Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů - 1. díl - Úvod

V sérii dvou článku chci dotáhnout do konce myšlenku, že svět nemohl vzniknout jen tak sám od sebe, ale musel být stvořen Bohem Stvořitelem. 

Úvod

Kniha Genesis a židovská a křesťanská víra

Modrý fraktál z Juliovy množiny

Dle knihy Genesis svět stvořil Bůh. Genesis je první díl židovské i křesťanské Bible. Pro většinu židů (tj. lidí věřící v Boha dle židovského náboženství) a pro většinu křesťanů je Bible svatá kniha a jako takovou ji nezpochybňují. Někteří věřící berou Bibli (téměř) doslova, jiní ji však berou jen jako zjednodušený popis toho, co se stalo. Důležité pro ně však vždy je, že svět stvořil Bůh. 

Někteří věřící v Boha věří, nejen proto, že to stojí v Bibli, ale též proto, že nějakým způsobem poznali, že Bůh existuje. Měl jsem dobrého technicky i humanitně dosti vzdělaného a inteligentního známého, nebyl to žádný Jehovův svědek, který na můj dotaz, zda v křesťanského Boha věří, odpověděl, že u něj nejde o víru, protože ví, že Bůh existuje. Nerozebírali jsme, jak to ví. Chápu a akceptuji, že takovéto věci se těžko někomu jinému (stručně) vysvětlují. 

Ateisti a agnostici

V celém tomto článku pod Biblí rozumím křesťanskou Bibli (Starý a Nový zákon) a Židovskou Bibli. Obě knihy mají Genesis jako svoji část. Předesílám, že zjednodušuji a slova věřící a ateista definuji jen dle toho, zda někdo věří, že Bůh stvořil svět, tak jak je to - doslova nebo obrazně - popsáno v knize Genesis. Vím, že existují jiné svaté knihy. Těch je však hodně a dosti se liší. Mé zjednodušení mi umožňuje se přesně a jasně vyjadřovat, aniž bych se musel zabývat například tím, že věřící dle jedné víry může být nevěřící (pohan) dle víry jiné. Dokonce i v rámci křesťanství existují rozdíly, v co která křesťanská církev věří a též velké individuální rozdíly mezi jejími členy. Měl jsem kdysi v jednom výzkumáku v Nizozemsku kolegu matematika. Sdíleli jsme spolu pracovnu, takže jsme se občas dostali i do velmi osobních diskusí. Když mi sdělil, že je věřící kalvinista a je členem Nederlandse Hervormde Kerk, tak jsem se ho jako bývalý katolík zeptal, zda věří na panenství a neposkvrněné početí Panny Marie. Jeho odpověď byla stručná a jasná: "Toto nepovažuji za důležité." S tím jsem souhlasil.

Nevěřící (tj. skalní ateisti a agnostici) Genesis a celý Starý zákon považují pouze za sbírku židovských bájí a pověstí a neberou ji jako přesný popis toho, co se kdysi stalo. Mnozí z nich, včetně mne, však uznávají, že ve Starém zákoně je spousta moudrostí, kterými je dobré se řídit.

  • Slova ateista je běžně používáno ve dvou významech:
  • 1. Ateista je člověk, který nevěří v Boha, t.j. opak teisty. Může však jeho existenci připouštět. Takový člověk je vlastně agnostik.
  • 2. Ateista je člověk, který v Boha nevěří a jeho existenci zcela vylučuje. Takové lidi pro odlišení nazývám skalními ateisty, někdo je nazývá ryzími ateisty.
    Skalní ateista je vlastně také druh věřících, věří pouze ve hmotu a energii. Dle mne existenci Boha nelze dokázat, ale ani vyloučit. Tudíž být agnostik je dle mne jediné obhájitelné racionální stanovisko. Domnívám se, že i někteří v principu věřící jsou občas agnostiky, protože o existenci Boha někdy pochybují. 

Osobně jsem agnostik, tj. v Boha dle z žádného náboženství nevěřím, avšak jej ani nevylučuji. I když by mne jeho existence, tak jak je popisovaná ve svatých knihách, velmi překvapila. Jsem tolerantní agnostik. Dle mne si každý může věřit v co chce, pokud na základě své víry nikomu neškodí. 

Filosofické "důkazy" existence Boha Stvořitele

Věřící tedy věří v Boha Stvořitele, protože to stojí v jejich svaté knize Bibli nebo proto, že i nějak jinak poznali, že Bůh existuje. Existují však též filosofické "důkazy" toho, že svět stvořil Bůh. Všechny tyto důkazy jsou však vlastně důkazem kruhem. Například vycházejí z toho, že svět kdysi nebyl, a jelikož vznikl, tak jej někdo musel stvořit a toho někoho pak nazývají Bohem Stvořitelem. Kruh je tady v tom, že předpokládají, že svět někdo musel stvořit a pak to dokážou. Tento "důkaz" má mnoho verzí, například, že vše musí mít příčinu. Tudíž i vznik světa musí mít svou příčinu a Bůh Stvořitel je zde ta příčina. 

Současná kosmologie

Na základě doložených vědeckých výzkumů věřím v teorii velkého třesku. Slovo věřit zde není přesné slovo, protože to s jistou nejistotou nepřesně vím. Též věřím v evoluci, i když tato ještě nebyla dopodrobna dokázána a ani nikdy nebude dokázána. Chybějící články v teorii evoluce asi vždy zůstanou. Vědecké teorie nejsou nikdy absolutně pravdivé a definitivní. Na rozdíl od vycházení ze svatých knih však jsou založeny na pozorování (na zkušenosti) a na racionálním myšlení, podepřené největší a nejjistějším stavebním kamenem (exaktních) věd matematikou. Věda se, na rozdíl od svatých knih s neměnnými dogmaty, neustále vyvíjí. Opravuje dřívější omyly a nepřesnosti. I když nevyhnutelně zavádí stále nové omyly a nepřesnosti, snad však stále v menší míře.

Domnívám se, že neexistuje jen náš vesmír, který začal velkým třeskem, ale že existuje mnoho paralelních vesmírů (paralelních světů). Tedy, že existuje jakýsi hyper-vesmír, který se skládá z mnoha vesmírů. Pomocí tohoto hyper-vesmíru je možno též vysvětlit, co bylo před velkým třeskem, při kterém vznikl náš vesmír, a jak se hmota a energie (což je vlastně totéž) do našeho vesmíru dostaly. Například takto: před velkým třeskem existoval již náš hyper-vesmír a hmota a energie se z něj dostaly do našeho vznikajícího vesmíru. To se však nestalo tak, že by nějaké částice, atomy, molekuly atd. z hyper-vesmíru do našeho vesmíru přešly, ale z hyper-vesmíru se uvolnila jakási prahmota/praenergie. Dle současné kosmologie, viz Wikipedie: "raný vesmír byl homogenní a izotropně vyplněný vysokou energetickou hustotou".

Osobně si též myslím, toto přesahuje rámec současné kosmologie, zdá se mi to však být logické, že existuje nekonečná hierarchie hyper-vesmírů. Např. náš hyper-vesmír je částí jakéhosi hyper-hyper-vesmíru, který se skládá z mnoha hyper-vesmírů, které se skládají z mnoha vesmírů. Atd., tj. existují hyper-hyper-...-vesmíry. Myslím si, že stejně jako náš vesmír není věčný (kdysi vznikl a jednou zanikne), tak ani hyper-hyper-...-vesmíry nejsou věčné. Vše se přetváří a nejen hmota a energie, ale i přírodní zákony.

Je dost dobře možné, že v některých paralelních vesmírech platí jiné fyzikální zákony než v našem vesmíru. Dokonce i v našem vlastním vesmíru možná může dojít nějakému fázovému přechodu a změně jeho dalšího vývoje, viz [1] níže mezi odkazy a souvisejícími články. 

Pochopitelně, úvahy o paralelních vesmírech a hyper-vesmíru a hyper-hyper-...-vesmírech jsou pouze spekulace. Dává to však ucelený pohled na v hrubých rysech existenci všeho.

Někteří lidé říkají, že Bůh je pro ně příroda, příroda v tom nejširším slova smyslu. Tak to vidím též já. Pod přírodou však nechápu jen měnící se fyzickou část přírody a společnosti, ale též zvolna se měnící zákony, kterými se tato příroda řídí. Tyto dvě věci od sebe nejde oddělit.  

Pokračování najdete v příštím článku

Tento článek obsahuje jen úvod k tématu nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů. Časem zde publikuji pokračování tohoto článku, ve kterém tyto nekonečné hierarchie Bohů Stvořitelů popíši. 

Odkazy a související články

Starý zákon, Online Bible, překlad 21. století 
Biblenet.cz Genesis 
Genesis Wikipedie 
Paralelní světy (vesmíry), Wikipedie 
Velký třesk, Wikipedie 
[1] Jiří Podolský: Kosmos jako celek - co o něm dnes víme?

Obrázek v článku a u perexu

Děkuji kolegu blogerovi Janu Řeháčovi, že mi (v diskusi pod jeho článkem) povolil použít obrázek, který umístil v článku Cesta do hlubin fraktálovy duše IX.

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 16.8.2019 10:13 | karma článku: 23,45 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 649x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport

Jaroslav Chudáček

Helena Vondráčková a Jiří Korn

Helena Vondráčková a Jiří Korn tvořili po léta vynikající pěveckou dvojici. V tomto článku umisťuji tři videa tohoto páru, od lehčího, přes oddychové až po velmi vážné. Všechny tři písně jsou pozitivní a optimistické.

17.6.2023 v 20:29 | Karma: 25,93 | Přečteno: 708x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Chudáček

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová opět perlila

Markéta Pekarová Adamová obhajovala reformní balíček. Přitom se dopustila velké nepřesnosti, co se týče daně z tichého vína z dovozu.

22.5.2023 v 11:22 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Tak máme zase letní čas.

V noci na dnešek byl náš čas posunut o jednu hodinu dopředu. Jako důchodci mi to nevadí. Dělám jen to, co chci, kdy chci a s kým chci. :-) V článku popíši, jak tento problém řešily a řeší některé firmy v Nizozemsku.

26.3.2023 v 10:40 | Karma: 22,63 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Novoroční zamyšlení a přání

Včera skončil rok 2022 a o půlnoci jsme vstoupili do roku 2023. Na mnoha místech to bylo doprovázeno odpalováním zábavní pyrotechniky.

1.1.2023 v 18:15 | Karma: 21,80 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Petr Fiala je učenlivý žák Vladimíra Putina

Nebojte se, Petr Fiala nechce vojensky napadnout a okupovat žádnou zemi, jako to udělala Ruská federace pod vedením Vladimíra Putina. Zdá se však, že se od Putina naučil překrucovat význam slov.

16.10.2022 v 15:54 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Až ráno, až ráno, až bude nový den,

dřív domu nepůjdem, než bude bílý den. Na tuto píseň jsem si vzpomněl, když jsem se včera dvakrát na chvíli podíval na jednání ve sněmovně českého parlamentu.

2.9.2022 v 19:16 | Karma: 23,90 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Michail Gorbačov

30. srpna 2022 zemřel bývalý generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov. V tisku o něm v minulých dnech prošlo hodně zpráv. Pokusím se k tomu něco dodat a upozornit i na jeho negativní stránky.

1.9.2022 v 14:15 | Karma: 22,56 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Jak jsme se v roce 1968 mohli ubránit před vojsky Varšavské smlouvy?

Nevěříte? Tak čtěte dáááááááááááááááááááááááál. A dočtete se. (Perex musí mít minimálně 100 znaků.)

21.8.2022 v 18:57 | Karma: 22,08 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Pražské jaro a Alexandr Dubček

Dnes je to 54 let ode dne, kdy nás obsadily armády Varšavské smlouvy. Tímto článkem sděluji můj názor na Alexandra Dubčeka a na Pražské jaro.

21.8.2022 v 13:02 | Karma: 23,31 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Trapná ODS

Kandidátka ODS do následujících komunálních voleb v Mladé Boleslavi je plná chyb. Přesto se to Raduanu Nwevaltimu líbí.

13.8.2022 v 11:47 | Karma: 31,76 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Jak se chovat v parných dnech

V Evropě je nyní vedro a sucho. Maximální teplota dle předpovědi na příští úterý v mém bydlišti v Nizozemsku, kousek od Haagu a od Severního moře, prý bude 37 stupňů Celsia.

16.7.2022 v 12:55 | Karma: 24,49 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Za Babiše bylo líp

Na různé lidi, věci, události a situace existují různé názory. Záleží na povaze, inteligenci, výchově, vlastních zkušenostech a úhlu pohledu člověka, který hodnotí. Někdy je překvapivé s jakou argumentací někdo může přijít.

16.5.2022 v 17:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Velikonoční přání

Miluji všechna roční období. Každé z nich má výhody i nevýhody. Na jaře se po zimě opět otepluje. Rozkvétají stromy a květiny.

15.4.2022 v 20:28 | Karma: 21,32 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Německo začíná měnit názor na politiku Angely Merkelové vzhledem k Rusku

Němečtí politici a historici si kladou otázku, zda „měkký“ přístup Berlína k Moskvě nedal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pocit, že se nemusí obávat reakce Západu.

28.3.2022 v 21:51 | Karma: 25,02 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Inteligentní dron sovětské výroby

Přes dvě země NATO, Rumunsko a Maďarsko, dnes do členské země NATO Chorvatska "zabloudil" z Ukrajiny dron sovětské výroby.

11.3.2022 v 18:06 | Karma: 22,38 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky