Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Včera byla v rozhlase na část Vašeho tématu diskuse odborníků, žádná adorace Husa. Ale neupírali mu úsilí o tehdejší reformaci církve. V podstatě - mezi Husem a Lutherem byl jediný rozdíl - Luther od počátku chtěl založit církev novou.

1 0
možnosti
Foto

Díky za příspěvek do diskuse. Hus jistě kritizoval nešvary v tehdejší katolické církvi a chtěl ji reformovat.

0 0
možnosti

A95n82n83a 23Č63e13r39n19á

5. 7. 2018 20:41

Soudruh Dubček má krev na rukou. Krom toho, že na Slovensku v padesátých letech posílal jako člen krajské trojky lidi do koncentráků, tak v roce 1969 spolupodepsal tzv. Pendrekový zákon a poslal na lidi nejenom tanky, ale i komunistické vrahy z Lidových milicí. Jenom v našem městě byli dva mrtví. Rv

1 0
možnosti

Mate na to nejaky odkaz?

Ale nejdriv bych prosil o vysvetleni te krajske trojky. Ten pendrekovy zakon je znama vec, a pro mne totez co podepsal Emil Hacha v Berline.

Vy byste se zachovala jinak?

0 0
možnosti

J54i91r43i 83T54i75c52h74y

5. 7. 2018 16:33

Nejdriv jsem se zhrozil, ze prirovnavate Husa a Dubceka, toho zaryteho komunistickeho aparatcika, vy jste mne na stesti vyvedl rychle z toho omylu. Socialismus s lidskou tvari byl nesmysl. Na "zapade" byli nadseni s timto denim a protoze nemaji znalosti pomeru a historie, museli si to zjednodusit vytvorenim jakesi "star", tak tim udelali Dubceka. Mnoho se jich dalo nachytat, ja rozhodne ne.

2 0
možnosti
Foto

Díky Vám za návštěvu a příspěvek do diskuse.

Máte pravdu, Dubčeka si v západní Evropě mnozí idealizovali.

Nevím již přesně kdy a kde se to stalo. Někde v diskusi (nejspíš v rádiu nebo televizi) v Nizozemsku prý někdo řekl, že Alexander Dubček je komunista. Načež se prý jedna paní rozohnila, jak může urážet takového dobrého člověka. ;-D

0 0
možnosti

K obojimu se vyjadrovat je tezke. Mozna mate o Janu Husovi v Hollandsku vic a hlavne pravdivych informaci nez Cesi od Aliose Jiraska.

A at uz byl Alexander Dubcek jaky chtel, narod mu tenkrat fandil a veril. Ze byl v mnohem horsi situaci nez Emil Hacha kdyz jel do Berlina tomu uz dnes nikdo nechce verit.

Mladi to nepamatuji, a ti co tenkrat jeste skryte vitali sovetskou okupaci to samozrejme videt nechteji.

3 1
možnosti
Foto

Jan Hus byl podle tehdejšího práva kacíř a žádnou reformu církve nechtěl ani omylem. To je stále dokola opakovaná hloupost. Na něm je tragické to, že chtěl zemřít a věřil žesetká s J. Kristem a ten jej rozsoudí. Dubček, který žil v SSSR ve své podstatě žádnou reformu nechtěl a on socialismu nejde reformovat. Komunisté potřebovali uvolnit tlak ve společnosti a tak použili heslo Socialismus s lidskou tváří. Bylo úžasné sledovat jak lidi věděli o zločinech komunistů a přesto věřili, že je možné komunismus reformovat. V jiných zemí, kdyby takové zločiny vypluly na povrch, tak by následovaly demonstrace s cílem svrhnout takovou zločinnou stranu. U nás ne. Jsou dávány v rádiu vystoupení Dubčeka a z těch je vidět, jak usilovně se snaží se Smrkovským šlapat na brzdu reforem. Dochoval se telefonický záznam Brežněv - Dubček, kde mu Brežněv týká a říká mu Sašo. Dubček do telefonu brečí a chce, aby jej Brežněv funkce zbavil. Ten jej uklidňuje a dává pokyny, které má splnit k uklidnění situace. Ty pokyny splnil až Husák. Po podepsání protokolu v Moskvě to v prvních prohlášení zamlčel a neřekl, co skutečně tam podepsal. V roce 1969 přesto naši občané demonstrovali za podporu Dubčeka a ten, jako předeseda FS podepsal " Pendrekový zákon " Který umožňoval proti demonstrujícím jeho jménem použít násilí a použít i armádu. V roce 1989 opět Češi na Václaváku volali jeho jméno.

3 0
možnosti

Jiste pane Kindle, s hlavni samopalu na spanku podepisete cokoliv. Alexander Dubcek byl v tezsi situaci nez Emil Hacha.

Hitlerova vojska stala teprv na hranicich, Breznev uz mel temer milion po zuby ozbrojenejch okupantu v zemi.

2 2
možnosti

"Komunizmus je diktatura proletariátu"- tak se to asi tvrdilo, jenže je to kontradikce. Jakmile se proletariát dostane k mocu, už není proletariátem (masou bezprizorních chudáků). Takže skutečnou podstatou komunistické ideologie je revoluce - zrušení všech mravních principů, to je zřejmě to, čemu se dnes říká neomarxizmus, aspoň tak to chápu. Podstata křesťanské víry je právě opačná, je to potvrzení přirozené morálky Božím zjevením (Desatero) a milost Ježíše Krista dávající sílu podle tohoto zákona žít. Takže snaha reformovat křesťanství je něčím naprosto odlišným od snahy reformovat "komunizmus". Reformovaný komunizmus znamená více revoluce, čili více nemravností, a to je dnešní EU (je komunističtější než SSSR). Reformované křesťanství naopak znamená více poslouchat Boží zákon a méně tyranizovat druhé, a o to se právě M. Jan Hus snažil.

1 1
možnosti
Foto

Jan Hus nebyl žádný reformátor církve. Chtěl, aby církev dodržovala písmo doslovně a věřil v brzký příchod Antikrista a poslední soud. Byl fundamentalista, protože chtěl návrat k domnělému ideálnímu stavu. Hus se filozoficky klonil Janu Viklefovi, jehož knihy četl a studoval. Jan Hus byl odsouzen kvůli herezím, problém tkvěl v jeho pojetí církve a církevní autority. Hus věřil v jakousi církev neviditelnou, jež nemusí být totožná s viditelnou. K neviditelné církvi patří lidé morálně bezúhonní. Podle Husa se písmo se má brát doslova. Věřící pozná, co po něm živý Kristus chce. Jak potom zabránit tomu, aby o sobě kdekdo netvrdil, že chápe správně obsah Písma? Pozdější vývoj ukazuje, že skutečně bez církevního dozoru došlo ke štěpení na nové a nové sekty. Hus by se svým pohledem neobstál nejen před dnešní církví, ale ani před žádnou jinou institucí, jež vyznává nějaký objektivně poznatelný řád, nad kterým bdí autorita, aby daná instituce mohla fungovat a přežít.

1 0
možnosti
Foto

Dávám karmu, a jako pamětník, navrhnu lehkou korekci. To místo jednání v Čiernej pri Čope nevybral Dubček, ale Sověti, kteří vždy před jednáním přejeli salónním vagónem ze SSSR a po jednání zase vyjeli zpět.

2 1
možnosti
Foto

Díky za karmu a poznámku. Asi máte pravdu, možná však Sověti věděli, že Dubčekovi se do Moskvy na kobereček nechtělo. Mimochodem, Gottwalda si klidně vždy na kobereček do Moskvy pozvali. Zanedlouho po jedné takové návštěvě Moskvy zemřel.

1 0
možnosti

V leččems souhlas, zejména Dubčeka jsem nikdy nepovažoval za "hlavu". Ale to ,že reformátoři většinou pocházeli z vlastní církve, "partaje" atd. považuji za normální. Pro zajímavost, můj otec, jako bigotní katolík, považoval Husa za prachsprostého kacíře. Dost jsme se o to hádali ...

1 0
možnosti
Foto

Díky za komentář, máte pravdu.

Někteří, zdůrazňuji že jen někteří lidé na západě si myslí, že ve východním bloku žili především (přesvědčení) komunisté. To však není pravda. Mnoho lidí sice bylo ve straně. Byla to však menšina národa. Navíc, mnozí z nich tam byli z prospěchu nebo prostě jen proto, aby mohli dělat svou práci. Tj. byli "u komunistů", ale přesvědčenými komunisty nebyli.

Mnoho lidí v Evropě si myslí, že ve středověku až do renezance většina lidí v Evropě věřila v křesťanského Boha. Dle mne to pravda není, i když to nemohu dokázat. Dle mne se lidé tehdy raději přetvářeli a mlčeli, aby s církví a státní mocí neměli problémy.

Hus však byl přesvědčený křesťan a Dubček přesvědčený komunista. Takže od nich žádnou skutečnou reformu, natož zrušení režimu nebylo možno očekávat.

1 1
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky