Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

UPŘESNĚNÍ POJMU PIXEL

Jeden přítel, odborník na informatiku i fotoaparáty, mi poslal svou reakci na článek mailem. Cituji z ní jeho upřesnění pojmu pixel:

"Mimochodem pixel je zajímavá věc, na monitoru se tím označují 3 svítící body pro jednotlivé složky barev (RGB) (v článku píšeš jeden, ale to je jen implementační detail, jiný pohled na věc). U fotoaparátů, když má výsledná fotka n pixelů, tak každý pixel označuje celou RGB barvu, ale fotoaparát má téměř vždy jen n bodů, kde každý bod sbírá jednu ze 3 barev. Jinak řečeno uměle se zvyšuje rozlišení obrázku na monitor, ve skutečnosti by měl mít jen třetinovou plochu."

0 0
možnosti

P63a47v65e36l 62S73y73c20h25a

18. 11. 2012 15:46

No, ono je to složitější, je to využitím Bayerovy masky, což je systém který používá 99 procent foťáků... Je sice pravda že bodů pro sběr barevných informací je tam méně než na výsledném obraze, ale ... Neń to tak přímočaře jednoduché :)

0 0
možnosti
Foto

V27í29t 51L72i33t67o70š

17. 11. 2012 12:40

Po přečtení vašeho článku mě okamžitě napadla jedna volba. Tou volbou je značka Olympus se systémem PEN. PENy jsou pouze o něco větší než kompakty, ale čip mají velikosti jako zrcadlovky Olympus nebo třeba Panasonic (systém 4/3). Řekl bych, že by Vaše požadavky PEN docela hezky splnil. Velikost, obrazová kvalita, výměnné objektivy... Osobní zkušenosti s PENy nemám, ale přijde mi, že stojí za to o nich pouvažovat.

1 0
možnosti
Foto

Díky za doporučení. V lednu 2000 jsem si koupil můj první digitální fotoaparát. Byl to "Olympus C-920 Zoom, 1.3 Megapixels". Měl tedy pouze 1,3 Mpixels. Na tu dobu to však byl velmi dobrý kompakt, stál tehdy zhruba 1.000 guldenů a byl jsem s ním velmi spokojen. Dělal pěkné teplé snímky, byť menšího rozlišení. Pár fotek z něho jsem dal sem:

http://chudacek.blog.idnes.cz/c/199210/La-Vie-est-Belle-faut-pas-complique.html 

Na Pen Olympusy se na netu nebo v obchodě podívám.

0 0
možnosti

P70a85v10e37l 37S79y93c20h13a

17. 11. 2012 8:25

Na toto téma chystám blog, protože fotooblast považuju za jednu z nejpromořeněší marketingem, který zválcoval selský rozum většiny kupujících:) tak sledujte, snad to zvládnu o víkendu, mám ještě jedno pro mě důležitější téma...

1 0
možnosti
Foto

Díky za reakci. Cílem článku bylo vyvolat reakce. Sděluji v něm mimo jiné, že jisté věci nevím a nechápu.

Těším se na Váš článek, rád si ho přečtu. Až vyjde, tak sem do diskuse na něj prosím dejte odkaz. Do diskusí se smí dávat odkazy na vlastní články, pokud jsou k věci. To pak není spam, pokud však to neděláte opakovaně a příliš často. Tento způsob reakce osobně považuji za důkladný způsob diskusí, protože místo v příspěvku je krátké. Navíc, ve vlastním článku můžete o věci pojednat obecněji a šířeji, než jen jako reakci na nějaký jiný článek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky