Jaroslav Chudáček

Globální Apríl

2. 04. 2017 11:44:02
Včera jsme měli prvního dubna a na internetu proběhla spousta aprílových vtipů. Internet je globální médium a jelikož nemáme globální datum, tak jsem si položil otázku, kdy vlastně na webu můžeme publikovat aprílové vtipy?

Aprílové vtipy se smějí říkat od 1. dubna 00:00 hodin do 1. dubna 24:00 hodin. Později určitě ne.

Dříve někdy ano, pokud se vtip vztahuje k 1. dubnu. 1. duben tam raději není zmíněn explicitně, aby lidem hned nedošlo, že asi jde o aprílový vtip. Jeden příklad takového možného vtipu:

Minulý týden někdo (nejlépe mluvčí prezidenta Ovčáček, aby to vypadalo důvěryhodné) na internetu publikuje zprávu, že Miloš Zeman se přece jen rozhodl odstoupit z funkce prezidenta a že příští sobotu v 10:00 hodin to na Hradčanském náměstí sdělí osobně svému národu. Pak se přijde podívat, kdo tam z jeho příznivců, odpůrců a z médií přišel. Možná je to hloupý vtip, chtěl jsem však jen ukázat jaký druh aprílových vtipů se smí publikovat před 1. dubnem.

Pokud však někdo v angličtině publikuje aprílový vtip na webových stránkách celosvětově dobře čtených o něčem, co má celosvětový dosah, např. že mluvil s mimozemšťanem, který mu řekl, že díky příletu nám neznámých neviditelných částic se za dvě hodiny na celé Zemi o 20 stupňů Celsia ochladí, tak není jasné, kdy ten vtip jako aprílový vtip může publikovat. Kde autor tohoto vtipu žije a kde je sídlo serveru těchto webových stránek není důležité a čtenářům možná ani není známé. (Opět trochu hloupý vtip. Šlo mi však jen o to ukázat vtip s celosvětovým dosahem.)

1. dubna je pouze jednu hodinu ročně po celém světě současně. Hranice datumu se v hodinových skocích posouvá. Např. když je v Austrálii 1. dubna 02:00 hodin, tak je v Evropě, Africe a Americe ještě 31. března. Když v poslední časovém pásmu začíná 1. duben (1. duben 00:00), tak v prvním časovém pásmu je již 1. duben 23:00 hodin. Tím začíná jediná hodina ročně, kdy je 1. dubna na celém světě (protože za hodinu je v prvním časovém pásmu již 2. dubna 00:00 hodin). A jedna hodina je velmi krátký čas na publikování a přečtení po celém světě globálních aprílových vtipů. Publikaci v tom hodinovém intervalu by autor v administrativním systému jeho webových stránek mohl nastavit. Žádoucí by však bylo, aby si každý na světě během svého dne plus večera 1. dubna mohl takový vtip přečíst a to není možné.

Dodatek 12:09
V posledním odstavci jsem provedl opravu. V původní verzi jsem se spletl o 1 hodinu.

Autor: Jaroslav Chudáček | karma: 21.58 | přečteno: 531 ×
Poslední články autora