Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Tož z  toho by se měla poučit i Česká republika, nebo to, co máme, je vše, jen ne decentralizace, neb se nám ČR nepěkně zapouzdřila do socialistického reliktu gottwaldovských krajů. Je ale dost možné, že se k nám ta decentralizační vlna přiřítí a konečně se to zde vezme za správný konec.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, zda by to mělo smysl. Česká republika je dost malá na to, aby byla rozdělena na tři spolkové země: Čechy, Moravu a Slezko. (Možná by dokonce stálo za to ČR rozdělit na: Prahu, Čechy, Moravu a Slezko. O smyslu takového dělení na čtyři části dost pochybuji. Kdyby se dělilo, tak by však stálo za to zvážit i tuto možnost.)

Na druhou stranu: Moraváci jsou v průměru trochu jiní než Češi a možná by si rádi vládli sami. Slezko je hodně malé, ale také trochu jiné a možná by si Slezané také rádi vládli sami. Kdyby se politici rozumně dohodli na tom, jaké kompetence by měly vláda a parlament celé České republiky a jaké kompetence vlády a parlamenty jednotlivých spolkových zemí a zorganizovalo se to efektivně, tak by to možná smysl mělo. V principu platí, že lokální záležitosti by měly být řízeny lokálně. Když se to dělá dobře, tak je lepší kontrola vlády lidmi, a zákony a správa jsou ušity více "na míru".

Rozdělení jen na Čechy a Moravu+Slezsko by asi nedělalo dobrotu. Došlo by k bipolaritě a napětí mezi dvěma částmi, jako to bylo v Československu a stále je v Belgii. Když dělit, tak alespoň na tři části.

V Čechách žije více obyvatel a Češi z Čech by asi nadále dominovali Českou republiku. Češi, Moravané a Slezané by si své spolkové země však mohli zorganizovat lépe dle svých vlastních přání.

Ekonomický úspěch Německa a poměrný společenský klid v této zemi je mimo jiné založen na tom, že spolkové země si do jisté míry vládnou sami. Podobně je to ve Švýcarsku rozděleném na kantony.

Obávám se však, že Češi, Moravané a Slezané ještě nejsou politicky natolik vyspělí, aby rozdělení na tři spolkové země dobře zorganizovali. Ale kdo ví, za několik (alespoň 10) let by to mohlo být možné a stálo za to tuto možnost zvážit.

0 0
možnosti
Foto

Když se Československo roztrhlo na Česko a Slovensko, tak by se možná Nizozemsko mělo rozthnout na Nizo a Zemsko. :-)

2 0
možnosti
Foto

:-) Provedeme to ve třech fázích. Nejprve začneme psát Nizo-zemsko, pak Nizo-Zemsko a pak vytvoříme Nizo a Zemsko. ;-)

2 0
možnosti
JC

Možná konečně přijmou nějakou Ústavu.

Bez ohledu na výsledek referenda je zcela nepochybné, že Angličané a Skotové ukázali, že není nutno střílet. Pokud metropole nechce potlačit iredentisty násilím a nechce zabránit secesi potlačením občanských práv, pak ani ti nejzavilejší separatisté nemusí sáhnout k zbraním a podrobí se skutečné vůli lidu.

Bez ohledu na výsledek referenda je také nepochybné, že Skotové na tom vydělali. Protože řekla-li téměř polovina Skotů, že by byli raději sami bez Angličanů, bude na to muset londýnská moc reagovat. A bude muset Skotům ustupovat a jejich autonomii posilovat a jejich požadavky více slyšet.

A iredenta v jiných zemích EU nyní bude také požadovat referenda a bude říkat svým vládám: když si to lajzli v Londýně, proč Vy jste tak agresivně vystrašení?

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za příspěvek.

Británie jistě ústavu má, vždyť je to konstituční monarchie. Musí však být změněna a dát více pravomocí zemím.

Se zbytkem Vašeho příspěvku souhlasím.

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky