Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Streit

10. 4. 2012 15:08
Dávám karmu

Váš článek je korektní. Vy víte, že na obdobné téma jsem dal dva své články, poněkud spekulativnější.

Zásadní problém však vidím v tom, používá-li se k synchronizaci GPS, že pak ověřujeme teorii relativity samotnou teorií relativity. GPS ke korigována totiž jak GTR, tak STR. V nějaké toleranci GPS funguje, ale satelity jsou synchronizovány ze země. Měříme tak "metrem", který je součástí měřeného systému.

Dnes jakékoliv pozemské měření, které má potvrdit nebo vyvrátit TR, se odvíjí od předpokladů, že máme správný metr. A ten předpoklad je jen interpretací, nikoliv nezpochybnitelným a ničím nezatíženým důkazem. Neexistují pevné tyče, ani absolutně odolné hodiny, jejichž čas by byl směrodatný bez ohledu na místo a stav (kinetický i gravitační).

Ostatně soudím, že hmota nemůže dosáhnout mezní rychlosti světla. Ovšem to neznamená, že neutrina by nemohla ve směru své relativistické trajektorie zkracovat dráhu "narovnáváním" geodetiky :)

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

10. 4. 2012 16:17
Re: Dávám karmu

Díky za pochvalu korektnosti mého článku a poznámky k jeho tématu.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 4. 2012 20:56
Re: Jak to bylo s neutriny

Díky za odkaz. Toto jsem neznal. Vypadá to důkladně a odborně napsané. Pročtu si to.

0 0
možnosti

J.K.S

9. 4. 2012 15:04
Už se prokázalo

Krátce po oznámení, že neutrina se pohybovala nadsvětelnou rychlostí, bylo vydáno prohlášení, že šlo o chybu měření. To ale samozřejmě nebylo médii tak rozpitváváno, protože to není senzace.

http://www.abicko.cz/clanek/technika/11904/senzace-se-nekona-neutrina-opet-pomalejsi-einstein-se-zatim-nemylil.html

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 4. 2012 15:29
Re: Už se prokázalo

Díky za reakci. Tento článek je však z 27. února 2012 a používá zprávu projektu Opera o "chybě v kabelu" z 23. února 2012.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

9. 4. 2012 14:38
Speciální relativita

má jedno zásadní zanedbání: Metrika prostoru se v žádném případě přítomností a rychlostí hmoty v něm rozmístěné nemění.

Tento předpoklad je v podstatě stejné zjednodušení jakou jsou malé rychlosti pro Newtonovskou mechaniku vůči speciální relativitě.

Problém řeší až relativita obecná, ovšem ta naráží na těžkopádnost naší matematiky... postupy jsou dva... buď do prostoru napřed rozložíme hmotu a z ní vypočteme metriku, a nebo si vytvoříme metriku, a pak si do ní umístíme hmotu. Kámen úrazu je že v realitě by bylo třeba dělat oboje zároveň. A to matematicky prakticky nejde. Vůbec to není fyzikální problém. Je to čistě nedostatek matematický.

Kupříkladu Alcubieereho metrika nemá s nadsvětelným pohybem problém. Ale v podstatě k jejímu vytvoření by stačil graviton (přitažlivá gravitace) a antigraviton (odpudivá gravitace)... bohužel... kvantování gravitačního pole se ještě nepodařilo vytvořit.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

9. 4. 2012 15:23
Re: Speciální relativita

Díky za reakci. Také si myslím, že další pokrok fyziky je v nové matematice a možná i v novém použitá ve fyzice dnes již známé matematiky. To jsem zmínil už ve svém prvním článku o rychlosti neutrin a hlavně v diskusi pod ním. Pokroky ve fyzice a matematice byly spolu vždy propojeny. Nová matematika pro fyziku je třeba bez ohledu na výsledek měření rychlosti neutrin. V případě zjištění nadsvětelné rychlosti neutrin by to bylo akutní.

Např. rozvoj klasické mechaniky si vynutil vznik diferenciálního a integrálního počtu. Zajímavé je, že původní Leibnitzův kalkulus, který používal monád a infinitezimálů a byl používán až do a včetně Eulera, byl pro jeho nekonzistence a možné chyby opuštěn a nahrazen "epsilon-delta akrobatikou". Až v roce 1956 Abraham Robinson publikoval knihu Nonstandard Analysis, kde pomocí tzv. nestandardních modelů je práce v kalkulu dle Leibnitze a Eulera možná. Fyzici pomocí infinitezimálů, navzdory kritiky "pravých" matematiků, pracovali vždy a všude na světě.  :-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky