Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

chudacek.blog.idnes.cz

11. 1. 2012 22:04
potlačil jsem vertikální perspektivu u 2 fotek

Viz dodatek:

U dvou snímků (3. Gotický dům a 6. Pohled z Malého náměstí na Staroměstské náměstí) jsem dodatečně v počítači potlačil vertikální perspektivu a tyto dva snímky jsem v článku vyměnil. Vertikální perspektivou zde myslím sbíhání svislých linií. To se fotografiích projevuje nakloněním hran budov a zdánlivým padáním budov dozadu.

Obecně si myslím, že vertikální perspektiva stejně jako horizontální (např. sbíhání kolejnic na horizontu) patří k našemu vidění reality. Horizontální perspektivu málokdo někdy potlačuje. Vertikální perspektiva se nám však na (čtverhraných) snímcích a obrazech zdá být divná. (Nejde stručně vysvětlit, proč tomu tak - na rozdíl od perspektivy horizontální - je.) Proto je vertikální perspektiva někdy fotografem nebo malířem potlačována. Osobně si myslím, že to je věc vkusu. Někdy vertikální perspektivu potlačuji a zpravidla ne. Co se týče dvou zmíněných snímků jsem nakonec došel k závěru, že bych zde měl vertikální perspektivu z velké části potlačit.

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

23. 11. 2011 9:26
Děkuji všem diskutérům za jejich příspěvky.

Těší mne, že vás fotky zaujaly a některé z vás i potěšily a se jim líbily.

0 0
možnosti
E

epifanes

1. 11. 2011 21:07
Mě by jen zajímalo...

co je na těch fotkách podzimního a jedinečného? Věřím, že procházet se po notoricky známých místech Prahy jako je Staroměstské náměstí musel být zážitek jak Brno. Mně osobně ale chybí zaprvé ten podzim, zadruhé nějaká jedinečnost. Centrum je plné tolika nádherných zákoutí, domů a detailů, které stojí za to vyfotit. Takovýhle fotky člověk vidí na facebooku 365 do roka. Příště se zaměřte na něco neokoukanější a album pojmenujte výstižněji. V tomhle případě by seděl název šikmá věž na Staromáku - prodírání se nudou.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

1. 11. 2011 19:23
Jarku :-)

Hezké a náladové...jen bych asi přec jen na většině fotek narovnal perspektivu...ne všude, někdo to padání z mého pohledu má své kouzlo ofc R^

0 0
možnosti
H

horak29

1. 11. 2011 21:00
Re: Jarku :-)

mi se zdá, že to padá přiměřeně... hezký...R^ Já bych zkusila odstranit ty davy.....:-/

2 0
možnosti
FH

Bouše

1. 11. 2011 18:49
Banální fotky, jakých má každý Japonec plný kompakt.

:-P

2 0
možnosti
S

Světlonoš_v01

1. 11. 2011 18:12
a kde je tam vidět ten podzim?

takové fotky by se tam daly pořídit i v zimě nebo v létě

0 0
možnosti
MP

martini pink

1. 11. 2011 17:50
Fototrasa 2

Uz jsem se tesila na pokracovani Vasi prochazky Prahou, ale dnes mi ve Vasem blogu neco chybi. Napr. zaber na nejakeho opileho ciziho turistu, odtazeni spatne zaparkovaneho auta, predrazeny (spatne prelozeny) jidelni listek, babi leto nebo neco podobneho; nejake osobni dojmy. Takhle je to zda se (jen) serazeni sice atraktivnich, ale celkem obecne znamych pamatek. :-)

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

2. 11. 2011 1:44
Re: Fototrasa 2

Díky za reakci. V podstatě máte pravdu. Na Staromáku se toho v tu neděli moc zvláštního nedělo. Ačkoliv byl říjen, bylo to tedy po hlavní turistické sezóně, tak tam bylo ještě poměrně dost turistů. Ty jsem se snažil, až na fotku č. 8 z Malého náměstí, pokud možno odfiltrovat. Pokud na fotce byli, tak jsem fotky dodatečně seřízl pokud možno nad jejich hlavy, jako např. u fotek č. 3, 4 a 5.

V tomto fotoblogu mi šlo o zachycení památek na Staromáku. Máte pravdu, pro většinu Čechů jsou obecně známé. Na mém blogu je však ještě nemám a na něj si dávám, co chci. Vy to zase můžete komentovat jak chcete.

V pokračování procházky (příštích fotoblozích) myslím najdete více osobního pohledu na Prahu.

1 0
možnosti
VN

Amoniak II

1. 11. 2011 15:56
Hm

Hezká procházka, nic moc obrázky, žádná úprava výsledných fotografií. Tohle je fakt to nejlepší z celé procházky a opravdu jste neměl čas ani trochu srovnat svislice?

1 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky