Diskuse

Dobrý česnek

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^česnek je základní potravina:-)

1 0
možnosti
Foto

Děkuji všem čtenářům a diskutérům za zájem o tento článek. Mile mě překvapilo, jak poměrně velký ohlas tento krátký článeček měl.

Je vidět, že mnoha Čechům kvalita česneku není lhostejná. Říká se a je to pravda, že kvalita věcí (týká se to skutečných věcí, ale také kvalita vztahů mezi lidmi, kvalita firem a kvalita celé společnosti) se pozná na maličkostech. Naše evropská společnost asi skutečně není tak kvalitní, když po většinu roku je těžko k sehnání taková základní věc naší kuchyně (vlastně celé evropské kuchyně) jako je česnek.

Nemám přehnané předpisy EU rád. Když však náš tradiční rum nesmíme nazývat rum, ale pouze "čeký rum" nebo tuzemák, tak by se mělo v celé EU zakázat nazývat česnek z Číny česnek, ale výhradně "čínský česnek" (China-garlic) anebo ječtě lépe "čínský jakobyčesnek" (China-as-garlic). !

Přeji všem pěkný a úspěšný týden. :-)

3 0
možnosti
MK

Máte pravdu, na druhou stranu zde vyrostla generace, která ani neví jak český česnek chutná.

2 0
možnosti
MK

Tak zde je slibovaný odkaz. http://www.cesnekodpestitele.cz , původní e-shop končí, ale naštěstí tam měli odkaz na dodavatele a dnes již prodejce

2 0
možnosti
Foto

Díky, už ty stránky studuji.

0 0
možnosti
JG

V Česku je také nejčastěji k mání česnek z Číny nebo Španělska a čeští pěstitelé česneku mají povětšinou úrodu prodanou ještě před tím, než ji sklidí, takže je fakt umění se k němu dostat. Zrovna dneska jsem kupovala česnek v Německu a byl k mání také jenom nekvalitní španělský, asi je to fakt obecný problém.:-/

2 0
možnosti
Foto

Díky Vám za příspěvek do diskuse.

Ano, je to asi problém celé střední a západní Evropy. Je fajn, že čeští producenti dobrého česneku úrodu snadno prodají. Volný trh však v tomto oboru asi dobře nefunguje. Jako lajk bych totiž čekával, že když se něco snadno prodává a je to na trhu nedostatkové, tak se toho příští rok vyrobí více. Vždyť vhodných polí je jistě dostatek.

2 0
možnosti
JM

Viděl jsem reportáž, že jen na svazích Bílých karpat u nás roste cca 1500 rostlinných druhů, tedy víc než v celém Holandsku.

To vám tam tedy nemůže růst ani pořádný česnek!

Vraďte se raděj domů...;-)

1 0
možnosti
Foto

:-) Díky za dobře míněnou radu. Již 23 let o tom uvažuji. ;-)

0 0
možnosti
MK

Konečně otevřel svůj krámek v průjezdu "můj" zelinář. Český česnek modropaličák bude mít až za pár týdnů, teď má maďarský. Ale ten rozdíl! Čínského jsem dala na topinku bezmála strouček a chuť žádná. Maďarským stačilo jemně přetřít.

2 0
možnosti
MK

Dobrý česnek je základ. Na zahradě mám modrý paličákR^

3 0
možnosti
Foto

Ono těch základů dobré kuchyně je více. K některým pokrmům je však dobrý česnek nepostradatelný.

Modrý paličák na zahradě R^ Vám - v dobrém - závidím.

2 0
možnosti
PK

Čínský ne, španělský nic moc - i když jsem slyšel, že to může být přebalený čínský. Kupoval jsem i italský a dokonce z Maradonovy země. Ale bohužel i ten současný náš paličák, byť stojí přes 200 Kč za kilo, mně připadá třeba v cmundě nějaký slabší proti mému mládí. Jinak, pane Chudáčku, Lidl nabízí nyní australskou cibuli, řádově za 30 kaček kilo (z nové sklizně), ale choť říkala, že byla vynikající. Slyšel jsem, proč se třeba prosadil u nás čínský česnek - nejde jen o cenu, ale že proti obrům - řetězcům nestojí odpovídající český velkoobchod, který by byl schopen je uspokojovat po celý rok. To prý mají např. Italové u "jablek z Tyrol" dokonale vymakané.

1 0
možnosti
Foto

Máte jistě hodně pravdu.

Jsem již půl roku ve starobním důchodu a mám tedy čas nakupovat dle kvality a ceny v různých obchodech. Ovoce a zeleninu kupuji z části v normálním supermarketu, z části na trhu (to není farmářský trh ale jen trhový obchod) a z části ve skutečně vynikajícím, byť drahém specializovaném obchodě s ovocem a zeleninou.

Skutečný kvalitní česnek mají pouze v tom obchodě s ovocem a zeleninou. Koncem zimy však ani tam pořádný česnek neměli. Takže mi udělalo radost, že jsem tam včera objevil nový kvalitní a skutečný česnek.

1 0
možnosti
OS

Nevím jaký je francouzský česnek, ale já používám zásadně náš český. Ten čínský je opravdu odporný. Můj tata s nadsázkou a humorem říkával, že "česnek je tak dobrý a prospěšný, že se může dávat i do buchet" ;-D.

http://www.k-cesnek.cz/

4 0
možnosti
Foto

R^ :-)

Souhlas, česnek je dobrý a zdravý. Ne ke všemu se však hodí. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky