Cena bitcoinu klesla o 30 procent, nyní však již opět stoupá

V roce 2016 bitcoin stoupl v ceně o 125 procent. Počátkem tohoto roku jeho cena dále stoupala, až se dostala na 1 090 eur. Byla to skutečná bitcoinová horečka, davová hysterie. Bylo mi to velmi podezřelé, viz můj minulý článek.    

Po mejdanu následuje kocovina a po prudkém vzestupu kurzu nějaké akcie nebo měny obvykle nastává jeho propad. Ceny na burzách stoupají zpravidla pomalu a propadají se rychle. Tak to bylo také s cenou bitcoinu v minulých dnech. Z 1 090 eur klesla až na 740 eur, tedy zhruba o 30 procent.

V článku Gratulace všem bitcounům jsem zmínil hlavní příčiny vzestupu ceny bitcoinu v minulém roce. Největším odběratelem bitcoinů byli opět Číňané. Protože jejich měna juan klesala v ceně, tak kupovali bitcoiny a přes ně cizí valuty.

Důvod propadu ceny bitcoinu v minulých dnech

1. Po překročení hranice 1 000 eur, mnozí vlastníci bitcoinů něco svých bitcoinů prodali, aby realizovali (kapitalizovali) své virtuální zisky. Toto je běžná praxe i u akcií na burze. Když cena některé akcie náhle velmi stoupne, tak ji někteří její vlastníci prodávají. Říká se tomu odměna za úspěch. Pro danou akcii je to však paradoxně spíš "trest za úspěch".

2. V Číně došlo ke dvěma událostem:
a. Juan o 1 - 2 procenta posílil vzhledem k dolaru.
b. Peoples bank of China se nechala slyšet, že omezí nákupy a vlastnictví bitcoinů. Např. banky budou omezovat převody juanů na bitcoinové směňárny. Něco podobného se stalo již v minulosti a znamenalo to tehdy celosvětový propad ceny bitcoinu. Tato omezení však byla jen dočasná a tak to asi bude, pokud k tomu vůbec dojde, i tentokrát.

Nakupovat
Cena bitcoinu se z lokálního minima 740 eur před několika dny už vyšplhala na 790 eur. Akcie a měny se mají kupovat, když je jejich cena nízká (a stoupá) a prodávat, když je jejich cena vysoká. Osobně si myslím, že nyní je vhodná doba bitcoiny nakupovat nebo dokupovat.

Mé dřívější články o bitcoinu můžete nalézt zde.

Dodatek 18.1.2017, 12:00
Za dva dny od publikace tohoto článku cena bitcoinu vystoupla o 60 eur na zhruba 850 eur. Pozor, za pár dní může být cena bitcoinu o hodně vyšší, ale také o hodně nižší. Vývoj ceny bitcoinu můžete sledovat na Bitcoin.de. 

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 16.1.2017 10:49 | karma článku: 19,94 | přečteno: 499x