Jak kupovat, uchovávat a prodávat bitcoiny - stav v listopadu 2015

16. 11. 2015 9:10:10
Před zhruba dvěma roky jsem napsal článek s podobným názvem. Všiml jsme si, že tento článek je stále čten. Jelikož situace bitcoinových směnáren se změnila, např. zkrachoval MtGox, tak tímto prezentuji novou verzi tohoto článku.

V principu jsou dva způsoby, jak uchovávat bitcoiny a jak provádět bitcoinové transakce, pomocí kterých můžete bitcoiny kupovat a prodávat, popř. je někomu jen posílat (např. darovat), nechat si je posílat a jimi platit:

  1. stáhnout si z webu a na svém počítači nainstalovat program, pomocí kterého toto vše můžete dělat.
  2. provádět to pomocí třetí strany, např. pomocí jedné z mnoha bitcoinových směnáren, které fungují na webu.

Multibit

Dodatek 27-7-2017. Podpora Multibitu, v minulosti oblíbené a celkem spolehlivé bitcoinové peněženky, byla ukončena, viz včera publikovaný článek Support for Multibit is Ending​. Takže následující paragraf o Multibitu již není relevantní.

Z programů, které si z webu můžete stáhnout a na svém počítačiu nainstalovat je pro začátečníka vhodný např. Multibit. Můžete si jej zdarma stáhnout zde.

Je to „lehký“ program, který nijak zvlášť nebude zatěžovat váš počítač ani vás. Je velmi snadné jej používat. Podstatné je, že si v něm můžete založit na své bitcoiny více „peněženek“. Jedna tam je již založena během instalace programu. Jedna peněženka vám však může stačit. Pomocí každé z těchto peněženek můžete provádět bitcoinové transakce, tj. někomu na nějakou jeho bitcoinovou adresu posílat bitcoiny a na jednu z vašich bitcoinových adres si bitcoiny nechat poslat. Jedna adresa na příjem může být použita vícekrát. Bitcoinových adres na příjem bitcoinů si v každé své peněžence můžete založit, kolik chcete.

Jak získat váš první bitcoin? Ten si na webu můžete koupit od spolehlivého bitcoinového dealera. Nežiji v ČR, tak je tam neznám. Jistě je možno si je vygooglovat.

V Nizozemsku používám Bitonic. K tomuje třeba mít účet u nizozemské banky.

Avšak pozor. Je snadné si vygooglovat, kdo bitcoiny ve vaší blízkosti prodává a kupuje. Ne každý však je spolehlivý.

Další celkem spolehlivá a cenově výhodná možnost, jak kupovat a prodávat bitcoiny, je přes bitcoinové směnárny.

Bitcoin.de

Příklad spolehlivé evropské bitcoinové směnárny je bitcoin.de. Na webových stránkách Bitcoin.de si zdarma můžete založit účet. Stačí kliknout na "register" vpravo nahoře na této stránce. Registrace je důkladná. Musíte uvést svůj nick, který se zobrazuje, a také vaše jméno, adresu, údaje o vašem bankovním účtu a číslo vašeho mobilu. Toto musí udělat každý účastník, takže to zvyšuje bezpečnost směnárny. Bitcoin.de vám pošle na vaše bankovní konto trochu peněz, např. 2 eurocenty a v poznámce platby uvede kód, který pak někde na vašem účtu u bitcoin.de vyplníte. Takto si bitcoin.de ověří, že to je skutečně (vaše) bankovní konto, ke kterému máte přístup.

Na vašem účtu u bitcoin.de máte pouze bitcoiny. Ty si tam odjinud můžete poslat anebo je za peníze na vašem ověřeném bankovním účtu pomocí bitcoin.de koupit.

Fiat měna používaná u směnárny Bitcoin.de je euro. Ceny bitcoinů a celkové částky plateb jsou uváděny v eurech. U Bitcoin.de se může zaregistrovat každý, kdo má bankovní účet vedený v jedné ze SEPA zemí. Transakce mezi bankami SEPA zemí probíhají rychle a pokud se nemýlím u většiny banek zdarma. Nevím, jak je to s bankami v ČR. V každém případě, poplatky za platby a příjem peněz přes SEPA transakce do ciziny musí být stejné jako u transakcí na účty vedených u banek ve vlastní zemi. Převody peněz do jiné SEPA země nemohou tedy být dražší.

Myslím si, že by bylo složité a zbytečné zde obšírně tuto směnárnu popisovat. Zájemci se tam mohou zaregistrovat a vše si tam zdarma prohlédnout.

Nejlepší volba - obě možnosti

Mně osobně se zdá nejlepší využívat Multibit i Bitcoin.de. Tímto způsobem rozložíte rizika a každou z těchto dvou možností můžete využívat na to, na co je nejvhodnější.

Multibit máte na svém počítači. Hodí se především pro uchování trochy bitcoinů a posílání bitcoinů známým a přijímání bitcoinů od známých. Též na eventuální platby a výběry peněz u bitcoinových automatů (to musíte dělat pomocí appu na vašem smartphonu). .

Silná stránka Bitcoin.de je, že si tam můžete poměrně výhodně za peníze z vlastního bankovního konta bitcoiny kupovat a je tam také za peníze na vaše bankovní konto poměrně výhodně prodávat. Tarify jsou výhodnější než u bitcoinových dealerů. Bezpečnost transakcí a uchovávání bitcoinů na Bitcoin.de je vysoká.

Rizika

S investicemi do bitcoinů a jejich používáním jsou spojena mnohá rizika. Pokud budete užívat Multibit, je třeba dobře zabezpečit váš počítač a přístup do vašich peněženek na něm. Klíče peněženek je třeba zálohovat.

Pokud budete používat směnárnu bitcoin.de na webu, je třeba dobře zabezpečit přístup do vašeho bitcoinového účtů. Je to tam povinné, je jen třeba to neodfláknout.

Navíc, celý bitcoinový business se může z mnoha důvodů zcela zhroutit.

Důležité rady

Jelikož s kupováním bitcoinů jsou spojena rizika, bitcoiny by měl kupovat pouze někdo, kdo splňuje všechny následující podmínky:

  1. umí dobře a bezpečně pracovat s počítačem,
  2. umí pracovat přesně a nedělá chyby,
  3. rozumí trochu investicím a práci na burze (bitcoinové směnárny jsou vlastně malé burzy),
  4. je emočně silný a nepodlehne panice, když bitcony začnou náhle klesat nebo stoupat v ceně,
  5. do bitcoinů investuje jen pro něj malou částku peněz, o kterou bez velké bolesti může přijít.

Body 1 a 5 považuji za nejdůležitější.

Případným zájemcům o investice do bitcoinů přeji mnoho zábavy a úspěchů. Radím jim následující: nejprve se s Multibitem a Bitcoin.de seznámit, popř. s nějakým jiný programem a jinou směnárnou. Pak někde koupit třeba jen 1 bitcoin. Část toho si přeposlat na jiný váš bitcoinový účet. Ve směnárně provést malé transakce (nákupy a prodej). Až vše zvládnete a když se vám to bude líbit a bude vás to bavit, tak pak můžete koupit více bitcoinů.

Disclaimer

Snažil jsem se napsat stručně, správně a jasně nejdůležitější z toho, co o bitcoinu vím, a též dostatečně varovat před riziky investic do bitcoinů. Za důsledky chyb v mém textu a nepochopení toho, co jsem napsal, neberu žádnou odpovědnost.

Nesnažím se bitcoin propagovat, jen upozorňuji na současný stav této alternativní měny.

Související články
Bitcoin

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 16.11.2015 9:10 | karma článku: 20.40 | přečteno: 779x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1577 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...