Jaroslav Chudáček

Cena bitcoinu překročila 3 400 US dolarů, technický vývoj bitcoinu a bitcoin cash

10. 08. 2017 16:00:14
Motto. Tak jako voda teče z míst vyšších na místa nižší, tak také peníze tečou od lidí hloupých k lidem chytrým. (Autor neznámý, přísloví lidí chytrých.)

V posledních týdnech a měsících se toho na poli bitconu a kryptoměn událo mnoho. Zmíním pouze některé důležité události.

Protokol bitcoinu, velikost bitcoinového bloku, rychlost a cena bitcoinových transakcí

Bitcoin je úspěšný a je stále více používán. V důsledku toho bitcoinová síť již narazila na hranici s přijatelnou rychlostí transakcí, síť nestačí transakce rychle zvládat. Vědělo se již dávno, že k tomu jednou dojde. Také je již dlouho známo několik možných řešení tohoto problému. Bitcoinová komunita se však dlouho nemohla shodnout (vlastně se zcela neshodla dosud) na tom, které z možných řešení vybrat. K jisté dohodě došlo nedávno na konferenci v New Yorku, viz tento článek v němčině a v něm odstavec "Die Lösung der Blocksize-Debatte?". Toto řešení, jistý kompromis mezi developery a uživateli na jedné straně a minery ("horníky" kteří podporují bitcoinovou síť a jsou za to odměňováni "vytěženými" bitcoiny) na straně druhé, by mělo být v srpnu tohoto roku implementováno.

V bitcoinové komunitě již došlo k mnohým hádkám, viz například tuto ukázku z Bitcoin Magazine. Nevyřešené hádky neprospívají nikomu.

Segwit - Segregated Witness, BIP 141, 2 MB hardfork, Lightning network

Navrženým řešením je změna bitcoinového protokolu, kterým se schvalují bitcoinové transakce. Základem změny je předně oprava několika starých bugů v protokolu a lepší využití bitcoinového bloku. Vzniklý protokol Segwit navíc odděluje digitální podpis transakce od dat transakce a tím značně snižuje data pro každou transakci v bloku. Navíc Segwit umožňuje, aby později byl zaveden též protokol Lightning Network.

Pak je v plánu implementovat protokol pro 2 MB bloky, což by vedlo k rozdělení bitcoinchainu a tedy k "hard forku". Nový hlavní protokol bitcoinu by se pak měl používat pouze pro větší a důležité transakce. Na malé transakce (například nákup jedné kávy v restauraci) by měl vzniknout a být používán další nový protokol Lightning Network, který odlehčí hlavnímu protokolu. Toto kombinované řešení je zastáváno důležitou, osvědčenou a opatrnou částí bitcoinové komunity, i když se některým členům komunity zvané Bitcoin Core nelíbí.

Není to však jednoduchá záležitost, protože jde o zásah do užívaného protokolu. Navíc, mineři, výrobci softwaru a uživatelé jsou nezávislí a není snadné (je vlastně nemožné) je donutit používat software pro nový protokol. Hrozí rozdělení bitcoinu (tzv. hardfork) na dva bitcoiny.

Na implementaci se již začalo pracovat. 8. srpna došlo k tzv. Bip 141 locku, kdy se mineři přihlašují k tomu, že zavedou Segwit. Již nyní se zdá, že většina minérů se přihlásila. Koncem srpna by měl Segwit začít být užíván a v listopadu t.r. by vše mělo být uzavřeno, včetně uvedení do provozu protokolu Lightning Network. Pokud se implementace povede a ujme, tak to prospěje užívání bitcoinu a jistě i jeho ceně. Do té doby však ve vzduchu stále visí nejistota.

​Koho zajímají technické podrobnosti o Segwitu, BIP 141, 2 MB hardforku a Lightning Networku, tak si je může snadno vygooglovat. Pro znalce nizozemštiny (kdo umí anglicky a německy, tak by měl trochu rozumět i nizozemštině) odkazuji na stručný a přehledný článek zde.

Bitcoin cash (bch) - bitcoiny byly jednorázově naklonovány

​Někteří mineři a uživatelé bitcoinů neměli trpělivost čekat na to, jak opatrné zvýšení rychlosti transakcí dle skupiny Bitcoin Core bude probíhat. Proto malá skupina minérů začala používat nový software a v něm protokol, kde byl bitcoinový blok zvětšen na maximálně 8 MB. Je to velmi přátelské rozdělení (hard fork) bitcoinu. Ke každému starému bitcoinu vznikl 1 bch a všechny původní bitcoiny dále ve svém životě jako bitcoiny pokračují. Takže vlastně nejde o pravé rozdělení (hard fork), ale klonování. Každý majitel bitcoinu (nebo jeho části) dostal zdarma 1 bch (nebo odpovídající část). Pokud je měl na svém počítači nebo v hardware peněžence, tak vše proběhlo bez problémů. Většina online bitcoinových peněženek, bitcoinových směnáren a burz dala uživatelům příslušný počet bch. Některé (jako Bitstamp) ne. Ty však své uživatele předem varovaly, aby, pokud chtějí zdarma získat bch, si své btc zavčas převedli jinam.

​Cena btc se na chvíli o něco propadla, ale rychle se vrátila na původní cenu a pak stoupala. Cena bch začala na zhruba 300 eurech, stoupla na skoro 600 eur, pak klesla. Nyní, když toto píši, se pohybuje kolem 280 eur.

Bch je vlastně nová alternativní digitálni měna. Těchto tzv. kryptoměn je již zhruba 700. Nejdůležitější je stále bitcoin. Pak následují litecoin, ethereum atd. Současná tržní kapitalizace bitcoinu (počet bitcoinů x jeho cena) je zhruba 55 miliard US dolarů. Současná tržní kapitalizace všech digitálních měn již přesáhla 100 miliard US dolarů, avšak velmi fluktuuje, stejně jako ceny jednotlivých měn.

Cena bitcoinu překročila 3 400 US dolarů

4. srpna 2017 cena bitcoinu překročila hranici 3 000 US dolarů. Pak s výkyvy stoupala dál. Nyní je zhruba 3 400 US dolarů, viz Bitstamp .
​Cena bitcoinu v eurech nyní již druhý den kmitá kolem 2 900 eur, viz bitcoin.nl. Když u tohoto grafu kliknete na "alles" tak se Vám zobrazí vývoj ceny bitcoinu v eurech od nuly v roce 2009 až po současnou hodnotu.

Proč vznikl bitcoin?

​Odkazuji na zajímavý článek v angličtině "A Quick Reminder Why Bitcoin was Invented in the First Place", který stručně a jednoduše popisuje proč předně bitcoin vznikl. A dle mne i proč stále existuje. Není to jen bublina, jako kdysi tulipánová horečka.

Navíc k tomu dodávám, že jeden americký prezident řekl zhruba toto: "Kdyby lidé jednoho dne pochopili, jak fungují banky a peníze, tak dojde příští den k revoluci."

Tak jako voda teče z míst vyšších na místa nižší, tak také peníze tečou od lidí hloupých k lidem chytrým.

Co se provokativního a trochu cynického motta tohoto článku týče, tak k němu dodávám, že někdy je dost těžké předem vědět, co je "chytré" udělat. :-)

V každém případě by do bitcoinu neměli investovat lidé, kteří nemají peníze, o které by bez bolesti mohli přijít. Mohli by sice vydělat, ale mohlo by se jim to také proklatě nevyplatit.
Pokud někdo má peníze nazbyt, umí dobře pracovat s počítačem a má silné nervy (bitcoin je velmi volatilní měna), tak si může s částí svého volného kapitálu nákupem bitcoinů (nebo jeho částí) zcela na vlastní riziko zaspekulovat.

​Další úspěch bitcoinu bude velmi záležet na tom, do jaké míry bude používán jako alternativní měna k placení a zda obchody začnou platit též své subdodavatele v bitcoinech. Velký zvrat nastane v okamžiku (pokud k tomu někdy dojde), kdy podniky začnou platit své zaměstnance alespoň zčásti v bitcoinech místo v deflačních fiat měnách. Do té doby je bitcoin především komodita pro spekulanty a pro lidi, kteří si chtějí výhodně byť riskantně uložit své peníze. Bitcoin je stejně jako zlato, které bitcoin postupně nahrazuje, "antidolar". Stoupá v ceně, když dolar oslabuje (a občas stoupá anebo klesá v ceně bez ohledu na ceně dolaru).

Autor: Jaroslav Chudáček | karma: 21.48 | přečteno: 572 ×
Poslední články autora