Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

článek Luboše Motla o této Verlindeho teorii

http://motls.blogspot.cz/2016/11/verlindes-de-sitter-mond-is-highly.html#more

bohužel ji silně zpochybňuje

1 0
možnosti
Foto

Srdecne diky za odkaz. Uz jsem na to mrkl, je to moc pekne napsane. Zitra (vlastne dnes pozdeji) si to prectu.

0 0
možnosti
Foto

http://www.aldebaran.cz/bulletin/2011_46_ver.php

Clanek v cestine z roku 2011, v nemz je strucny uvod o teorii gravitace Erika Verlinde. Avsak pozor tento clanek je jiz temer 5 let stary a neukazuje tedy soucasny tvar jeho teorie. Zajemci se v nem vsak mohou seznamit se zakladnimi pojmy Verlindenovi teorie gravitace, aniz by museli studovat slozity matematicky aparat. Z clanku je take zrejme, jak podstatne se Verlindenova teorie gravitace lisi od Newtonovy nebo Einsteinovy teorie gravitace.

0 0
možnosti
Foto

Opravy

zakladni pojmy Verlindovy teorie gravitace

Verlindova teorie gravitace

0 0
možnosti

Díky za článek. Díval jsem se na video

https://www.youtube.com/watch?v=pf64oXXCmBY

kde pan Petr Kulhánek hovoří o Verlindově myšlence, ale je to už z roku 2013, tedy poněkud starší, ale myslím že pro ilustraci stačí.

Na co bych se ale rád vás matematiků zeptal - ona je plocha a objem zobrazitelná jedna na druhou bijekcí ? (tedy je na ní stejně bodů) Pokud ne, jak je možné že ve zmiňovaném "holografickém principu" je prý možné že plocha (povrch) může zcela definovat objem... pokud to pan Verlinde myslí s ohledem na konečnou "zrnitost" plochy pak musí být objem ještě zrnitější nebo ne zcela definovaný... nebo ne?

1 0
možnosti
Foto

Plocha a objem jsou skutecne zobrazitelne na sebe bijekci. Usecka (0,1) ma stejne jako ctverec (0,1) x (0,1) stejne jako krychle (0,1) x (0,1) x (0,1) mohutnost kontinua. Totez plati pro celou primku (- nekonecno, plus nekonecno), celou plochu, cely trojrozmerny prostor, i ty maji mohutnost kontinua.

0 0
možnosti
Foto

Nová teorie gravitace by se mi líbila víc než temná hmota. :-)R^

3 0
možnosti
Foto

Diky za navstevu.

Publikovany clanek je i pro mne jako matematika dost tezky a uz jsem davno vzdal, ze stihnu sledovat do hloubky vse, co mne zajima, i kdyz mne to stale mrzi. Precetl jsem si vsak v Nizozemstine dve vedecko popularni shrnuti clanku a zajimavy rozhovor s Erikem Verlinde. Je to zajimava a dost jina teorie nez OTR. Uvidime, zda se uchyti.

Temna hmota se mi vzdy zdala spis jen spekulace, nez neco, co skutecne existuje. Temna energie tuplem.

Dle Erika Verlinde jeho teorie plati jak pro castice (kvantovou fyziku vsak nenahrazuje ani nepopira), pro bezny makrokosmos tak pro cely vesmir. To je vynikajici. Teorie vsak jde proti nyni akceptovane a uznavane Einsteinove OTR. A tradice se i ve vedeckem mysleni meni pomalu. Einstein kdysi v nadsazce rekl: nikdy jsem nic nepochopil, jen jsem si na to zvykl.

3 0
možnosti
PD

P86a89v62e17l 81D82u33d87r

9. 11. 2016 8:01

Díky moc, taky jsem si myslil, že teorie temné hmoty je mimo, protože jsou galaxie, kde viditelná hmota chybí, ale u jiných zase přebývá pro vysvětlení stabilní rotace podle Newtona, nejen Einsteina.

1 0
možnosti
Foto

Diky za navstevu. Rado se stalo.

Asi vsak jeste nejakou dobu bude trvat nez teoreticti fyzici tuto teorii zkontroluji, porovnaji s pozorovanimi a akceptuji.

0 0
možnosti
Foto

Díky za článek i link.

Dokud nebudou všechny jevy, hmoty, děje atd. ve vesmíru detailně exaktně změřitelné/zvážitelné a budou matematicky dopočítávány a doplňovány konstantami, bosony a jinými odhadovanými veličinami, může být každá teorie měněna, doplňována i odmítána. A protože to v dohledné době nehrozí, budou vytvářena další a další teorie a to je naprosto správné. Není nic horšího než nedotknutelná dogmata.

4 0
možnosti
Foto

Souhlas.

Myslim si, ze vesmir zcela nepozname nikdy, i kdyz se nase znalosti budou stale zvetsovat a upresnovat. Tak to bude, dokud lidstvo bude existovat a nezacne degenerovat.

2 0
možnosti
MS

Jestli jsem hlavní myšlenku článku při zběžném pohledu pochopil, nahrazuje autor skrytou hmotu a nejspíš i skrytou energii tzv. emergentní gravitací, která je vlastností prostoru.

Různých alternativnách teorií je spousta. Uvidíme, kdo a kdy se pustí do ověřování souladu této teorie (či spíš hypotézy) s naměřenými daty. Většina teorií pohoří právě zde.

2 0
možnosti
Foto

Autor tvrdi, ze k teto teorii dosel, aby vysvetlil pozorovani astronomu. Zda teorie souhlasi se pochopitelne jeste bude muset ukazat. A i kdyz se ukaze ze plati a souhlasi s nasimi soucasnymi pozorovanimi, tak ta teorie stejne za par let, desitek let nebo stovek let bude muset byt nahrazena novou teorii, protoze nebude vysvetlovat nova pozorovani.

Na clanku se mi zda nejzajimavejsi, ze jeho teorie gravitace by mela nahradit Einsteinovu teorii gravitace zalozene na zakriveni casoprostoru. Neexistence tajemne temne hmoty uz je dle mne jen takova tresnicka na dortu.

2 0
možnosti
Foto

Dobrá zpráva R^

V posledních letech celá řada astrofyziků a teoretických fyziků jižprohlašovala, že temná hmota ani temná energie vlastně neexistují. Oba pojmyvznikaly v době, kdy se začalo uvažovat o údajném zrychlujícím serozpínání vesmíru. Od té doby několik týmů podalo závažné důkazy, urychlovánírozpínání vesmíru popírající. Což zpochybnilo nejen standardní model, ale ijakýkoli jiný modifikovaný model, v němž by měnící se gravitace vedla kurychlování expanze. Zde například zajímavý článek, který u nás vyšel už v roce2010: http://www.osel.cz/5106-prijde-vesmir-o-temne-tajemstvi.html

A jinak samozřejmě karma :-)

3 0
možnosti

Jaroslave, temnou hmotu znám docela důvěrně, a to když se podaří něco připálit v hrnci. Tu pak za stálé gravitace vylévám...:-D

Za článek palec nahoru!

3 0
možnosti
Foto

Marie, diky za komentar. Take jsem obcas neco pripalil, tento jev znam. :-(

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky