Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezávislé Skotsko

Dnes se ve Skotsku koná referendum o nezávislosti Skotska. Jak dopadne a jaké bude mít důsledky?

Trochu o historii Skotska

16. a 17. století

Historie Skotska, jako asi všech zemí, je složitá. V 16. a 17. století bylo Skotské království zhruba stejně silné a významné jako Anglické království a obě země spolu byly hodně propojeny. Někdy měla navrch Anglie někdy Skotsko. 

Zajímavé je, že Anglie a Skotsko se nejprve spojily na úrovni království, byly však nadále nezávislé státy s vlastními vládami a parlamenty. Až později došlo ke spojení státnímu.

V roce 1603 skotský král James VI. zdědil trůn Anglického království a stal se Jamesem I., králem Anglie a Irska a přestěhoval se z Edingburgu do Londýna. Viz Wikipedii v angličtině o Skotsku, odstavec Early modern era.

22. července 1706 skotský a anglický parlament vytvořily mezi Anglií a Skotskem unii, která začala existovat k 1. květnu 1707. Cituji z Wikipedie:

On 22 July 1706, the Treaty of Union was agreed between representatives of the Scots Parliament and the Parliament of England and the following year twin Acts of Union were passed by both parliaments to create the united Kingdom of Great Britain with effect from 1 May 1707.[20]

Vzniklo tedy spojení na státní úrovni. Oficiální název nyní je Spojené království Velké Británie a Severního Irska – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, commonly known as the United Kingdom (UK).

18. století

Spojení Anglie a Skotska mělo zpočátku pro Skotsko především kladné důsledky. Byla zrušena cla mezi Anglií a Skotskem a to pozitivně ovlivnilo obchod, včetně obchodu s koloniální Amerikou.

V 18. století skotské osvícenectví a průmyslová revoluce udělaly ze Skotska itelektuální, obchodní a průmyslovou mocnost. Voltaire řekl: „Díváme se na Skotsko jako na zdroj všech našich myšlenek o civilizaci“. Viz Wikipedii v angličtině o Skotsku, odstavec 18th century.

Skotsko tedy nebylo a není jen země whisky, dud, sukně mužů a (nyní) nafty.

Jak referendum dopadne a jak to bude po něm?

Osobně očekávám, že se Skotové rozhodnou pro samostatnost. Jsou jiný národ než Angličané, Velšané nebo obyvatelé Severního Irska. Jsou si toho vědomi a chtějí se osamostatnit. Mentalitou a politickými názory jsou asi bližší Norům a ostatním skandinávským národům než Angličanům, kteří dominují Spojenému království. Angličané jsou často konzervativní a někteří z nich mají velmocenské choutky, zatímco Skotové jsou více sociálně zaměření a chtějí si především užívat svého vlastního života.

Přeji Skotům a Skotsku samostatnost a též to,
aby se po oddělení od Spojeného království se zbytkem Spojeného královstsví rozumně rozešli a vybudovali si prosperující stát dle vlastních přání.

Pokud referendum o samostatnosti Skotska dopadne negativně, tak to bude hlavně kvůli tomu, že se mnoho Skotů obává složitého dělení majetku a dělení dluhů se zbytkem Spojeného králoství a též toho, že asi nezůstanou automaticky v mezinárodních organizacích jako jsou EU a NATO. Všechny tyto komplikace by pak měly negativního dopad na jejich ekonomiku a životní úroveň v blízké budoucnosti.

Sametový rozchod jako byl v případě dělení Československa se tu asi očekávat nedá. Češi a Slováci mohou být na sebe hrdí, jak rozumně se rozešli a pokračují nadále v bilaterální spolupráci i spolupráci v rámci EU, NATO, OSN atd. To bylo mimo jiné tím, že Češi ani Slováci nestáli o nadvládu nad druhým národem. S výjimkou možná některých pražských politiků, kteří by rádi (s pocitem nadřazenosti) vládli nejen Slovákům, ale i Čechům, Moravanům a Slezanům bez dostatečných ohledů na názory a zájmy lidí mimo hlavní město.

Někteří Angličané (zdůrazňuji někteří, osobně znám mnoho jiných) a především mnozí angličtí politici trpí komplexem vícecennosti, jsou arogantní a mají velmocenské choutky. Když Cameron otevře pusu, tak už z tónu, jakým mluví, vyzařuje dle mne panovačnost a arogance. Jako koloniální mocnost Británie udělala ve světě hodně dobrého ale i zlého. Žádných kolonií se dobrovolně nevzdala a stále v nich chce mít vliv. Jistě se nevzdá dobrovolně ani nadvlády nad Skotskem a v případě oddělení Skotska vlivu na něj.

Pokud se Skotsko osamostatní, tak to pro moderní Evropu bude jen dobré, protože poklesne význam zbytku Spojeného království, které vedené především Angličany je až příliš konzervativní a slepě proamerické.  

Navíc to bude dobrý precedens pro možné odděleni moderní pracovité Katalonie od politicky i hospodářsky prohnilého Španělska, jehož zemědělství spotřebovává nespravedlivě velkou část rozpočtu EU. Bude to možná i precedens pro jiné části zemí, které se chtějí osamostatnit, např. Vlámsko od Valonska v Belgii.
No a pochopitelně by pak zase mohly ožít separatistické tendence v Severním Irsku, čehož se londýnští politici asi nejvíce bojí. Tam však oddělení snadné nebude. Hlavně proto, že Severní Irové jsou sami v názorech na samostatnost rozděleni. Protestanti v Severním Irsku by těžko přijali oddělení od Spojeného království.

Pokud referendum dopadně negativně a Skotsko se neoddělí, tak snad Skotové získají více samostatnosti v rámci Spojeného království. A nikdy není všem dnům konec. Jistě se najde opět možnost k oddělení, i když to asi nebude brzo.

Dokud bude existovat EU a doufejme, že se zbaví svých slabých stránek, jako je přebujelá byrokracie, tak není nutné, aby existovaly takové již nefukční slepence jako jsou Španělsko včetně Katalánska, Spojeného království včetně Skotska a Severního Irska. Možná se rozdělí i Itálie, kde sever země je hodně jiný než jih atd. Ať se tedy všechny tyto slepence rozpadnou a jejich části vstoupí do EU. Proces rozdělování stabilitě v Evropě nepřidá. Záleží však na tom, jak se to bude (postupně) dělat. Výsledek by mohl být lepší než současný stav. Menší samostatné státy budou mít větší vliv na to, co a jak se u nich dělá, a budou za sebe muset být více zodpovědny.

Evropská Unie

Evropská unie je vlastně také jen slepenec dosti nesourodých částí. Má však v současné době smysl. Sjednocuje tyto evropské země, usnadňuje jejich spolupráci a umožńuje jim navenek vystupovat jako celek. Dělá je tedy jako celek ve světě mocnější. Doufejme, že bude omezena byrokracie v EU a EU se bude zabývat jen těmi věcmi, kterými se jako nadnárodní organizace zabývat má, a detaily nechá na jednotlivých zemích. O to se politici zemí EU musí postarat. A pokud to nedovedou a neudělají, tak se EU rozpadne. Takový je život.

Poznámka nakonec
Název článku je Nezávislé Skotsko. Jsme si však všichni jistě dobře vědomi toho, že pojem nezávislosti ve světě vždy byl a stále je relativní. Skotsko, pokud se od Spojeného království osamostatní, bude členem různých nadnárodních společenství a bude se muset řídit jejich pravidly. Navíc, jako malá země (nyní pouze 5 miliónů obyvatel) bude muset vždy počitat s mocí a vlivem zemí větších a silnějších, například s mocí a vlivem svého souseda Anglie.

Pokračování 19. září 2014 10:50

Skoti odhlasovali NE samostatnosti. Na blog jsem umístil pokračování tohoto článku, viz Decentralizace Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Autor: Jaroslav Chudáček | čtvrtek 18.9.2014 15:23 | karma článku: 18,09 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky