Jaroslav Chudáček

Tereza, jedině Tereza, je toho pravou příčinou

17. 01. 2017 21:52:22
Waldemar Matuška zpívá: Tereza, jedině Tereza, měla by slyšet píseň mou. Ostatní prominou, nestojím o jinou, jen pro tu jedinou chci tady žít a zpívat. ...

---------------------------------

Mne dnes na internetu zaujaly hned dvě Terezy.

Lahůdky v podání Terezy Boehmové

Tereza Boehmová publikovala fotoblog o jídle. Na fotkách jsou vemi rozmanité lahůdky, od ovoce a zeleniny přes ryby (sushi) až po carpaccio, pokrmy s masem, víno a dorty. Pěkná věrná fotodokumentace dobrého a zdravého jídla. Inspirace pro to,co si uvařit, koupit a sníst nebo prostě se jen pokochat pohledem.

Britská premiérka Theresa Mayová o brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová dnes pronesla dlouho očekávaný projev o tom, jak si představuje odchod Spojeného království (United Kingdom - UK) z Evropské unie. Navrhuje tvrdý brexit, tj. opuštění tzv. jednotného evropského trhu, odstoupení od soudního dvora EU, zpřísnění imigrační politiky, vyjednání nové obchodní dohody s EU atd.

Obdivuji toto rozhodnutí britské premiérky. Toto je jediné důsledné řešeni, kdy se UK v budoucnu vyhne handrkování s představiteli EU o všem možném. Premiérka doslova řekla: „Zůstat členem jednotného trhu by znamenalo, že musíme být svázáni evropskými zákony. Ve výsledku bychom tedy prakticky Unii neopustili“.

Toto řešení (tvrdý brexit) také znamená, že UK už nebude muset přispívat ohromné částky na EU. Pochopitelně pak také od EU zadarmo nic nedostane. Co bude chtít, si Spojené království bude muset zaplatit samo. Tak chudé však není, aby si to nezaplatilo ze svého.

Po referendu o brexitu, se někteří představitelé EU a zemí EU chovali jako zhrzená milenka, která si neuvědomuje a nechce přiznat, že za rozchod si nesjpíš z velké části může sama a dává partnerovi najevo, že rozchod pro něj bude drahý. Mayová na to zareagovala jediným správným způsobem, nenechala se vydírat a řekla: ano bude to tvrdý rozchod, s tím počítám. Tím dala všem Britům současně najevo, že UK odchodem z EU ztratí i všechny výhody členství EU. Někteří Britové si totiž mylně mysleli, že UK se může zbavit nevýhod členství v EU a některé výhody si ponechat.

Podrobnosti o dnešním projevu Theresy Mayové najdete zde: Británie odejde z jednotného trhu. Mayová se rozhodla pro tvrdý brexit.

Dnešní projev britské premiérky měl pozitivní ohlas na devizové trhy, viz článek Nejlepší den od krize z roku 2008. Libra po slovech Mayové prudce posiluje. Cituji z tohoto článku:
„Zůstat členem jednotného trhu by znamenalo, že musíme být svázáni evropskými zákony. Ve výsledku bychom tedy prakticky Unii neopustili,“ uvedla Mayová.
Slova o odchodu Británie z jednotného trhu EU „vystřelila“ během několika minut sterling o 2,5 procenta. Libra v úterý večer připisovala při kurzu 1,238 za americký dolar již téměř 2,8 procenta. Oproti euru ostrovní měna při obchodování 1,158 libry za euro posiluje o více než 2,1 procenta."

Můj závěr je, že Theresa Mayová dobře ví, co dělá, a koná tak, aby to bylo v zájmu většiny Britů. Britové se ve své - byť nepatrné - většině rozhodli pro brexit a Mayová - ač pro brexit sama nehlasovala - se snaží zařídit pro Brity co nejlepší způsob opuštění EU.

Dlouho jsem si myslel a stále to nevylučuji, že k brexitu nedojde, že představitelé EU a UK jen hrají poker, blufují a nakonec najdou kompromis a dohodnou se. O tom jsem napsal v článku Brexit nebo remain, jak to půjde dál?. Teď se mi začíná zdát, že k brexitu skutečně dojde. Bude to mít velké důsledky pro EU, pro Spojené království a i důsledky pro zbytek světa. Doufejme, že se z brexitu všichni poučí, překonají potíže s brexitem spojené a brexit bude nakonec pro všechny dobrý.

Píseň Tereza Waldemara Matušky:

https://www.youtube.com/watch?v=sIqt39cx_l0

https://www.youtube.com/watch?v=5NfJijz5crQ

19.1.2017, 11:00. V článku jsem provedl několik jazykových a stylistických úprav. Přidal jsem odkaz na můj starší článek o brexitu.

Autor: Jaroslav Chudáček | karma: 21.15 | přečteno: 885 ×
Poslední články autora