Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cena másla za poslední rok významně klesla

V českých médiích, včetně blogů na iDnes.cz opět bouří emoce nad nárůstem ceny másla v posledním roce. Vidím to jinak a vysvětlím proč. 

Kolegyně bloggerka Markéta Šichtařová v článku Máslo nový investiční hit? tepe do EU, že svými regulacemi trhu způsobila nárůst ceny másla v posledním roce o 46%. Píše: "Podle ČSÚ byla cena másla v srpnu meziročně o 46 % vyšší."
?V jejím článku je také uveden graf ceny másla ke dni 24.9.2017 v několika zemích. Z uvedených zemí je nejvyšší cena za 100 kilo másla v Nizozemsku, 694 eur. Průměrná cena v EU je 647 eur. Cena v České republice je nižší než průměrná v EU a to 606 eur. Ceny vypadají vysoké, protože jsou to ceny za 100 kg másla. Když je však vydělíme 100, tak dostaneme ceny za 1 kg, a ty už na první pohled vypadají přijatelněji a to 6,94, 6,47 a 6,06 eur.
Občan ČR spotřebuje v průměrně za rok zhruba 5 kg másla. Tudíž za máslo utratí za rok zhruba 30 eur (= 5 x 6), tj. 780 Kč (při kurzu 1 euro = 26 Kč). Tudíž zhruba 65 Kč za měsíc, tj. v průměru zhruba 2 Kč za den. Nechci nijak zmenšovat roli každé zbytečně utracené koruny, obzvláště pro sociálně slabší rodiny, ale 2 Kč za máslo na osobu a den se mi nezdá být až tak moc. 
?Žiji (již léta) v Nizozemsku, kde je dle toho grafu máslo nejdražší, a nevšiml jsem si, že by zde lidi, s kterými se stýkám, nebo v médiích někdo kritizoval vzrůst ceny másla nebo to, že máslo je drahé. Zdražování lidé kritizují, to se však netýká specificky másla. Na druhou stranu ceny spousty věcí, díky globalizaci, klesly. I když s poklesem ceny často také bohužel klesla kvalita. 

Největší kritika zdražování zde byla po zavedení eura. 1 euro se tehdy měnilo za zhruba 2,20 guldenu. Všeobecná stížnost lidí byla, že mnoho cen tehdy velmi rychle stouplo tak, že nová cena v eurech se rovnala staré ceně v guldenech. (Platy v eurech však byly vypočítány z předchozích platů v guldenech dle kurzu 1 euro = 2,20371 guldenů.) Tehdejší ministr financí zhruba rok po zavedení eura na dotaz novináře na inflaci odpověděl, že po zavedení eura dle jejich statistik inflace významně nestoupla, dle jeho ženy však ano. 
?Nechci nijak obhajovat evropskou hospodářskou politiku. Paní Šichtařová píše:

A kdo za drahé máslo může skutečně? Souhra několika vlivů. V EU se vyrábí méně mléka. Proč? Protože společná evropská zemědělská politika platí zemědělcům za to, že nevyrábějí. (Vážně, bez legrace.) Vyrobené mléko má také nižší obsah tuku. A současně s tím stoupá výroba tučnějších výrobků, takže tuku k použití na máslo zbývá stále méně.Zdroj: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=626009

Dle mne však mnohem důležitější a mnohem horší než vzrůst ceny másla je to, že euro, česká koruna atd. je inflační měna. Evropská centrální banka stále tiskne 80 miliard eur měsíčně, odborně a podvodně se to nazývá kvantitativní uvolňování. Od března 2015 ECB tiskla 60 miliard eur měsíčně, od března 2016 tato částka byla navýšena na 80 miliard eur měsíčně. Tyto peníze pak prostřednictvím centrálních bank zemí Eurozóny ECB půjčuje za velmi nízké úroky vládám, které stále drží státy v dluhu. Získané peníze mimo jiné používají na často ne zcela smysluplné a dlouhodobě udržitelné sociální programy, na přemíru státních úředníků a byrokratů a na zbrojení. Nově "natištěné" peníze dostávají levně nebo dokonce s nulovým úrokem jako půjčku zadarmo též velké banky. Ty by měly těmito penězi podporovat podnikání a investice, ale dělají to velmi málo. Třeba proto, že se bojí, že v nadcházející krizi by o peníze přišly. Tištěním nových peněz se však znehodnocuje euro. Tím jsou vlastně všichni spořitelé v eurech a korunách okrádáni. Rovněž jsou okrádání ti, co vydělávají, dostávají důchod anebo podporu v eurech, které díky inflaci klesá v ceně vzhledem k produktům a službám.

Píši o ECB a euru. Stejné však platí i pro jiné centrální banky a jejich měny, které dlouhodobě ve velkém množství "tisknou" nové peníze. 

?Je těžké donutit centrální banky, aby se postaraly o stabilní anebo dokonce deflační měnu. Proto vymyslelo a zavedlo pár nerdů, matematiků, informatiků, libertariánů a anarchistů alternativní kryptoměnu bitcoin. Emise nových bitcoinů je předem omezena matematickým algoritmem. Proto je bitcoin deflační měna a jeho cena v US dolarech,  eurech, korunách atd. dlouhodobě (byť s výkyvy) roste. 

Cena bitcoinu v eurech v posledním roce

Na tomto grafu, zobrazená situace je z 29.9.2017 v 20:10 hodin, vidíme, že za poslední rok cena bitcoinu v eurech vzrostla o 553 procent. Cena bitcoinu z 539,85 eur totiž vzrostla o 2 985,62 eur na 3 525,47 eur. Cena bitcoinu v eurech tedy za rok vzrostla 6,53 krát (= 3 525,47 : 539,85). Kdyby cena másla v eurech anebo v korunách zůstala v minulém roce stejná, tak by jeho cena v bitcoinech klesla na zhruba 15,31 % původní ceny (= 100 : 6,53). Cena másla v Česku v korunách však meziročně stoupla o 46%. Kurz koruny k euru nyní a před rokem je zhruba stejný (26 - 27 Kč). Tudíž cena másla v Česku v bitcoinech za rok klesla na zhruba 22,35 % jeho ceny před rokem (= 15,31 x 1,46). Toto odůvodňuje název tohoto článku, i když cena je zde myšlena v jedné specifické měně. :-)
?Nechci zde nijak propagovat to, aby si lidé kupovali bitcoiny, aby s nimi (jeho malými zlomky) po čase vlastně "se slevou" mohli platit máslo. Zatím v Česku asi není kamenný obchod, kde by lidé mohli koupit čerstvé máslo za bitcoiny. Lidé vydělávají v korunách a (bohužel) ne v bitcoinech. Navíc, bitcoin je velmi volatilní měna a riskantní investice.
?Článkem ukazuji na to, že současné fiat měny - US dolar, euro, česká koruna atd. - jsou inflační, že tisknutí ve velkém nových peněz inflaci způsobuje a je to jedna z nejhorších věcí pro naši životní úroveň. Vzrůst ceny másla je v širším kontextu důsledků těchto inflačních měn téměř bezvýznamný detail. 

Přeji všem čtenářům pěkný víkend. 
Související články

Evropská centrální banka překročila RubikonČlánek o začátku kvantitativního uvolňování vyhlášeném ECB.

Euro je na vzestupu a tak je to v pořádku, věří evropští bankéřiZ článku plyne, že šéf ECB Mario Draghi ani letos nemíní skončit kvantitativní uvolňování.

Dodatek 3.10.2017 12:30

Článek jsem po malých úpravách publikoval též na CryptoSvet.cz, viz Inflace, cena másla a bitcoin

Autor: Jaroslav Chudáček | sobota 30.9.2017 2:13 | karma článku: 26,48 | přečteno: 1431x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky