Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dík za info - v kosmickém měřítku to bylo: "Len sa trela!"

1 0
možnosti
Foto

Rádo se stalo. Rád informuji, když se o něčem zajímavém dozvím a vidím, že zde o tom ještě nikdo neinformoval.

Máte pravdu, z kosmického měřítka, dokonce i z měřítka naší Sluneční soustavy, to byl velmi těsný prolet kolem naší Země.

0 0
možnosti
Foto

To je opravdu síla, že skalisko srovnatelné s Tunguzkým meteorem se dokáže jen tak zničeho nic vynořit za zatáčky. 8-o

1 0
možnosti
Foto

Máš pravdu, pro mnohé - včetně mne - to bylo překvapení.

Asteroid 2018 GE3 je dost velký na to, aby mohl napáchat na Zemi dost škod, ale trochu malý na to, abychom si jej alespoň několik týdnů předem s jistotou mohli všimnout. Všimnout jsme si jej sice dříve mohli, ale jen náhodou, kdyby nějaké dobré "kukátko" se zavčas podívalo a zaostřilo tam kde právě letěl. Možná se ještě někdy vynoří záznam pozorování, kde byl zavčas vidět.

Z velmi dobrých, ale důvěrných zdrojů jsem se však dozvěděl, že původně Zemi zasáhnout měl. Byl totiž řízen mimozemšťany, s kterými již léta úzce spolupracuje americká vláda a měl dopadnou na Damašek. Pak jej však mimozemšťané, kteří spolupracují s Rusy pod vedením Putina odklonili a měl dopadnou na Washington DC. To naštvalo zase jiné mimozemšťany, ty dobré a nejmocnější, kteří propagují pravidlo, že by se pozemšťanům nemělo příliš zasahovat do jejich věcí (podobně se snažíme my chovat v rezervacích), a asteroid 2018 GE3 odklonili na dráhu, která proťala v polovině vzdálenost mezi Zemí a Měsícem. Ta skoro přesná poloviční vzdálenost mezi Zemí a Měsíce nemůže být náhoda, ale ukazuje na vyšší moc a vyšší úmysl. ;-)

3 0
možnosti

Zajimave...diky...dnes vecer jsem na zdejsi TVO narazil na program 'How Russians won the space race' (je to z BBC)...tak jsem pak delal trochu vyzkumu ohledne space:

https://www.space.com/

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

Závod o "dobývání" kosmu je již - zhruba 60 let - skutečně zajímavý a napínavý. Ten zde raději nebudu komentovat. Nevím o tom dostatečně a bylo by to na hodně dlouhé povídání. Mimochodem, občas o něm vychází pěkné články zde na iDnesu na Technetu.

Díky za ten odkaz. Trochu jsem na ty stránky mrkl. Získal jsem dojem, že jsou kvalitní, zajímavé a jsou na nich nádherné fotografie.

0 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a paleček.

0 0
možnosti

Jatoslave, díky za zajímavý blog, a hlavně informaci.

1 0
možnosti

omlouvám se...Jaroslave!

0 0
možnosti

Ano, mediálně zajímavé - ale momentálně lidská civilizace nemá žádnou obranu, takže je to jedno - mám dojem, že astronomové to ani neumí přesně spočítat - aby třeba řekli: za 5 hodin spadne asteroid na Brno - utečte.

0 0
možnosti
Foto

Díky za Váš komentář.

Momentálně nemáme obranu. To je pravda. O obraně se však přemýšlí a v budoucnu by mělo být možné byť ne snadné ani jisté včas zaregistrovaná tělesa nějak rozbít nebo odchýlit. O tom nedávno napsal blog "Čeká nás osud dinosaurů?" kolega Řeháček.

0 0
možnosti

I kdyby byl tento asteroid zpozorovan tydny, mesice, nebo i roky predem, neexistuje zadna technologie, ktera by srazce se Zemi mohla zabranit. Jedine co by mohli astronomove delat je mlcet, aby zabranili celosvetove panice.

1 0
možnosti
Foto

Díky za Váš komentář.

Momentálně nemáme žádnou vhodnou technologii. To je pravda. O obraně se však přemýšlí a v budoucnu by mohlo být možné byť ne snadné ani jisté včas zaregistrovaná tělesa nějak rozbít nebo odchýlit. Kolega bloger Řeháček nedávno napsal blog "Čeká nás osud dinosaurů?" kde se o tomto trochu zmínil.

0 0
možnosti

R^ karma

Aphopis je skutečně potenciálně nebezpečnou planetkou a podle posledních propočtů, má minout Zemi ve vzdálenosti kolem 35 000 km, což je zhruba v hladině geostacionárních družic. Riziko srážky však vyloučeno není (rozhodují desetiny stupňů) a týkalo by se to pásu od Evropy až po Indii. Už teď je velký zájem evropanů o soukromé kryty podobné těm protiatomovým se zásobami na rok.

4 0
možnosti

:-) kryty....ti bohatší prostě odjedou z ohroženého pásma, ostatní počkají

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky