Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

tak tomu vůbec nerozumím:-)

0 0
možnosti
Foto

Jaromíre, díky Ti za návštěvu a sdělení.

Já zase neumím jezdit na motorce. I když vím, že to musí být pěkný pocit. Když jsem byl malý, tak otec motorku měl. Když jsme někam vyrazili, tak maminka seděla na motorce za ním vzadu a já jsme seděl v sidekáře. Side car, fotky viz zde

https://www.google.com/search?q=side+car&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjb8PXZktjdAhUmwAIHHfn9DEYQsAR6BAgBEAE&biw=1396&bih=657#imgrc=Ohc418Yp_zg60M:

Mimochodem, této problematice také zcela nerozumím. Není to moje specialita. Matematika je nyní velmi rozšířená věda a nikdo ji v celé šíři do hloubky nerozumí. Vím však, že důsledkem Riemannovy věty (pokud by platila) je pěkný a téměř přesný odhad rozdělení prvočísel. Ten odhad znám.

0 0
možnosti
Foto

O přednášce Sira Michaela Atiyaha jsem, po jejím shlédnutí, dnes napsal nový článek, viz na mém blogu.

0 0
možnosti
Foto

Přednášku by mělo být nyní možno sledovat zde:

https://www.heidelberg-laureate-forum.org/ a zde

https://hitsmediaweb.h-its.org/Mediasite/Play/62cdb6229c954146969e472b05ba82761d?autoStart=false&popout=true

Systém je však asi přetížen a hlásí: "The presentation is currently unavailable. Please try again later."

0 0
možnosti

Ještě jsem opomněl jednu (pro mě) závažnou věc.

Jednou jsem se o Vás v diskuzi pod článkem neuctivě pane Chudáčku vyjádřil.

Musím říci, že mě to dodnes mrzí a stydím se za to. Nezasloužíte si to.

Prosím, přijměte mou upřimnou omluvu, už se to vícekrát nestane.

Arnold Lička

3 0
možnosti
Foto

Omluvu přijímám. Vaši urážku si však nepamatuji. Nemusíte mi ji zde však připomínat. ;-)

Ke kritickým poznámkám, ale i k případným urážkám mám zpravidla jednoduchý postoj. Zamyslím se, zda kritika (případně i silně vyřčená) je oprávněná, a pak se rád nechám poučit a chybu přiznám. Pokud dle mne oprávněná není, tak na ni často ani nereaguji. Čtenáři a diskutéři si vždy mohou na věc udělat vlastní názor.

0 0
možnosti

R^

Chce-li být nesmrtelným, musí se v životě dopustit jednoho velkého omylu.

0 0
možnosti

Na první pohled se to nezdá, ale je to článek o něčem. R^

Přitom Riemann celý problém nadhodil jen tak mimochodem v krátkém článku z roku 1859 – sláva problému tedy v jistém ohledu odpovídá tomu, co nastalo v případě Velké Fermatovy věty.

Snad na vysvětlenou pro některé čtenáře: Riemannova hypotéza popisuje frekvenci rozložení prvočísel mezi „obyčejnými“ čísly.

Stejně o tom už skoro víc nevím :)

Děkuji za článek, musím se naučit více.

Karma.

R^

1 1
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

Fermatova věta a Riemannova hypotéza mají spolu společné to, že dlouho byly (Riemannova hypotéza vlastně ještě je) slavnými nevyřešenými problémy v matematice. Rozdíl mezi nimi je v tom, že na rozdíl od Fermatovy věty Riemannova hypotéza má hluboké důsledky v matematice. Druhý rozdíl je, že znění Fermatovu věty (ne její důkaz) pochopí každý. Formulace Riemannovy věty je dost složitá a málokdo má dostatečné matematické vybavení, aby přesně věděl o čem Riemannova hypotéza vlastně hovoří.

Upřesnění, toho co jste napsal ve třetím odstavci: Riemannova hypotéza je o netriviálních kořenech Riemannovy zeta funkce. Z Riemannovy hypotézy (ne zcela triviálně) plynou věty o rozdělení prvočísel. Prvočísla jsou hodně důležitá v současné kryptografii, která se používá na zabezpečení internetu a na zabezpečení přístupu k účtům u bank.

Pokud se o této problematice chcete naučit více, tak třeba nejprve mrkněte na vědecko-populární video, na které níže odkazuji. To však možná už víte.

Ač Fermatova věta sama o sobě nemá v matematice velké použití, tak její důkaz byl přínosem pro matematiku, protože jsou vněm použity nové metody, které jsou v teorii čísel užitečné. Pokud se ukáže, že Atiyahův důkaz Riemannovy hypotézy je v pořádku, tak jak jsem v článku napsal to má hluboké důsledky pro matematiku. Navíc, možná důkaz používá nějaké nové metody, které bude možno v matematice použít.

Přeji Vám pěkný víkend.

2 0
možnosti
Foto

Těm, kteří článku příliš nerozumí, avšak o vysokoškolské matematice něco vědí a mají 17 minut čas, doporučuji následující video:

https://www.youtube.com/watch?v=d6c6uIyieoo&feature=youtu.be

Je v něm jednoduše vysvětleno, co je Riemannova funkce, Riemannova hypotéza a proč je tato hypotéza důležitá.

1 0
možnosti

Číslomilci jsou vždycky dobří, ale tohle video je pro pochopení věci perfektní. R^

1 0
možnosti

.... jo - také už jsem byl na průmce krůček od jejího vyřešení, ale p. profesor matematiky Heřman mě tehdy zakázal kalkulačku a dal do ruky logáro a s tím mně nevyšel důkaz ;-)! Karma!

Ale samozřejmě vůbec nevím o co jde ;-(!

2 0
možnosti

Nerozuměl jsem naprosto ničemu. Karma. (Burianova absurdita, 1984)

6 0
možnosti
Foto

;-D Díky za přečtení článku a upřímný komentář. ;-D

Jistě víte, co jsou prvočísla (čísla dělitelná pouze jedničkou a sama sebou). Důsledkem Riemannovy hypotézy (pokud se dokáže) jsou například některé výsledky (tj. matematické věty) o tom, jak jsou rozdělena (distributed) prvočísla. No a prvočísla jsou velmi důležitá například v kryptografii.

2 0
možnosti

Je možné si vsadit? :) Spíš bych si vsadila, že tam chyba bude, vzhledem k věku. Např. velké objevy v teoretické fyzice mají na svědomí spíše mladíci, do 30 +- . Pro věk 90 je typická spíše degenerace. Pokud by byl důkaz správně byl by to pozoruhodný úkaz i pro biologii lidského mozku

0 0
možnosti
Foto

Díky za komentář.

Já se neodvažuji tipovat, zda tam je nebo není chyba.

To vaše například zcela neplatí. Pravdou je, že velké objevy udělali zpravidla mladí lidé nebo lidé, kteří nedávno změnili obor a v tom novém oboru byli vlastně "mladí". Někteří lidé však mohou být mentálně stále mladí i v oboru, ve kterém dlouho pracují, protože jsou schopni si odpočinout, na práci zapomenout a pak se na ní podívat znovu s čistou nepředpojatou myslí. Snadné to není, ale někdo to (alespoň někdy) umí.

Je pravdou, že většině lidí se s věkem snižují nejen fyzické, ale i mentální schopnosti, koncentrace a výdrž. Neplatí to však rovnoměrně pro populaci. Někteří lidé mentálně stárnou velmi pomalu. Navíc mají zkušenosti a vědí, jak žít a chovat se, aby se dlouho udržely v kondici (například být stále činný). A též již lépe vědí, na co se vykašlat a čím se zbytečně neunavovat. ;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky