Zatmění Měsíce, rudý Měsíc a brexit

21. 01. 2019 21:33:21
Dnes (21. ledna 2019) proběhlo úplné zatmění Měsíce. Zmíníme i souvislosti tohoto jevu s dnes projednávaným brexitem v britském parlamentu.

Zatmění Měsíce

V Nizozemsku dnes úplné zatmění Měsíce proběhlo od 5:41 do 6:43. Během totálního zatmění je Měsíc přece jen trochu vidět. Skrze atmosféru Země dopadne na Měsíc trochu slunečního světla. To světlo však má oranžočervenou barvu. Díky tomu pak má pro nás na Zemi Měsíce také oranžočervenou barvu, stejně takovou jakou má zapadající Slunce, jehož světlo musí též urazit dlouhou cestu skrze zemskou atmosféru a při jeho vstupu do zemské atmosféry dochází k lomu světla.

Ráno, v době zatmění jsem tvrdě spal. Zatmění Slunce a Měsíce jsem již několikrát viděl a nepovažuji je za něco velmi zajímavého, byť úplná zatmění nejsou tak často. Za nejhezčí vzpomínku na zatmění považuji zatmění Slunce, které kdysi proběho v Nizozemsku téměř v pravé poledne a ptáci během něj "šli spát".

Dnes večer jsem si všiml, že vycházející Měsíc v úplňku je oranžočervený. Nemyslím si, že takto oranžočervený byl kvůli doznívajícímu zatmění. Bylo to jen tím, že Měsíc právě vycházel. Barevně se Měsíc však dosti podobal oranžočervenému Měsíci během zatmění, jak jsem to viděl v novinách na fotkách.

Obrovský dopad tohoto zatmění na UK :-)

Jak víme dobře z minulosti, jevy na obloze mají vliv na dění na Zemi a někdy je možno dokonce pomocí nich předvídat důležité události. Stejně tak tomu je i v tomto případě. :-)

Theresa Mayová poslancům dnes oznámila, že odmítá druhé referendum o brexitu a nemíní brexit odkládat. V britské dolní sněmovně se dnes poslanci dále vesele hádali. Viz Druhé referendum ani odklad brexitu nebudou vzkázala poslancům Mayová. Zaujalo mne, že poslanci se navzdory neshodám oslovují velice zdvořile "honorable gentleman".

Oranžočervený Měsíc se někdy nazývá rudý Měsíc nebo dokonce krvavý Měsíc. Doufejme, že v Británii se v důsledku tohoto zatmění Měsíce nedostane k moci labourista Jeremy Corbyn, v některých otázkách jsou jeho názory blízké názorům komunistů.

Před sto lety Británie ještě byla obrovská říše a velmoc. Během sta let ztratila kolonie a moc ve světě. Upřímně řečeno by mne nepřekvapilo, kdyby se během příštích deseti let Spojené království (UK) rozpadlo: Severní Irsko se spojilo s Irskou republikou (dle mne by toto pro obě strany bylo nejlepší), která je a chce zůstat v EU, a Skotsko z UK vystoupilo a na rozdíl od zbytku UK zůstalo v EU. Avšak kdoví, třeba nakonec ani k brexitu nedojde. Ani to nevylučuji.

Problémem Britů s brexitem je, že jsou v podstatě tři možnosti: měkký brexit dohodou, tvrdý brexit bez dohody a zůstat v EU (remain). Pro každou z těchto tří možností je dost poslanců a také dost voličů. Takže ani jedna z těchto tří možností nezíská snadno nadpoloviční většinu poslanců ani voličů. Hlavním problémem však je, že Britové nebyli dostatečně o důsledcích brexitu politiky, ale také vlastní vinou, informováni, nevědí, co chtějí, a mění názory. Konec konců důsledky vystoupení z EU jsou velmi složité a ne každý tomu může dobře rozumět. Pak je otázka, zda by se o takovýchto složitých záležitostech měla konat závazná referenda, možná jen poradní.

Tereza Mayová během referenda hlasovala pro remain. Pak se stala premiérkou a slíbila, že brexit dotáhne k zdárnému konci. To mne překvapilo. Obdivuji ji však, jak teď rozhodně a neochvějně prosazuje dle ní nejlepší formu brexitu.

Související články

Bij heldere weer is maandagochtend een totale maansverduistering te zien (Při jasném počasí je v pondělí ráno vidět kompletní zatmění Měsíce)
Měsíc ráno opět zrudl, úplné zatmění doprovázel superúplněk
Nejbližší zatmění Slunce a Měsíce viditelná v České republice
Druhé referendum ani odklad brexitu nebudou, vzkázala poslancům Mayová

Dodatek 22.1.2019 12:55 - fotka a video

Do článku jsem přidal fotku temného rudého zatmělého Měsíce, která se náramně hodí k temné rudé povaze současného lídra britských labouristů Jeremy Corbyna. Též jsem ji vložil jako fotku perexu. Její autor Marek Trizuljak mi v diskusi pod svým článkem Rudý měsíc, rudo v očích (fotoblog) dal povolení tuto fotku zde umístit, za což mu vřele děkuji.

Povídání o zatmění je možno si poslechnout a celé zatmění je možno dobře vidět na videu Griffith hvězdárny v Kalifornii. Video trvá necelých 7 hodin. :-) Zatmění začíná zhruba v čase 2:40:00 videa, úplné zatmění začíná zhruba v čase 3:43:00 a končí zhruba v čase 4:40:00):

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 21.1.2019 21:33 | karma článku: 25.55 | přečteno: 408x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...