Jaroslav Chudáček

Theresa Mayová a brexit

24. 07. 2017 9:09:09
Kam kráčí Spojené království? Spojené království začalo vyjednávat o podmínkách opuštění Evropské unie. Vyjednávání ze strany Britů však neprobíhá vůbec přesvědčivě.

Britové si loni v referendu velmi těsnou většinou odhlasovali, že vystoupí z Evropské unie. V důsledku toho odstoupil britský premiér Cameron, který byl jednoznačně pro setrvání Spojeného království (United Kingdom - UK) v EU. Premiérkou se po něm stala Theresa Mayová, která před referendem byla pro setrvání UK v EU, ale zavázala se, že nyní bude pracovat na vystoupení UK z EU za pro UK co nejvýhodnějších podmínek.

Rychle se však ukázalo, že vyjednávání s EU o podmínkách britského vystoupení nebude jednoduché. Stručně řečeno, Britové se nemohou zbavit nevýhod členství v EU a ponechat si výhody členství. Např. pokud chtějí zůstat ve společném trhu EU, tak musí stejně jako členské země EU splňovat podmínky členství ve společném trhu, například umožňovat volný pohyb osob z EU včetně pracovních možností (tj. volný pohyb pracujících). Na rozdíl od členských zemí již nebudou mít právo o pravidlech EU a společného trhu spolurozhodovat.

Proto se Mayová rozhodla pro tzv. tvrdý brexit, tj. velmi radikální odpojení od EU. Ve své domýšlivosti a neznalosti nálad mezi Brity vyhlásila nové volby, aby získala silnější mandát pro vyjednávání s EU a pro tvrdý brexit. K jejímu překvapení však silnější mandát nezískala. Konzervativci sice volby vyhráli, ztratili však nadpoloviční většinu v dolní komoře parlamentu.

Britské referendu ukázalo nevýhody demokracie, když se to s ní přehání. V referendu směli volit i lidé, kteří příliš nevěděli, jaké budou pro UK důsledky vystoupení z EU. To mimochodem pořádně a přesně ví málokdo, pokud vůbec někdo. UK je první země, která z EU vystupuje. Mnozí zastánci brexitu byli především, což je pochopitelné, nespokojeni s tím, jak EU nyní funguje. Takže jejich hlas pro brexit byl především protestní hlas proti současnému stavu EU. Nebyli si však dostatečně vědomi toho, jaké důsledky vystoupení z EU pro UK bude mít, a možná ani brexit nechtěli. Jen si zadarmo a na chvíli bezbolestně proti EU zaprotestovali. :-(

Článek Brexit Is Dead - A Wave of Anger Crashes over Britain

Včera jsem narazil na zajímavý, byť již měsíc starý článek Brexit Is Dead - A Wave of Anger Crashes over Britain (Brexit je mrtev - vlna zloby dopadla na Británii), publikovaný v angličtině v německých novinách Spiegel Online International. Článek dle mne pěkně ukazuje, co si někteří obyvatelé evropského kontinentu myslí o Britech, britské Konzervativní straně a brexitu. Článek je napsaný v květnaté angličtině, místy v nadsázce a lehce ironicky a stojí jistě za přečtení.

Britská konzervativní strana se stala stranou hazardérů a klaunů

Článek začíná konstatováním, že britská konzervativní strana byla v Evropě respektovaná a obávaná strana. Po referendu o brexitu a tom, co po něm v UK následovalo, však respekt ke konzervativní straně zmizel a strana je považována za stranu hazardérů a klaunů.

Z článku cituji:

" "The country looks ridiculous," the Financial Times -- not exactly a leftist mouthpiece -- wrote recently. Indeed, the party of Winston Churchill and Margaret Thatcher has turned into a gaggle of high rollers and unwitting clowns.​

First came Boris Johnson, who vociferously supported Brexit last year to show his boss, Prime Minister David Cameron, what an outstanding orator he was even though he, Johnson, didn't really want Brexit. They both went all in, and the country lost.

And now we have Theresa May, who didn't really want Brexit either, but decided after last summer's referendum to throw her support behind leaving the European Union if it meant that she could become prime minister."

Shrnuji druhou část článku:

Velká Británie je sice ostrovem (souostrovím) avšak také zemí, která je nejvíce propojena se zbytkem EU

Velká Británie je se zbytkem EU propojena především londýnským finančním centrem. To, co zbylo z britského průmyslu, je silně propojeno s ostatními zeměmi EU. Dokonce i infrastruktura: Francie dodává Británii elektřinu, rozvod vody na jihu Anglie vlastní Němci a velká letiště jako Heathrow ​patří Španělům. Čtvrtina lékařů nepříliš dobře fungujícího britského zdravotního systému National Health System - NHS přišla z kontinentu.

Šovinistická propaganda zastánců brexitu

Cituji z článku: "The promise of Brexit was steeped in ideology from the very beginning, a fairy tale based on dark chauvinism. The Spanish Armada, Napoleon, Hitler and now the Polish plumbers who allegedly push down wages -- when in reality they ensured that, after decades of lukewarmly dripping showers, the country's bathrooms gradually returned to functionality. Brexit was never a particularly good idea. Now, following the most recent election, Brexit is defunct. That, at least, is what a member of Theresa May's cabinet intimated last weekend. "In practical terms, Brexit is dead," an unnamed minister told the Financial Times."

Volný překlad této části textu: Slib brexitu byla pohádka založená na temném šovinismu. Španělská armáda, Napoleon, Hitler a nyní polští instalatéři, kteří jsou obviňováni ze snižování platů, kdy ve skutečnosti se postarali o to, že po desetiletích vlažných a kapajících sprch, koupelny v Británii postupně začaly fungovat. Brexit nikdy nebyla příliš dobrá myšlenka. Nyní, po posledních volbách brexit skončil, nemůže proběhnout. Toto naznačil jeden člen kabinetu Mayové. Nejmenovaný ministr novinám Financial Times řekl: "Brexit je prakticky mrtev".

Můj osobní názor na tento článek a na brexit

Tento článek v Spiegel Online International se mi moc líbí, byť jde místy o nadsázku a je napsán trochu jednostranně z pohledu příznivce EU. Souhlasím s tím, že Therese Mayové jde především o funkci premiérky, a že stále vůbec není jasné, jak brexit bude probíhat a zda k němu vůbec dojde.
Také se mi moc líbí ironická poznámka o pro Brity užitečných, ale u části Britů nenáviděných polských instalatérech. Toto je myslím důležité, byť smutné. Britové nejsou schopni si jisté práce dostatečně zajistit vlastními lidmi a někteří z nich pak nenávidí Poláky, kteří jim tu práci dobře a levně dělají.

Nikdy jsem nevěřil, že brexit proběhne. Spíš jsem si však myslel, že EU nabídne UK nějaké vylepšení podmínek jejich členství v EU. Teď skutečně nevím, jak to s brexitem dopadne. Britové jsou rozděleni a nevědí, co jako národ v dané situaci chtějí.

​Nejlepším řešením problémů s brexitem a nejen s brexitem by pochopitelně bylo, kdyby se EU stala méně byrokratická a méně centrálně řízená z Bruselu a postarala se lépe o kontrolu vnějších hranic EU. Pak by v Británii ubylo příznivců brexitu. Pochybuji však, že k takové změně EU vbrzku dojde.

​K brexitu možná nedojde, avšak firmy sídlící v Británii a operující po celé Evropě na to nemohou spoléhat a budují si pobočky v ostatních zemích EU, pokud je tam ještě nemají, a pokud je tam mají, tak je rozšiřují. Například velké mezinárodní banky omezují počet zaměstnanců v London City a přemisťují pracovní místa do Frankfurtu, Dublinu, Lucemburku nebo Paříže. Například druhá největší americká banka Bank of America přemístí své evropské centrum do Dublinu, viz Bank of America Chooses Dublin as Post-‘Brexit’ European Hub​.

Související články

Brexit nebo remain, jak to půjde dál?​

Tereza, jedině Tereza, je toho pravou příčinou​

Brexit Is Dead - A Wave of Anger Crashes over Britain

May's Catastrophic Result Clouds UK's Future

Fotografie perexu
​Prime Ministers Official Portrait. Author: Controller of Her Majesty’s Stationery Office/ Andrew Parson. Převzato z anglické Wikipedie.
​Na této oficiální fotce Theresa Mayová vypadá reprezentativně jako představitelka velké země. Na fotce ve zmíněném článku vypadá spíše jako klaun.

Autor: Jaroslav Chudáček | karma: 21.58 | přečteno: 525 ×
Poslední články autora