Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

chudacek.blog.idnes.cz

9. 4. 2012 16:49
0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

23. 2. 2012 21:43
v měření rychlosti neutronů v Opera projektu byla chyba

Dnes proběhla světovými médii zpráva, že v Opera projektu byla chyba v měření času, díky připojení kabelem s GPS systémem na hlavní počítač. Díky tomu, původně naměřená vysoká rychost neutronů neplatí.

Nizozemský nositel Nobelovy ceny za fyziku Gerard ´t Hoofd, dotázán jak hodnotí původně zveřejněnou zprávu s chybnou rychlostí, v dnešních nizozemských televizních novinách řekl, že nejde o blunder v Opera projektu ale o kontrolního měření, o kterém se ukázalo, že nesouhlasí. Toto se ve vědě stává a proto jsou různá kontrolní měření. Konec konců, většina vědců byla k původnímu výsledku měření rychlosti neutrin hodně skeptická.

Na jednu stranu je to škoda, pro fyziku by bylo zajímavé, kdyby tento experiment otřásl teorií relativity. Mělo by to pozitivní vliv na vývoj fyziky. Původní měření bylo "až příliš zajímavé", aby bylo pravdivé.

Měření rychlosti neutrin teď bude třeba zopakovat.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

28. 2. 2012 11:46
Re: v měření rychlosti neutrin v Opera projektu byla chyba

oprava nadpisu příspěvku: v měření rychlosti neutrin v Opera projektu byla chyba

oprava v textu: původně naměřená vysoká rychost neutrin neplatí

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

25. 12. 2011 17:04
Děkuji za maily a pokračování tohoto článku

Obdržel jsem několik mailů, některé dosti obšírné, v nichž čtenáři pozitivně na článek reagují. Je vidět, že moderní fyzika má mezi odborníky i laiky zájemce. To potvrdilo můj úmysl v příštím roce 2012 napsat několik pokračování tohoto článku.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

20. 12. 2011 3:40
AI

ono by to nejspíš chtělo nejen nový model prostoročasu ale i nový model logiky. Pokud se věnujete umělé inteligenci, řekněte mi , k jakému skutečnému posunu v AI došlo. Myslíte si, že zrychlováním počítačů dojde k nějakému skutečnému posunu vpřed?

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

20. 12. 2011 10:06
Re: AI

Přesně tak. Osobně, co se týče fyziky, nemám na mysli ani tak změnu logiky, ale změnu teorie množin. Nové teorie množin již existují, jen je bude třeba použít ve fyzice a pravděpodobně je bude třeba ještě upravit. Ty nové teorie množin umožní budovat nové modely prostoru. Takže se tím změní uvažování o prostoru. Striktně vzato, logika zde však zůstane stejná, tak to alespoň teď vidím. Chci na toto téma napsat sérii článků.

Zrychlování a zvětšování paměti počítačů mělo jistě vliv na rozvoj informatiky a AI. V současné době už je kapacita tak velká, že další pokrok v AI bude možný jen díky novým metodám a jistě i novým logikám. Dle mne: The Bottle-neck of AI is HI (Human Intelligence).

Obdobně je to s fyzikou. Již léta se investuje spousta peněz do nových reaktorů, urychlovačů atd. To bylo jistě nesmírně důležité k získání nových experimentálních poznatků. Teď však bude asi třeba se zamyslet a fyziku v základech trochu překopat.

0 0
možnosti

mirek-storch

18. 12. 2011 12:43
Zdravím na 4.adventní neděli do Voorburgu z Čech 8-)

Jak je ten svět malý. 8-oChodil jsem taky několik let do budovy MFF s tmavou fasádou na Sokolovské 83 v Karlíně. Ftip je v tom, že jsem studoval průmyslovou školu se zaměřením na automatizaci a jemnou mechaniku na Karlínském náměstí, přes které jste si překvapivě zkrátil cestu (u kostela sv.Cyrila a Metoděje. Sokolovská ulice je extrémně dlouhá a vede od Florence několik kilometrů až do Vysočan. Na průmyslovce nás ve fyzice učil jistý pán Lorentzovy transformace a speciální teorii relativity. Všichni jsme si mysleli, že rychlost světla není možné překobnat. Stejně jako absolutní nulu -273,15 °C. "Víme, že nic nevíme ?"  - jako Sokrates ? Když jsem chodil na VŠ na přednášky Kybernetické společnosti AV v Emauzích, tak se tam probíralo něco podobného co ve Vašem blogu. Díky a karma R^

0 0
možnosti

mirek-storch

18. 12. 2011 12:45
Zapomněl jsem jen dodat, že na MFF jsme měli laboratoře 8-)

0 0
možnosti

Streit

17. 12. 2011 17:35
Dobrý večer, dávám karmu

Díky za upozornění, které jsou dlouho přehlídal. Napsal jste to hezky. Je to tak obecné, že se dá souhlasit téměř se vším :) Nesouhlasím jen s temnou hmotou, která podle mě neexistuje a byla implantována jen proto, aby zakryla naši neznalost o prostoru. A tady se dostávám k tomu, s čím naopak velmi souhlasím: Pojetí Minkowskiho prostoročasu bude třeba opustit. Pak se můžeme i na prostor dívat jako na formu hmoty, která ovlivňuje trajektorii neutrin. Hmotu totiž můžeme chápat jako lokální stav prostoru. Lze si názorně představit, že i uvnitř hmoty je vlastně více prostoru než vlastní látky. Hmota je tedy navenek takový stav prostoru, který má pozorovatelné vnější hranice a určitou vnitřní konzistenci. Naopak na prostor můžeme prohlížet jako na globální strukturu rozložení hmoty. Kdyby nebyl prostor „hrbolatý“ hmotou, neměl by vůči čemu expandovat, nebylo by jak zjistit, jestli je plochý nebo zakřivený, postrádal by jakékoliv souřadnice, byl by vpravdě nemyslitelný.

0 0
možnosti

Streit

17. 12. 2011 17:53
Re: Dobrý večer, dávám karmu

Díky tomuto přístupu a formulaci času jako expandující ploché dimenze jsem vymyslel svou teorii o pohybu neutrin na mém blogu.

Také souhlasím s propojením matematiky, logiky a fyziky. Ale nejsem platónik, spíše aristotelovec. Tady se nelze více rozepsat. Kdybyste měl zájem se v Holandsku podívat na mou knihu Absolutní vesmír v reálném čase, poslal bych vám ji e-mailem, pokud mi napíšete na asymetrie@centrum.cz (soubor má 6,68 MB).

Jen taková perlička: teď mě jeden můj internetový čtenář požádal, abych mu poslal dvě své knihy, že jednu chce poslat přítelkyni, zabývající se fyzikou, k vánocům do Holandska :)

0 0
možnosti

machinist.

15. 12. 2011 9:53
Jaroslave, jedním slovem

výborné! R^

4 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

15. 12. 2011 15:11
Re: Jaroslave, jedním slovem

děkuji :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky