Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PT

Aaaaaa vysoký jaloveeeec to by byla hymna jak cumel 

1 0
možnosti
Foto

Super. R^R^R^ Veselá píseň, melodie i text. :-) Pro jiné uvádím odkaz na ní

https://www.youtube.com/watch?v=s9lhufkdrMk

Některé země mají státní hymnu s mnoha slokami, například Nizozemsko. Na olympiádě atd. se však hraje pouze první sloka.

Možná by Česká a Moravská republika - ČeskoMorava - také mohla mít hymnu s mnoha slokami.

1. sloka - Kde domov můj

2. sloka - Moravo, Moravo

....???

7. sloka - Vysoký jalovec

Na olympiádě atd. by se hrály pouze 1. dvě sloky. Jinde, kde na to je víc času, i více slok.

0 0
možnosti
Foto

Tak když mi "Čechrava" neprošla, tak ještě zkusím "Morachy" :-)

Tož Gelukkig Pasen!

1 0
možnosti
Foto

:-)

Ono by se to dalo zkrátit ještě více a používat pouze první dvě písmena zemí. Pak by zkrácený název země byl ČeMo. A v zájmu rovnoprávnosti každý druhý rok MoČe (to zní v češtině dost divně). ;-) Pochopitelně si dělám legraci. Uznej však, že to není o moc horší než USA. Jde jen o to, aby se to zvolilo, prosadilo a vžilo.

Bedankt, jou ook!

1 0
možnosti
JH

Ve Slezsku nežiju, ale mluvit o něm, jako o nepodstatné součásti státu, mi přijde jako ignorantství nejvyššího stupně. Nikdo tady nemluví o slezské národnosti, o autonomii, ale o normální úctě k historii českého státu. Jednou máme na českém státním znaku českého lva (ten je tam dvakrát, naprosto správně, nejen kvůli symetrii, ale i největšímu významu Čech v rámci republiky), moravskou a slezskou orlici, tak proč proboha zase vymýšlet českomoravskou hymnu a název státu Českomoravsko nebo jiný paskvil. To, že Marie Terezie větší část Slezska prohrála, je naprosto nepodstatné.

2 1
možnosti
Foto

Díky za příspěvek.

Chápu Vaše pohoršení. Osobně nepovažuji Slezsko, stejně jako jiné části například Lašsko, Valašsko, Chodsko atd., za nedůležitou nebo nepodstatnou část České republiky. Slezané v ČR však, jak jsem na citacích ze zdrojů uvedl, asi národ netvoří. O to tu jde a proto by asi neměli mít sloku, na rozdíl od Čechů a Moravanů, ve státní hymně a ani být zmíněni ve jménu státu.

Je to však velmi složitá a citlivá otázka. Nic neprosazuji, jen jsem podal v tomto blogu svůj názor nebo neoficiální návrh. Rozhodnout se musí všichni obyvatelé ČR, v diskusi, referendu nebo prostřednictvím jimi zvolených politiků.

0 0
možnosti
LJ

Dlouhý název Čechomorava a podobně by si cizinci nezapamatovali. Název Czechoslovakia uměla správně vyslovit jen malá část Američanů.

0 0
možnosti
Foto

Název Čechomorava je prý jazykový paskvil, proto jsem pracovně navrhl Českomorava (to jazykový paskvil, stejně jako kdysi Československo, není :-)), Obyvatelé by pak byli Čechomoravané, to jazykový paskvil také není, stejně jako kdysi Čechoslováci. Jen by bylo třeba si na to zvyknout.

0 0
možnosti
MS

Je zajímavé, že před rozdělením Československa Moravanům nevadilo, že jsou Čechoslováci, i když ten název také zcela opomíjel jejich národnost (a nebo možná vadilo, ale za komunistů si nějaké protesty nemohli dovolit :-)).

2 1
možnosti
Foto

Některým to asi vadilo, ale bouřit se proti tomu nemohli.

Pamatuji se, jak na koleji, kde bydleli Češi, Moravané a Slováci, při neformálních diskusích o národnostní otázce na jaře roku 1968 Moravané často říkali, že Slováky mají rádi a že k Slovákům mají blíže než Češi. Kritika však nebyla ani tak směrem k Čechům, jako k pragocentrismu. Příkladem pragocentrismu bylo, že Slováci chtěli v Tatrách postavit zubačku z Popradu do Tater, ale v Praze jim to zatrhli. Nevím, zda ta zubačka měla smysl, ale takové věci by se měly rozhodovat a platit (!) lokálně.

Teď jsem někde četl, jak jeden Moravan napsal, že při poslechu tehdejší Československé státní hymny si vždy myslel, že Moravská hymna je ta pauze mezi Kde domov můj a Nad Tatrou sa blýská. Takže to některým nebo mnohým Moravanům asi vadilo.

1 0
možnosti
Foto

Moravo, Moravo je cajdák snad ještě utahanější, než Kde domov můj. Neměl bych nic proti tomu, aby i Morava měla svou část hymny, ale ať to je něco kontrastního, jako bývávalo Nad Tatrou sa blýská.

1 0
možnosti
Foto

Díky za připomínku. Možná na ní něco pravdy je. Otázka však je, jaké východisko při volbě hymny máme, tj. co by měla státní hymna splňovat. Zda by měla být bojovná, například tak, jako Marseillaise, francouzská hymna, nebo spíš jen oslavná, jako je Kde domov můj a Moravo, Moravo. Mně se oslavná hymna líbí. Hodí se spíše k naší "holubičí povaze". :-)

To však neznamená, že nemůžeme bojovat a být bojovní. Vždyť se říká, že pes který štěká, nekouše. Můžeme tedy spíš být jako ten pes, který neštěká, ale když je třeba kousne. ;-) Je však třeba, aby to jiní věděli a dávali si pozor, abych je "nekousli". Vzhledem k naší velikosti je to však velká výzva.

Nejsem velký odborník na české a moravské písně. Znám jich však dost. Mám dojem, že právě Moravské písně jsou častěji táhlejší než české. Jistě by se nějaká výjimka našla.

0 0
možnosti
JS

Ceska republika uz mezinarodni oficialni nazev ma. Je to "Czechia". (objevuje se i na Google Earth). Ze to pripomina nemecke pejorativni "Tschechei", na to se zeptejte nasich zakonodarcu, kteri to vymysleli.

0 0
možnosti
Foto

Etatismus je jak náboženství. Má své svatostánky - úřady, své rituály - udělování státních privilégií, své svaté relikvie - hymna, vlajka, státní znak, atd.

Mě by se jako hymna líbila Píseň neznámého vojína od Kryla.

3 0
možnosti
Foto

R^ Díky Vám, jako anarchistovi a současně též kryptoanarchistovi ;-), za Váš věcný a celkem pravdivý byť nepříliš konstruktivní příspěvek do diskuse. :-)

Přeji Vám příjemné prožití svátku jara. :-) Doufám, že jsem Vás teď neurazil, že si myslím, že slavíte nějaké instituciované svátky.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS