Cena bitcoinu dnes překročila hranici 5 000 US dolarů

12. 10. 2017 23:44:51
Motto. Bublina zlata trvala 10 000 let, bublina bitcoinu bude trvat příštích 10 000 let. ... Cena bitcoinu u všech bitcoinových směnáren a burz dnes překročila hranici 5 000 US dolarů a zatím stoupá dále.

V okamžiku, kdy píši tento článek, 12. října 2017, 22:30 se cena bitcoinu pohybuje kolem 5 330 US dolarů, tj. kolem 4 470 eur a kolem 113 000 Kč, pro cenu v eurech viz například bitcoin.nl.

Důvody současného vzrůstu ceny

​1. Bitcoin je dobrá technologie. Emise bitcoinů je omezena matematickým algoritmem a každým rokem klesá, na rozdíl od fiat měn, které centrální banky tisknou, jak se to jim a vládám hodí, a tím fiat měny znehodnocují. To jsem zde už psal několikrát a nebudu to tedy do detailu opakovat.

2. Bitcoin stoupá v ceně a proto jej kupují další lidi. Tudíž stoupá v ceně ještě více a kupují jej opět další lidi ad. Současná cena bitcoinu je tedy alespoň z části (ne-li z velké části) bublina.
Motto článku přehání a je velká nadsázka. Něco pravdy na něm však je.

Jen malá část zlata (odhaduje se, že zhruba 15 procent), které lidstvo dosud vytěžilo, je použita na šperky, v elektronice atd. a zbytek je stále používán jen jako komodita na úschovu hodnoty. S nově vytěženým zlatem je to trochu jinak. Cituji z anglické Wikipedie:
- "The world consumption of NEW gold produced is about 50% in jewelry, 40% in investments, and 10% in industry." Tudíž, co se nově vytěženého zlata týče, tak 40% je použito jen jako komodita pro investory a spekulanty.
- "Inventory above ground (tj. zásoba zlata nad zemí) would satisfy many decades of industrial and even artisan uses at current prices." Tudíž, nad zemí je nesmírně mnoho zlata, které není použito jinak než jako komodita pro investory a spekulanty. Dříve totiž byla období, kdy většina nově vytěženého zlata byla používána především jako komodita pro investice.

Vysoká cena zlata je hlavně díky spekulacím a tomu, že některé měny kdysi byly kryty zlatem. Bitcoin začíná částečně přejímat roli zlata jako komodity. Bitcoinová bublina jistě nebude trvat 10 000 let, možná však bude trvat 10 nebo 50 let.

Infrastruktura bitcoinu je důsledná implementace "peer to peer architecture" na přeposílání bitcoinů, je již hotová a celkem dobře funguje. Těžaři podporují síť, protože na tom přes vytěžené bitcoiny a poplatky vydělávají.
​Bitcoin má stále technické nedostatky. Hlavním nedostatkem je malá rychlost a vysoká cena transakcí. Na odstranění nedostatků se však pracuje, i když uvnitř bitcinové komunity se lidé doslova hádají o tom, jaké řešení zvolit. Tyto neshody považují za největší současné riziko bitcoinu.

Bitcoin je sice dost bublina, ale nepřekvapilo by mne, kdyby v příštích deseti letech cena 1 bitcoinu stoupla minimálně na 1 milion US dolarů. Bitcoin může dle mého názoru nahradit z velké části fiat měny a banky, stejně tak jako maily z velké části nahradily dopisy a poštu.​ A to globálně, stejně jako to udělaly maily. Pokud se tak stane, tak k tomu minimálně 1 milionu US dolarů můžeme snadno dojít vydělením desetiny částky, která se nyní používá jako fiat měna po celém světě převedena na US dolary maximálním počtem bitcoinů, které kdy budou emitovány.

​3. Kolem 25. října má dojít k dalšímu rozštěpení bitcoinu na bitcoin a bitcoin gold. Toto plánované štěpení asi odstartovalo nynější nákupní horečku. Kdo bude mít v tu chvíli bitcoiny nebo jejich zlomky na správném místě, tak dostane bitcoin gold zdarma, stejně jak se to 1. srpna stalo s bitcoin cash. Proto asi někteří spekulanti teď bitcoiny dokupují. Je však otázka, zda bitcoin gold bude mít dlouhodobě velkou cenu. To jim však nevadí, doufají, že bitcoin gold po jeho obdržení rychle prodají.

Rada nakonec: Bitcoin je možná perspektivní technologie a měna budoucnosti, avšak nemá smysl bitcoiny nakupovat, pokud jim alespoň trochu nerozumíte, nejste přesvědčeni, že to je dobrá věc, a nemáte volné finance, o které byste bez velké bolesti mohli přijít.

Související články

Bitcoin na iDnesu

Mé články o bitcoinu na blog.idnes.cz.

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 12.10.2017 23:44 | karma článku: 27.31 | přečteno: 887x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.21 | Přečteno: 503 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...