Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

chudacek.blog.idnes.cz

11. 8. 2012 10:48
článek "Církev nemá na restituci nárok"

Přečetl jsem si článek "Církev nemá na restituci nárok" v Literárních novinách.

http://www.literarky.cz/domov/spolecnost/6680-cirkev-nema-na-restituce-pravni-narok

Z článku, pokud je pravdivý, plyne, že komunisti církev nijak významně neokradli. Podstatné omezení majetku katolické církve provedl už osvícený císař Josef II. V roce 1919 došlo k potvrzení těchto omezení a rozdělení půdy, kterou spravovala církev. Stavby církev spravovala dál, ale nenabyla vlastnické právo.

Všem vřele doporučuji si tento článek přečíst.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

11. 8. 2012 19:04
Re: článek

upřesnění

Název článku je: "Církev nemá na restituci právní nárok". To nevylučuje, že může dostat od státu dar.

0 0
možnosti

jáša

10. 8. 2012 9:44
Přečetl jsem si

diskusi pod tímto blogem a musím konstatovat , že diskutéři Kruton,Vlad IV a DADAnce se pokouší o diskusí , ale z jejich argumentů čiší nepochopení textu napsaného panem Chudáčkem a nejenom to , místy zřejmě schválně překrucují smysl toho , co pán Chudáček napsal. Nemůžu si pomoct , ale tito diskutéři se chovají stejně , jako cirkev katolická po celá staletí - pokrytecký , lživě a hrabivě. Nemluvě o tom , že navíc používají urážky jako argument. Ano , ať cirkve sepiší , doloží a zažádají o vydaní prokazatelně jejich majetku a nikdo , nebo jenom málo lidí se bude stávět na odpor proti vydání majetku. Stejně jako i hotovost je zřejmě značně nadsazená. Proto také nepovažují odpor ČSSD proti cirkevním restitucím za nic , co by bylo něco špatného , z čeho je cirkevní představitele napadají. Dokonce jsem včera , při proklapavání televize narazil v odpoledních zprávach na diskusi moderátorky s nějakým obhájcem cirkve, který ČSSD přímo vyhrožoval.

2 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

10. 8. 2012 12:09
Re: Přečetl jsem si

Díky Vám za příspěvek a za zastání se mého článku.

Myslím si, že mnoho čtenářů můj článek dobře pochopilo a dle karmy s ním i část čtenářů souhlasila. Karmu nepovažuji za ukazatele kvality článku, ale jistě ukazuje to, že se některý čtenářům článek líbí.

Ti tři diskutéři, které jste zmínila, jsou hodně různí. Kruton ujde. Asi je věřící, ale vzdělaný věřící a o víře a nevíře toho hodně ví. Zřejmě je dosti idealista a asi trochu naivní, co se týče historie katolické církve. Některé jeho příspěvky to naznačují. Vlad IV je skutečně těžký případ typu diskutéra, kterého popisujete. Takové diskutéry, když se jasně projeví, je asi nejlépe ignorovat.

DADAnce napsal pouze jeden příspěvek. Trochu překroutil mou větu v článku o odpustcích. To však byla též moje chyba, protože jsem se nevyjádřil zcela přesně. Proto jsem tu větu v článku upřesnil a pod článkem jsem uvedl původní i novou formulaci této věty.

Přeji Vám pěkný den.

0 0
možnosti

DADAnce

10. 8. 2012 0:55
církev byla bohatá,

protiže dobře hospodařila. Odpustky by jí nestačily ani na kapesné.;-)

1 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

10. 8. 2012 4:37
Re: církev byla bohatá,

Jistě, některé církve, např. katolická, dobře hospodařily.

Státem uznávané církve však měly a mají v mnoha zemích obrovské daňové výhody. Lidé, kteří darují církvi jistý obnos peněz, si tento obnos smí odečíst z hrubé mzdy, tj. ze základu pro daň.

Církve na rozdíl např. od šlechty a jiných bohatých lidí, nikdy neplatily dědickou daň. To je sice logické, u církve nikdy nikdo nic nedědil, církev zůstává formálně stále stejná, stejně tak je to u i podniků. Výhoda to však je. Díky dědické dani např. anglická a nizozemská šlechta nesmírně zchudla. Vyřešila to tak, že paláce převedla do k tomu určených nadací. Mluvil jsem s šlechticem, který teď bydlí v místnostech, které dříve používalo služebnictvo, a jeho pěkný zámek pronajímá nadace k pořádání akcí. Pracuje v té nadaci.

Pokud se nemýlím, tak církve neplatí ani daň z majetku jako platí fyzické osoby. Kdyby to tak bylo, tak by katolická církev, např. díky nesmírným hodnotám staveb a uměleckých děl, které vlastní, již zchudla.

0 0
možnosti

petrph

9. 8. 2012 21:25
víte ono už o to teď nejde

Ty restituce parlament schválí,ať lidé protestují jak chtějí.Těch 130miliard je pakatel proti tomu co už se tu  rozkradlo A jak posměšně řekla jedna pravicová poslankyně,naši lidé(dnešní důchodci)přežili i totalitu a bídu 50 let. Takže my občané zatnem zuby a zaplatíme i těch 60 miliard církvi stejně jako jsme museli pracovat a platit na Rakušáky,Němce nebo Rusy.Prostě,není v naší povaze vyjít na barikády.

Ovšem,kdo si to odnese,to bude politická  pravice a střed .Nikdo už nebude volit ani TOP09(patrně se jako nepotřebná rozpadne ještě do voleb),nikdo křesťanskou KDU-ČSL,málokdo ODS-ta hlavně svým premiérem svou většinou poslanců převzala za církevní restituce plnou zodpovědnost.Proč by měl někdo opět dávat důvěru"pravicové vládě",která nejenže zvyšuje daně,ale ještě rozdá státní majetek ve výši 130 miliard ideologické  organizaci

Takže,až to tu nejpozději za 2 roky převezme ČSSD s KSČ a třeba to zase církvím (a mnohým dalším)zase sebere,tak aspoň víme proč.Bude to stát za to?

4 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 8. 2012 21:52
Re: víte ono už o to teď nejde

Díky za příspěvek.

Jestl to proběhne tak, jak píšete, tak je to velmi smutné.

Zajímavé je, že v Nizozemsku má katolická církev obecně mnohem horší reputaci než v Česku a to i u křesťanů nekatolíků. Na počátku 80. let jsem seděl několik let v pracovně s matematikem nizozemským protestanten. Na téma víry jsme se několikrát dlouho bavili. Vyprávěl mi o tom, že se zapojili do ukumenistické obce, tj. sdružení - hlavně křesťanských - církví a že se mu to moc líbí. Zeptal jsem se ho, jestli v tomto hnutí jsou také katolíci. Zasmál se a odpověděl, že ne, že by sice chtěli, ale pak by katolický papež musel být šéfem tohoto hnutí. :-) Teď je to možná jinak, nevím jak to v ukumenistickém hnutí teď je.

Když papež navšívil ČR, tak mne překvapilo, že o něm i nekatolické noviny píší jako o "svatém otci". To je v NL nepředstavitelné, zde se píše o "papežovi".

1 0
možnosti

SID09

9. 8. 2012 20:39
Řeknu vám to jinak pane Chudáček.

Jistě jste v minulosti byl členem nějakého sportovního oddílu, zájmové organizace .........

Platil jste členský poplatek a nějaký měsíc, či rok jste využíval prostor organizace, ( které zbudoval kdovíkdo, nebo možná jste přiložil ruku k opravě .........) kde jste cvičil, sportoval, zpíval, ........

jednoho dne jste rozhodl odejít, nebo byl pro nekázeň vyhozen - bez jakékoliv náhrady.

Pokud jste tedy vystoupil z této organizace, nemáte nárok ani dnes na nic. Církev není burza, kde si koupíte cenné papíry a čekáte jak se zhodnotí. Můžu vás ale uklidnit, ani ti mniši, či faráři, kteří jsou na mnohem viditelnějších místech, než řadoví věřící, nemají žádný nárok na církevní podíl, proto majetek církví už staletí utěšeně roste.

!!;-)

4 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 8. 2012 20:46
Re: Řeknu vám to jinak pane Chudáček.

Srovnání katolické církve se sportovní organizací nesouhlasí.

V jistých dobách a jistých zemích katolická církev byla organizace, která placení desátků a kupování odpustků si pomocí vladaře vymáhala. Kdo neplatil a nechtěl být členem katolické církve a chtěl být členem byť jen trochu jiné křesťanské církve byl perzekuován nebo musel emigrovat.

6 0
možnosti

joserpor

9. 8. 2012 19:49
Pane vzdělaný

jako vysoce vzdělaný, s vysokým postavením a zcestovaný, byste měl vědět, že církev  prodávala odpustky, ale nebylo to proto, že by si na ně sedla, přejídala se a přepíjela se, (katolická církevní hierarchie se nesmí ženit a smí mít jen osobní majetek) ale investovala to do církevních staveb. Co by bylo z Evropy,  z Říma,z Holandska, z českých zemí, kdyby zde nebyly kostely, kláštery a jiné církevní stavby - velké vesnice asiatského typu.

Jako na vzdělaného člověka se na vás obracím s otázkou, kdy a jak věda dokázala, že posmtný život neexistuje. Jistě mi budete schopen tuto otázku zodpovědět, a na vaši informaci se těším.

Jinak váš příspěvek po formální i věcné stránce intelektuálně příliž nekorenspoduje s vaším vzděláním, postavením a zcestováním.

3 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 8. 2012 19:54
Re: Pane vzdělaný

Opakuji Vám, co jsem nnapsal níže: Katolická církev vznikla jako významná instituce, když se jeden římský císař rozhodl, že křesťanskou víru použije pro sjednocení lidu Římského. Od té doby sloužila katolická církev hlavně nebo alespoň často jako instituce pro ovládání lidí.

V jistých dobách peníze vybrané za odpustky šly především na války mezi papeži, na křížové výpravy např. do Čech a do Palestiny. Po cestě do Palestiny křižáci zničili Cařihrad a podrobili si spoustu měst. Navštívil jsem Itálii i Vatikán a překvapilo mne, jak se tam (i ve Vatikánu) otevřeně mluví o tom, že papež musí být nejen věřící, ale i umět organizovat a pracovat s mocí.

Napsal jsem přece, že vím  že katolická církev udělala nejen lumpárny a zločiny, ale i spoustu dobrých věcí.

Nejsem ateista, ale agnostik. Tj. na Boha ve smyslu církví nevěřím, ale nevylučuji jej, i když by mě jeho existence značně překvapila.

4 0
možnosti

petrph

9. 8. 2012 19:24
asi tu restituce chápete nějak špatně

Když někdo vy restituoval fabriku, zdalipak byl povinen se rozdělit s dělníky kteří tam pracovali? Když pekárnu nebo obchod, tak s lidmi co u něj tehdy nakupovali???:-)

1 0
možnosti

repanak

9. 8. 2012 19:34
Re: asi tu restituce chápete nějak špatně

Tady jste dost ujel, jinak čtu Vaše příspěvky docela rád. Ti lidé v krámu nenakupovali, t.j. jako bezvěrci třeba oceňují architekturu, hudbu apod. Ale byli součástí církve křtem a potom na základě poznání z církve vystoupili.

0 0
možnosti

Kruton

9. 8. 2012 19:17
To je nesmyslná logika

pokud byste věděl, jakým způsobem vznikal církevní majetek, pak byste nikdy takovou blbost nenapsal. Zpětně hodnotit, co potřeboval středověký člověk a hodnotit a revidovat to dnešníma očima je idiotské. Smysl života historického věřícího lze těžko kritizovat, to snad necháme na každém. Navíc argumentovat tím, že potomci ruší rozhodnutí svých předků a požadují tedy zpět to, co dal před staletími praprapraděda je hovadina na n-tou...

3 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 8. 2012 19:47
Re: To je nesmyslná logika

Katolická církev vznikla jako významná instituce, když se jeden římský císař rozhodl, že křesťanskou víru použije pro sjednocení lidu Římského. Od té doby sloužila katolická církev hlavně nebo alespoň často jako instituce pro ovládání lidí.

V jistých dobách peníze vybrané za odpustky šly především na války mezi papeži, na křížové výpravy např. do Čech a do Palestiny. Po cestě do Palestiny křižáci zničili Cařihrad a podrobili si spoustu měst. Navštívil jsem Itálii i Vatikán a překvapilo mne, jak se tam (i ve Vatikánu) otevřeně mluví o tom, že papež musí být nejen věřící, ale i umět organizovat a pracovat s mocí.

Nemyslím si, že hezká žena, vědec nebo někdo jinak smýšlející než katolíci měli potřebu být církví perzekuováni anebo upáleni na hranici.

Napsal jsem přece, že vím  že katolická církev udělala nejen lumpárny a zločiny, ale i spoustu dobrých věcí.

Též jsem napsal, že nikomu nechci brát jeho víru, pokud pomocí ní neškodí jiným.

3 0
možnosti

Ottis300

9. 8. 2012 19:11
Další účastník "verešiády".

5 0
možnosti

Praying MantisCDN

9. 8. 2012 19:13
Re: Další účastník

skoda:-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky