Dnešní propad kurzu bitcoinu vysvětlen: přísnější pravidla v Číně

Kurz bitcoinu dnes silně zareagoval na oznámení dvou z největších čínských bitcoinových směnáren: OKCoin a Huobi.

Obě směnárny oznámily, že na jeden měsíc pozastavují možnost vybírat bitcoiny a litecoiny. Stále však umožňují vkládat a vybírat yuany.

V důsledky toho klesl kurz bitcoinu v Číně o 150 eur a na evropských směnárnách o 120 eur, viz Blesková zpráva: Vysoká volatilita bitcoinu se opět potvrdila .

Směnárny OKCoin a Huobi vysvětlují, že nová přísná pravidla zavedly dočasně proto, aby mohly zavést rozsáhlý systém proti praní černých peněz přes jejich směnárny a tak přísněji moci zasahovat proti ilegálním transakcím. Nový systém musí pomoci v boji proti "praní černých peněz, úniku kapitálu, piramidám a dalším ilegálním aktivitám".

Již počátkem tohoto roku People's Bank of China oznámila, že čínské směnárny se dostanou pod její přísnější kontrolu. Také tenkrát došlo k propadu kurzu bitcoinu.

Zdroj: Koers: strengere maatregelen in China

Můj prozatímní závěr

Nová čínská pravidla zpřísní dohled nad nakupováním a prodáváním bitcoinů v Číně. Podobné akce probíhají již léta i v Evropě. Jsem pro legalizaci bitcoinu, pro nastavení jasných providel, co se s bitcoiny smí a nesmí dělat, a do jisté míry i pro státní kontrolu nad bitcoinovými směnárnami a dealery.

Rozdíl proti Evropě však je, že Číňané mohou nakupovat a vyvážet valuty pouze v omezené míře. Bitcoin používali především jako spekulační komoditu a prostředek na nákup valut za bitcoiny na cizích směnárnách a tedy na vývoz kapitálu. Toto se čínským orgánům nelíbí. Nemyslím si však, že by čínské úřady chtěly v Číně bitcoin zcela zakázat. Bitcoin je pro Čínu příliš velký business: V Číně je mnoho minérů, kteří udržují bitcoinovou síť a těží bitcoiny. Velká část bitcoinů je vlastněna Číňany. Asi to bude podobně jako s veksláky za Husáka. Byli zakázáni, ale existovali  a do jisté míry byli tolerováni. Jen nesměli moc zlobit a přehánět to. Četl jsem zajímavé pojednání jednoho Číňana o bitcoinu v Číně. Motto článku bylo: "Čínské úřady budou bitcoin tolerovat, dokud jim nebude příliš přerůstat přes hlavu. Pak zakročí a časem opratě zase povolí."

Čínským úřadů nevadí bitcoin sám o sobě: jako komodita a alternativní měna. Vadí jim, že bitcoin je používán k praní špinavých peněz, úniku kapitálu a dalším ilegálním aktivitám. Tyto ilegální aktivity chtějí omezit a toto je zcela pochopitelné. Pokud se to podaří, tak to zlepší reputaci bitcoinu ve světě.

Mrzí mě, že co se týče bitcoinu jsme tolik závislí na Číně. Celosvětová závislost na Číně však není jen ohledně bitcoinu. Toto by byla látka na jiné a mnohem delší povídání.

Kurz bitcoinu však v důsledku čínských omezení může ještě klesnout a stoupat pak bude asi pomalu. Otázka je, do jaké míry Číňané budou o bitcoiny mít zájem, když je nebudou moci používat k vývozu kapitálu? Ale kdoví? Bitcoin již zažil mnoho pádů a prozatím po nich vždy vstal.

Související články: Všechny mé články o bitcoinu

Dodatek 13.2.2017 9:21
Propad ceny bitcoinu se zastavil. Cena již stoupla a nyní se pohybuje kolem 950 eur za 1 btc.

Vývoj kurzu bitcoinu můžete sledovat zde. Můžete si tam nastavit různé periody. Když kliknete na "alles", tak uvidíte vývoj ceny bitcoinu od začátku až dodnes. To stojí za to.

Dodatek 21.2.2017 13:30
Cena bitcoinu dále stoupla. Nyní se pohybuje kolem 1 050 eur za 1 btc, viz zde.Omezení obchodu s bitcoiny v Číně nebyla provedena důsledně u všech směnáren a Číňané si našli směnárny, kde stále mohou bitcoiny kupovat a vybírat.
Varování: Volatilita bitcoinu je stále vysoká. Zítra může být jeho cena 1 150 eur ale také 700 eur.

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 9.2.2017 21:09 | karma článku: 22,31 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67

Jaroslav Chudáček

Tak máme zase letní čas.

26.3.2023 v 10:40 | Karma: 22,63

Jaroslav Chudáček

Michail Gorbačov

1.9.2022 v 14:15 | Karma: 22,56

Jaroslav Chudáček

Trapná ODS

13.8.2022 v 11:47 | Karma: 31,76

Jaroslav Chudáček

Jak se chovat v parných dnech

16.7.2022 v 12:55 | Karma: 24,49

Jaroslav Chudáček

Za Babiše bylo líp

16.5.2022 v 17:20 | Karma: 20,93

Jaroslav Chudáček

Velikonoční přání

15.4.2022 v 20:28 | Karma: 21,32
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky