Koronovir a obezita

13. 04. 2020 16:45:30
Během korona pandemie se ukázalo, že koronavir častěji a silněji zasahuje obézní lidi. Jsou mnohem častěji než jiní přijímáni na jednotky intenzivní péče. Tlouštíci však nemusejí hned propadat panice, mám pro ně i "dobrou" zprávu.

Obezita

Nadváha a obezita je problém mnoha lidí v bohatých vyspělých společnostech. Je to způsobeno dostatkem (levné) stravy, ne však vždy zdravé a kvalitní, a nedostatkem pohybu.
K určení podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity se používá index tělesné hmotnosti, v angličtině body mass index - BMI. Cituji z české Wikipedie:

"Index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI (z anglického body mass index) je číslo používané jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity, umožňující statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Výslednou hodnotu je nutné interpretovat v závislosti na věku a pohlaví, protože zatímco hodnota BMI=23 znamená ve věku 10 let obezitu, tak ve věku 15 let jde již o standardní hodnotu. Stejně tak je potřeba upravit interpretaci pro obyvatele Asie (jiná stavba těla) a sportovce (BMI nedělá rozdíl mezi obsahem tuku a svalů, ale hodnotí pouze celkovou hmotnost). ...
Index BMI je možné spočítat vydělením hmotnosti daného člověka v kilogramech druhou mocninou jeho výšky v metrech. ... V populaci se objevují hodnoty indexu v rozmezí od přibližně 15 (závažná podvýživa) až přes 40 (morbidní obezita). ...
Jak už však bylo uvedeno, BMI je pouhým statistickým nástrojem, u konkrétních osob se může klinický stav lišit od významu naměřené hodnoty BMI. Např. kulturista může mít hodnotu BMI nad 30 a přesto nebýt obézní, protože vysoká hodnota indexu je u něj dána velkým množstvím svalové hmoty. Naopak starší lidé s malým množstvím svalstva mohou být ze zdravotního hlediska obézní, přestože jejich BMI je řadí do kategorie ideální váhy."

Obecně - až na výše zmíněné výjimky - platí zhruba toto:

Ideální zdravé váze odpovídá BMI 18,5 - 25.
Nadváze odpovídá BMI 25 - 30.
Obezitě prvního stupně odpovídá BMI 30 - 35.
Obezitě druhého stupně odpovídá BMI 35 - 40.
Obezitě třetího stupně (morbidní obezitě) odpovídá BMI větší než 40.

Koronavir a obezita

Je dost dobře známo, že lidi s nadváhou a obézní lidé podstupují větší zdravotní rizika. To se potvrdilo i během koronavirové pandemie. Během této pandemie se ukázalo, že lidé s BMI 30 a výš musí být mnohem častěji přijímáni na odděleních intenzivní péče. Na tento fakt jsem před několika dny narazil v tomto článku v nizozemštině:

Hoogleraar legt verband tussen obesitas en corona uit: dikke buik is een risico (Vysokoškolský profesor vysvětluje vztah mezi obezitou a koronavirem: tlusté břicho je riziko).

Cituji z tohoto článku a volně překládám do češtiny:

"Nederlandse ic-artsen in Brabant, Rotterdam en Groningen zien al langer dat zwaarlijvige patiënten oververtegenwoordigd zijn op de intensive cares. De cijfers schommelen tussen de 65 tot 80 procent, tot zelfs 90 procent op de ic van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ,,Deze patiënten hebben een BMI van rond de 30”, zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse ic-vereniging, deze week."

Nizozemští lékaři, pracující na jednotkách intenzivní péče v provincii Severní Brabantsko, v Rotterdamu a Groningenu vidí, že korpulentní-obtloustlí pacienti jsou relativně silně zastoupeni na jednotkách intenzivní péče. Čísla se pohybují mezi 65 - 80 procenty, až po 90 procent na Univerzitním Lékařském centru v Groningenu. Tito pacienti mají BMI kolem 30, řekl Diederik Gommers, předseda Nizozemského spolku jednotek intenzivní péče.

Dobrá zpráva pro tlouštíky

Zajímavé je, že pacienti s nadváhou a obézní se sice častěji dostávají na jednotky intenzivní péče, ale mají tam třikrát větší pravděpodobnost než lidé s normální váhou, že to přežijí. Takže milí tlouštíci, trpět obezitou má, stejně jako vlastně vše, své výhody i nevýhody. :-) Přesto si myslím, že je lepší mít zdravou váhu a menší pravděpodobnost se na jednotku intenzivní péče dostat.

Opět cituji z výše uvedeného článku a překládám do češtiny.

Waar in eerdere studies nog werd aangetoond dat obesitaspatiënten – mogelijk door hun betere vet- en energiereserves – een driemaal grotere overlevingskans hebben op de intensive care dan mensen met een normaal gewicht, lijkt er nu wat geks aan de hand. Patiënten met overgewicht worden harder getroffen door het coronavirus en beleven spannende weken op de intensive care. Niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland zien artsen hetzelfde: 76 procent van de ic-patiënten is te zwaar. Veertig procent heeft ernstig overgewicht.

V dřívějších studiích bylo prokázáno, že obézní pacienti - možná kvůli jejich lepším tukovým a energetickým rezervám - mají třikrát vyšší pravděpodobnost přežití na jednotce intenzivní péče než lidé s normální váhou. ... Pacienti s nadváhou jsou tvrději postiženi koronavirem a zažívají napínavé týdny na jednotkách intenzivní péče. Nejen v Nizozemsku, ale i v Anglii pozorují lékaři totéž: 76 procent pacientů na JIP má nadváhu. 40 procent má velkou nadváhu.

Břišní tuk

Dosud jsem zmínil fakta o vztahu mezi koronavirem na jedné straně a nadváhou a obezitou na straně druhé. Lékaři pro ten vztah mají i vysvětlení. Může za to (především) břišní tuk.

Cituji z výše uvedeného článku a přikládám stručné shrnutí toho v češtině:

Veel buikvet is een belangrijke risicofactor, weet Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas in het Erasmus MC. ,,In dat buikvet worden continu hormonen en ontstekingstofjes aangemaakt, waar het immuunsysteem op reageert. Het immuunsysteem is hierdoor actiever dan normaal en reageert minder goed op indringers. Hierdoor kan het coronavirus zich snel vermenigvuldigen, waardoor de patiënt zieker wordt.”
Obesitaspatiënten kampen bovendien vaak met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 waardoor ze minder goed opgewassen zijn tegen een venijnig virus als dit. Ze zijn daardoor vatbaarder voor een longontsteking of infectie.
,,Dat zagen we bij de griep, maar ook nu bij corona. Maar er is nog iets geks aan de hand: bij coronapatiënten verdwijnen ook veel witte bloedlichaampjes en dat is voor deze patiënten, die toch al een verzwakt immuunsysteem hebben, extra nadelig. Het onderliggende mechanisme kunnen we nog niet goed verklaren”, zegt Van Rossum.

Mnoho břišního tuku je důležité riziko, zmiňuje Liesbeth van Rossum, internistka a profesorka obezity na Erasmus Lékařském Centru (poznámka překladatele, tato nemocnice je považována za jednu z nejlepších nemocnic v Nizozemsku). V břišním tuku jsou neustále vytvářeny hormony a "zánětové látky" (nevím jak přesně "ontstekingstofjes" přeložit), na které reaguje imunní systém. To způsobuje, že imunní systém reaguje více než normálně a tudíž reaguje méně na vetřelce. Kvůli tomu se může koronavir rychleji rozmnožovat a pacient se stává více nemocný.
Navíc, obézní pacienti mají často kardiovaskulární onemocnění (nemoci srdce a cév) a cukrovku 2. typu, čímž jsou méně odolní vůči zlému viru jako je tento. Jsou proto také náchylnější dostat zápal plic nebo chytit infekci.
"To jsem již viděli u chřipky a nyní i u koronaviru. ... u pacientů zasažených koronavirem mizí též mnoho bílých krvinek a to je u těchto pacientů (s nadváhou a obézních), kteří mají už tak oslabený imunní systém, extra nevýhodné. Uspokojivé vysvětlení toho, jaký mechanismus za tím stojí, jsme ještě nenašli", říká Van Rossum.

Závěr

Obézní lidi patří během této pandemie do rizikové skupiny a měli by si tedy extra dávat pozor, aby se nenakazili. Též se stále vyplácí, pokud je to pro obézního člověka možné, aby zhubl. To by však neměl dělat nějakou drastickou dietou, ale měl by začít zdravěji žít: více se pohybovat a jíst rozmanitou stravu v přiměřeném množství.

Má osobní situace

Sám se již několik let pohybuji na spodní hranici obezity prvního stupně. Mé BMI je již několik let zhruba 30. V roce 2018, viz vložená fotka z toho roku, jsem vážil skoro 100 kg a mé BMI bylo 31. Mé bříško bylo úctyhodné. :-) Dělal jsem si z něj legraci, ale radost ze svého bříška jsem neměl.
Ač nesmírně rád jím a chutná mi skoro vše, tak jsem se rozhodl, že se v jídle budu mírnit. Denně jsem chodil na procházky a jednou týdně jsem chodil plavat. Plavání jsem teď kvůli pandemii musel dočasně přerušit. Za dva roky jsem zhubl o pět kilo a mé BMI je nyní těsně pod 30. Není to velký pokrok, cítím se však tak lépe a pokusím se, především extra pohybem, ještě pár kilo tuku shodit.
Je mi přes 70 let, jsem celkem zdravý a na koronavir si dávám velký pozor, viz Nový koronavir - jak se před ním chráním.

Disclaimer

Dlouho jsem váhal, zda tento článek dopsat a jako blog publikovat. Vím, že jde o složité a ošemetné téma. Nejsem lékař. Tímto článkem jen stručně informuji a souvislosti mezi nákazou koronavirem a obezitou. Zájemci o další informace si je musí sami vyhledat na internetu. Navíc, některé věci o koronaviru zatím nejsou (s velkou jistotou) známy.

V žádném případě nechci vyvolávat zášť proti "tlouštíkům". V Nizozemsku se nákaza koronavirem dosti rozšířila. Obsazení JIPek se přibližují jejich maximální kapacitě, například v Severním Brabantsku. Na sociálních sítích se ozvaly hlasy typu: má matka nemůže být přijata na JIP, protože ji obsazují tlusťoši (v nizozemštině "dikkerds"). Toto není v Nizozemsku (zatím) pravda a doufejme ani nikdy pravdou nebude. Navíc je třeba brát též v potaz, že obezita má mnoho důvodů. Není možno generalizovat a tvrdit, že za obezitu si lidé mohou (vždy) sami. Vše to, co v tomto odstavci zmiňuji, je napsáno ve výše zmíněném článku, jen jsem to z něj v češtině shrnul.

Související články

Hoogleraar legt verband tussen obesitas en corona uit: dikke buik is een risico (Vysokoškolský profesor vysvětluje vztah mezi obezitou a koronavirem: tlusté břicho je riziko). Článek je v nizozemštině.
Obezita zvyšuje riziko nakažení koronavirem
Články o obezitě na iDnes.cz
Seznam článků o koronaviru, obezitě a jednotce intenzivní péče v češtině, nalezené Googlem

Omlouvám se, že článek, z kterého především vycházím, je v nizozemštině. Narazil jsem na něj, protože často sleduji nizozemská média. Považuji jej za kvalitní populárně vědecký článek, který cituje přední nizozemské odborníky. Proto jsem jej vzal za základ mého článku.
Je možno si jej Googlem dostatečně dobře přeložit do češtiny. Články v češtině na téma "koronavirus, obezita a jednotka intenzivní péče" si je možno též vygooglovat. Na toto téma je i v češtině na internetu velký počet článků, viz koronavirus, obezita a jednotka intenzivní péče.

Přeji vám milí čtenáři dobré zdraví.

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 13.4.2020 16:45 | karma článku: 27.53 | přečteno: 1109x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 124 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...