten filozofický důkaz existence Boha Stvořitele jako důkaz (protože je to důkaz kruhem) neuznávám. Má konstrukce nekonečných hierarchií Bohů Stvořitelů je pouze dotažení tohoto filozofického "důkazu" existence Boha Stvořitele.

Přeji Vám pěkný zbytek večera a pěkný víkend. :-)

1 0
možnosti

Dovolím si rozbořit vaši úvahu.

Předpokládáte, že nějaký stvořitel stvořil náš vesmír. Což znamená, že stojí mimo náš vesmír. Avšak, náš vesmír má nějaké parametry - například čas. Vy bez jakéhokoliv podkladu předpokládáte, že tento parametr platí stejně jak pro náš vesmír, tak i mimo něj. Tedy, že čas je nějaké univerzum nad vesmíry. Proč si myslíte, že tomu tak je?

0 0
možnosti
Foto

Kde jste vyčetl, že předpokládám, že tento parametr (čas) platí stejně jak pro náš vesmír, tak i mimo něj? Tedy, že čas je nějaké univerzum nad vesmíry?

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS