Číňané slaví 1. máj nákupem bitcoinů

Současná čínská společnost je zajímavá hybridní společnost, kde stále vládne především Čínská komunistická strana, avšak trochu více demokraticky než dříve.

V Číně se uchytil kapitalistický styl podnikání. Číňané investují a spekulují na burzách. Digitální měna bitcoin se v Číně především jako komodita a trochu jako alternativní digitální měna uchytila. A to tak, že Číňané vlastní odhadem více než polovinu všech bitcoinů. Donedávna bitcoinoví experti odhadovali, že denní obrat obchodu s bitcoiny z 80 procent probíhá v Číně. Bylo to způsobeno zvláštním modelem výdělků čínských bitcoinových směnáren, které neúčtovali zákazníkům poplatky za transakce, jak je běžné jinde na světě. Směnárny vydělávaly tím, že zákazníkům peníze na nákupy bitcoinů za úroky půjčovaly. A tak si ráno Číňané peníze půjčili, pak za ně nakoupili bitcoiny, které dle proměnlivého kurzu během dne několikrát prodali a zase koupili. Večer část bitcoinů, když měli štěstí, ze ziskem prodali.

Spekulovat na dluh je velmi riskantní záležitost a tak moudrá strana a vláda prostřednictvím čínské centrální banky Peoples Bank of China toto zatrhla. Nyní čínské bitcoinové směnárny musí zákazníkům účtovat poplatky za transakce. Číňané tolik rimbini a bitcoiny netočí a podíl Číny na denním obratu obchodu s bitcoiny poklesl. Přesto se asi jedná o více než 50 procent celkového světového obratu.

Nehledal jsem grafy, jak dnes vzrostl kurz bitcoinu v Čině. Bitcoin.nl má na hlavní stránce grafy průměrné ceny bitcoinu na světových burzách. Na nich je vidět, že tato průměrná cena za poslední 24 hodin stoupla o 4 procenta z 1 210 eur za bitcoin na 1 270 eur za bitcoin, pak se trochu propadla na 1 256 eur za bitcoin. Nyní tato průměrná cena osciluje mezi 1 256 a 1 270 eury za bitcoin. Evropská burza Bitcoin.de čínské burzy se zpožděním následuje, nyní je na ní kurz 1 225 eur za bitcoin.

Dodatek 2.5.2017 14:30

Důvodem vzrůstu ceny bitcoinu nebyli tentokrát Číňané, ale především Japonci. Viz zprávu ČTK. Napsal jsem o tom nový článek Virtuální měna bitcoin se začíná prosazovat jako legální měna.

 

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 1.5.2017 10:05 | karma článku: 17,63 | přečteno: 275x