Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narodil se Jaroušek, radujme se!

Před lety byl můj otec někde na několikadenním pracovním školení. Má matka odjela na návštěvu ke svým rodičům, kteří bydleli na menším statku na vesnici nedaleko města, kde rodiče bydleli. Tam na ní přišly porodní bolesti.

Narodil jsem se

S pomocí narychlo povolané místní porodní báby jsem se narodil. Komplikace nebyly, narodil jsem se zdravý a matka se po svém prvním porodu také rychle dostávala dopořádku. Ani jsme nemuseli do nemocnice.

Poslali otci telegram, ten přijel a s dědečkem mě prý pořádně zapili. Byl jsem jeho první dítě a první dědečkův vnuk. Konec dobrý, všechno dobré.

Hospodářství

Dědečka a babičku na jejich statku jsme pak ještě léta často navštěvovali. Narodil jsem se několik měsíců před tragickým únorem roku 1948. Dědeček a babička měli menší hospodářství: dva koně, několik kraviček, ovcí, prasátek, hus, slepic a králíků. A trochu luk a polí, kde pěstovali pšenici a brambory. Byl to dostatek na to, aby se dědeček s babičkou a dětmi, které ještě žili u nich doma, dobře uživili. Práce na hospodářství bylo víc než dost. Dědečka a babičku to však bavilo. Bylo to jejich a dělali si vše po svém. Dědeček pracoval především venku a babičku spíš doma na statku. Nádeníky najímali málokdy. Vše dělali sami s pomocí dětí a příbuzných (výpomoci byly nutné hlavně při žních).

Také měli dva psy a několik koček. Německého ovčáka, který hlídal statek, a též malého ratlíka, který dle mne byl jen na to, aby dělal společnost babičce, když byla sama doma nebo šla na nákup. Kočky chytaly myši.

Od dětství jsem tedy získal dobrý vztah k hospodářskému zvířectvu. Zvířata byla chována skoro s láskou. I když nakonec šla na porážku, což babička někdy i oplakala. Miloval jsem především oba koně.

Viděl jsem, že hospodářství bylo smysluplné, chemie ani antibiotika se tenkrát příliš nepoužívaly. Věděli jsme, co tam jíme a že to je zdravé.

Pak však přišel tragický únor a následná kolektivizace. Dědeček pod tlakem vstoupil do družstva. Tam se mu pranic nelíbilo a z družstva vystoupil. Tenkrát mu to ještě bez velkých následků prošlo. Odvody státu však byly tak velké a špatně placené, že mu časem nezbylo nic jiného než do družstva opět vstoupit. Šťastný v něm však nikdy nebyl.

Brněnský dědeček

Druhý můj dědeček byl Brňák. Byl rozený pohodář a trochu světák: vyučil se několika řemeslům ve Vídni. Za první republiky pracoval u jízdní policie v Brně, skončil u ní na poměrně vysokém místě. Po tragickém únoru museli s babičkou odevzdat svůj "nadměrný" brněnský byt a dědeček přišel o svůj důchod státního zaměstnance z první republiky. Dědeček to vzal s nadhledem (ztráta státního důchodu z první republiky ho však mrzela) a odstěhovali se nakonec na vesnici do Čech, aby bydleli blíž nám. Když babička počátkem padesátých let nadávala na komunisty, tak jí dědeček uklidňoval slovy: "Neboj se, však oni příští zimu nepřežijí". Dědeček zemřel v šedesátých letech a komunisti vydrželi u moci do roku 1989.

Rodit doma nebo v nemocnici?

Nedávno v českých médiích proběhly diskuse o tom, zda rodit doma nebo v porodnici. Myslím si, že rizikovost porodu velmi záleží na zdravotním stavu ženy před porodem. Pochopitelně se komplikace nedají s jistotou předpovědět, ale dají se odhadnout s dosti velkou pravděpodobností.

U žen s nízkou rizikovostí bych klidně povolil porody doma pod odborným vedením porodní asistentky. Pokud vím, tak je to také téměř v celém západním světě.

Navíc, náhlé porody se také nedají vyloučit a zpravidla probíhají úspěšně. Mé narození je jeden z příkladů, že to je možné.

Jiný příklad z naší rodiny: Můj synovec nedávno odrodil narychlo doma. Na jeho ženu to přišlo rychle, zavolali ambulaci, šlo to však tak rychle, že pomocí telefonických instrukcí musel synovec pracovat jako poroďák. Když přijela ambulance, tak museli jen přestřihnout pupeční šňůru. To už synovec nezvládl. Ženu i dítě v ambulanci pro jistotu převezli do nemocnice. Synovec se stal na chvíli hrdina rodiny. Konec dobrý, všechno dobré.

Závěr: Můj názor tedy je, že pokud nejsou předem indikace komplikací, nemocnice není daleko pro případ, že by se komplikace přece jen vyskytly, a budoucí rodiče (především matka) chtějí odrodit s pomocí odborné asistentky doma, tak by se domácí porod zakazovat neměl. Konec konců, návštěva nemocnice také přináší různá (např. infekční) rizika.

 

                    

a

 

 

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 24.12.2014 12:12 | karma článku: 19,28 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:56

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky