Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Článek jsem po menších úpravách publikoval též na CryptoSvet.cz, viz

https://cryptosvet.cz/postrehy-jchudacka-inflace-cena-masla-bitcoin/

0 0
možnosti
LB

Tá inflácia je riadená a nariadená. Tým sa znehodnocujú ľudom príjmy a úspory /a že našetrite si na dôchodok / a o to ide - o megakrádež. Ľudia odovzdajú svoju prácu a hodnotu, ktorú za to dostanú, im infláciou odoberú, teda robili zadarmo. Samozrejme, tých najvyššie sa to netýka, nedržia hory papierových peňazí, ale obrovské majetky, výsledky práce tých okradnutých. Ekonómi nedávno vyplakávali, že inflácia stojí, že ju treba rozbehnúť, lebo inak je to katastrofa...preto banky tlačili opreteky. Zo znehodnocovania meny robia normu, potrebu. To je zvrátenosť a zločin, nie ekonomika.

1 0
možnosti
Foto

V principu s Vámi souhlasím.

Ekonomika by měla být proto, abychom se měli dobře. Podle některých politiků a skoro všech centrálních bankéřů jsou tu lidi k tomu, aby se ekonomice vedlo dobře a byl neustálý ekonomický růst. To je zvrácené myšlení. Udělali z prostředku cíl.

1 0
možnosti
MP

R^Zajímavý blog. Taky, stejně jako Vy, jako nejvíc přínosné ve Vašem článku vidím odstavec o té inflační měně. Tohle by mělo občany znepokojovat daleko nejvíce, zároveň ve spojitosti se zadlužeností. Pokřivenost cen vlivem dotací a jiných zásahů je dalším problémem.

Ta paní důchodkyně, co Vám psala, by si měla vzpomenout na pokřivenost cen za dob reálného socialismu. Relativně levné byty, drahá auta, pračky, televizory a jiné spotřební zboží. Pomalu v každé chatrči afrického slumu měli barevou televizi, my na ně stáli fronty. Můj muž to kdysi dobře odhadnul, že brzy režim padne a bude změna, proto jsme začali stavět domek. Velmi se nám to vyplatilo.

3 0
možnosti
Foto

Díky Vám za návštěvu a moc pěkný příspěvek do diskuse. Správně jste pochopila, co jsem chtěl především říci: Inflační měny a zadlužování států, podniků i osob jsou největší zla v současném západním světě a příčina mnoha dalších zel. Například kdyby státy nemohly tisknout peníze a se zadlužovat, tak by bylo i méně válek a války by byly kratší, protože když by peníze došly, tak by ani nebylo za co válčit. :-)

3 0
možnosti
Foto

Jedna čtenářka mi poslala mailem tento vzkaz:

"Pane Chudáčku, píšete, že jste matematik. Jistě Vám tedy nebude činit problém zjistit, v jakém poměru je cena másla v Nizozemsku k tamnímu průměrnému platu (či ještě lépe k minimálnímu platu) a jaký je tento poměr u nás v ČR. Pak možná pochopíte, proč se v Nizozemsku vzrůstem ceny másla nikdo nezabývá."

Přesné údaje o průměrném a minimálním platu v Nizozemsku a Česku neznám, ani se mi to nechce vyhledávat. Jisté povědomí o těchto platech však mám a odhaduji, že tyto platy v Nizozemsku jsou v přepočtu zhruba dvakrát až třikrát vyšší než v Česku.

Cena másla je velmi podobná, v Nizozemsku jen o něco vyšší. Tudíž pro Nizozemce je máslo vzhledem k platům dvakrát až třikrát levnější než pro Čechy, Moravany a Slezany. Nizozemci jsou již po staletí velmi šetrní a jistě jim inflace vadí.

Článkem jsem však chtěl říci, že problém nyní rostoucí ceny másla je prkotina vzhledem k celkové inflaci cíleně řízené tištěním nových peněz a nízkou úrokovou mírou centrálními bankami. Díky rozvoji vědy a techniky a lepší organizaci práce nesmírně stoupla ve vyspělých zemích produktivita práce. Tudíž by mělo docházet k deflaci nebo by měly významně růst platy. To se však neděje, přesněji děje v malé míře.

Ekonomika by měla sloužit k tomu, abychom se měli lépe. Zdá se však, že někteří politici a ekonomové si myslí, že lidé tu jsou proto, aby rostla ekonomie. To je chyba.

4 0
možnosti
Foto

Nevím, co by šetrní Nizozemci řekli na zdvojnásobení ceny másla. To je totiž naše realita.

Ale s trojnásobným příjmem bych měl možná tendenci psát podobně bohorovné komentáře, jako vy.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za návštěvu a příspěvek do diskuse.

Fachidiot ani provokatér nejsem. Uznávám však, že nadpis článku je trochu provokativní. :-) Tento nadpis jistě vyprovokoval některé čtenáře, kteří by si ho jinak neotevřeli, na něj kliknout a možná si i přečíst, co v něm píši, i se nad tím zamyslet. A to byl účel toho nadpisu.

Přeji Vám moc pěkný víkend.

4 0
možnosti
Foto

Nejsmutnější na celé kauze je poznání, jak obrovské je množství přihlouplých občanů, schopných horlivě prožívat tento pseudoproblém, běhat od sámošky k sámošce a vrhat se do front pro pár kostek másla.

6 0
možnosti
Foto

Díky Vám za návštěvu a příspěvek do diskuse.

V Česku nežiji, tak nevím, jak to tam lidé prožívají. Jistě máte dost pravdu, i když "obrovské množství" mne překvapuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky