Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky, Jaroslave, to byl tedy pech. Škoda, že jste ten Leningrad neviděl.

My jsme se pokoušeli někdy v osmdesátých letech dostat přes Čedok na leningradské bílé noci.

Ale zrovna v tom termínu to nešlo. Nikdy ty termíny neměli:-)) Nejspíš to byla podívaná jen pro "dolarové" cizince.

1 0
možnosti
Foto

Pech to sice byl, ale nijak mne nemrzelo, že jsme v dané situaci neodjeli.

Do Sovětského Ruska jsem se podíval v létě roku 1970. Studentský zájezd s CKM vlakem Praha, Moskva, Leningrad, Riga, Praha. Moc zajímavé, už jen ta dlouhá cesta v lůžkovém voze vlakem. To si člověk na vlastní kůži prožije, jak daleko to měl Napoleon do Moskvy a to jeli na koních. Leningrad je krásné město, Riga též, Moskva tehdy byla spíš jedna obrovská vesnice. Je tam však jedna moc kvalitní galerie, myslím, že se jmenuje Puškinova. V Leningradu pochopitelně především Hermitage a nádherná nábřeží. Zájezdu se zúčastnili povětšinou normální lidi jako já. Jen byl mezi námi jeden přesvědčený, ale velmi upřímný a ne tak zlý komunista. Z toho jsme měli legraci. Měl slabý zrak a měl takové velmi silné brýle, vypadalyi spíš jako malý dalekohled. V Leninově Mauzoleu mu ochranka ty brýle sebrala a dala mu je, až když místnost s Leninem prošel. On teda Lenina na vlastní oči moc neviděl a pak se nás vyptával, jak Lenin vypadal. :-) Někteří z nás se mu smáli.

V Rize jsme měli i organizované setkání s lotyšskými studenty. K politice jsme se tam raději nedostali, tam byl cítit oboustranný odstup. Byl však kaviár, ruské šampaňské a dobré mňamky.

Zajímavější bylo, co se setkání týče v Moskvě. Prováděla nás tam skutečně krásná Ruska. Vzpomněl jsem si na píseň Natalie Gilberta Bécauda. Při setkání s Moskevskými studenty značně podvraťácká část naší skupiny se nějak spojila s podvraťáckou částí moskevské studentské skupiny a během pití rozebrali jaké je to tam Potěmkinova vesnice. Rusové jim dokonce slíbili, že je zavezou na vesnici, kde se žije bídně. Nakonec k tomu však nedošlo.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS