Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji všem za komentář. Časem ještě na něco zareaguji.

0 0
možnosti

Ano. Měli bychom začít diskutovat s představiteli muslimské komunity a přesvědčit je, že je v jejich zájmu, aby u nás, v Evropě, zapůsobili na muslimy v tom smyslu, že některé věci prostě musí fungovat jinak. Např. že my nechceme a v žádném případě nehodláme tolerovat jakékoliv snahy o zavedení práva šaríja. V případě, že představitelé komunity toto odmítnou, pak je na řadě výrazné zpřísnění přistěhovalecké politiky.

3 0
možnosti

Narozdíl od křesťanství nebo komunismu neposkytuje islám prostor pro různé výklady. Můžeme dlouze diskutovat o tom, co je "skutečné" křesťanství: komunistické křesťanství prvního století nebo feudální křesťanství čtvrtého století? Ale islám se stal vládnoucí ideologií ještě za života jeho zakladatele a není pochyb o tom, že Korán je věrným záznamem jeho slov.

2 0
možnosti
Foto

Jo, ono máloco v duchovním světě je uniformní R^

Ale ti mírní by si měli urychleně zjednat pořádek ve svých řadách. Nejlépe nějakou jasnou, nenásilnou a zřetelně pojmenovanou interpretací víry, ke které by se ostatní mohli přihlásit.

5 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

Souhlasím. Ono možná nezbude než to, že si to muslimové z velké části budou muset vybojovat sami mezi sebou. Rozumnější interpretace islámské víry už - například v Egyptě - existují.

2 0
možnosti
JL

Umírněný islám, je upřímně řečeno nonsens. (viz socialismus s lidskou tváří)

Dle mého názoru existuje náboženská víra, která se nazývá islám. Ať už si o této

víře myslíme cokoliv. A potom existuje islámismus, co není žádná víra ale de facto

politická ideologie.

6 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář.

Velmi souhlasím s rozlišením mezi islamismem, jako agresivní politickou ideologií na ovládnutí světa, a muslimskou vírou. V Nizozemsku je známým kritikem islámu Geert Wilders. Několikrát už byl zažalován za urážení muslimských věřících a nerespektování svobody víry. Vždy se hájil především tím, že je proti islamismu, jako agresivnímu politickému programu na ovládnutí světa.

5 0
možnosti
JS

Je mnoho myšlenek, jak postupovat.  Bohužel , jestliže zlikvidujeme institut rodiny a porodnost budeme mít 1 dídě na dva dospělé, pak jsou jednoduché počty, jak to dopadne. Podle mne jsme na ústupu, řešení nevidím, kromě těch , kteří , kteří přestoupí na islám.

Různá náboženství se snaží učinit člověka lepším; pokud nevyřeší problém "soukromého vlastnictví", důstojný život na Zemi nebude.

2 0
možnosti
JR

J43a44r80a 34R34a70n87k

12. 1. 2015 21:01

Zemekoule je preplnena, spis bychom jim meli pomahat v zemich, kde ziji a vzdelavat o porodnosti a vasektomii.

3 0
možnosti
JR

J14a51r22a 44R69a41n47k

12. 1. 2015 20:55

Ve vcerejsich kanadskych CBC zpravach, kde posluchaci mohli telefonovat a odpovidat na udalosti v Parizi, jedna z zen odpovedela: "je mi nepochopitelne, ze neexistuje telefonni linka, kam by se dalo anonymne zavolat a nahlasit nekoho, kdo je nam svym chovanim podezrely, sama jsem nepraktikujici, narodila jsem se v Kanade rodicum - moderatnim/umirnenym muslimu, kteri byli vdecni, ze dostali v Kanade azyl a nikdy mne nenutili se venovat koranu a chodit do mesity, ale mame strach z "retaliation"....."

Po tom, co se stalo v Parizi, se ji nedivim a zpravy z Nigerie to potvrzuji. Boko Harum zrejme ted bude zneuzivat ku svym zvrhlostem deti unesenych ze skol. Mohu decka na dalku ovladacem detonovat.

Nigeria's forgotten massacre: 2,000 slaughtered by Boko

http://www.independent.co.uk › News › World › Africa

1 day ago - The gulf in the attention between the murders in France and the Nigerian massacre was highlighted Twitter messages yesterday.

3 0
možnosti
Foto

V Nizozemsku dokonce otec nahlásil svého vlastního syna policii, že se jeho chování značně změnilo a že mu to je podezřelé. Pokud si to dobře pamatuji, tak to pokračovalo takto: Otec chtěl po polici, aby synovi odebrala pas. Policisti mu řekli, že to udělat nesmí. Otec začal synovi domlouvat. Ten si pak rychle během nepřítomnosti otce sbalil pár věcí a se svým nizozemským pasem odletěl do Turecka, odkud přešel do Sýrie a připojil se k jednotkám IS. Otec to našel někde na internetu, asi na nějakých facebookových stránkách IS. V jednom pořadu v televizi pak otec vyčítal policii, že nezasáhla zavčas. Jeho syn prý byl normální luk, který chodil do školy, učil se, ale zřejmě se dostal pod vliv extrémistů, což před rodiči tajil.

V Nizozemsku se teď naštěstí začínají měnit zákony a prováděcí nařízení, aby policie mohla proti nebezpečným extrémistům reagovat efektivněji. Mezi ně patří i možnost odebrání nizozemského pasu.

4 0
možnosti
Foto

V32í53t 32H30a40s97s89a16n

12. 1. 2015 20:50

Dobrý večer,

již jsem to tady jednou psal:

- Na druhou stranu jsem při svém cestování poznal mnoho normálních muslimů, kterým šlo jen o to se 5 x denně pomodlit na svém koberečku a svojí víru se mi nikterak nepokoušeli vnucovat. Ve stejné době jsem vzal židovského kameramana, který tehdy jezdil po súfistických centrech a natáčel dokument o Súfismu, do Ommdurmanu mezi Súfisty z tariqa Sammanyia. Kameraman jim řekl z jaké země pochází a pro hostitele bylo naprostou samozřejmostí mu nabídnout jídlo, pití a nocleh. Nejstarší zmínky Súfismu nalezneme v islámské středověké filozofii falsafě, čerpající mimojiné z řeckého novoplatónství a některých esoterických nauk. První zmínky Súfismu pocházejí z Tureckéko města Konya, iránské Kúfy a iráckého Bagdádu. Za zakladatele súfistického učení je považován Džaláleddín Balchí Rumí (1207 - 1273), který se zapsal do dějin jako jeden ze zakladatelů řádů tancujících dervišů, jako mystik a nejvýznamnější perský mystický básník. Svým přínosem obohatil literaturu, umění a filozofii. Súfismus se v průběhu dějin mísil s křesťanstvím a indickými naukami. Pojem Súfismus znamená cestu či stezku, která se dá chápat jako cesta duše k bohu. Súfisté (někdy nazývaní též dervišové) se pomocí zvláštních praktik (např. pomocí pocitu extáze z několikahodinového tance při kterém vzývají Alláha) snaží dostat blíže k Alláhovi či s ním splynout. Súfismus se dělí do několika řádů (taríq) a v současné době je nejvíce rozšířen v Egyptě, Turecku, Súdánu a Maroku. Většina ze Súfistů, které jsem kdy poznal, byli pohostinní a přátelští lidé.

Súfismus: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAfismus                       VH

4 0
možnosti
Foto

Děkuji za návštěvu a obsáhlý komentář.

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky